Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
205
Utgivningsdatum
2014-04-08
Upplaga
1
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Sangregorio, Paolo (form)
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789127138537

Egenmäktigt förfarande : en roman om kärlek

(366 röster)  |   Läs 32 recensioner
Pocket,  Svenska, 2014-04-08
79
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Ester Nilsson är poet och essäist och en förnuftig människa i en förnuftig relation. En dag får hon en förfrågan om att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. Från och med nu ska hela hennes tillvaro hänga samman med denna till sin avsikt helt oskyldiga begäran.

I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två möts för första gången efter föreläsningen. Ett slags kärlekshistoria inleds mellan Ester Nilsson och Hugo Rask, banal i sin enkla grymhet, storslagen i sin fullständiga hängivenhet.

Egenmäktigt förfarande är en berättelse om hur mycket vi är beredda att bedra oss själva i vår önskan att bli älskade, men också om hur svårt det är att inte utnyttja människors svaghet, och hur brutalt resultatet blir. Lena Andersson skildrar här hur det känns att utsättas för den stormande passionen - utan att fullt ut kunna gå upp i den. Det är en detaljstudie i makt och besatthet, rolig och smärtsam om vartannat.

Lena Andersson (född 1970) är författare till en rad böcker. Egenmäktigt förfarande (2013) belönades med Augustpriset 2013 i kategorin Årets svenska skönlitterära bok. Samma år tilldelades hon Svenska Dagbladets litteraturpris och Publicistklubbens Guldpenna för sin gärning som skribent.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Egenmäktigt förfarande : en roman om kärlek
 2. +
 3. Studie i mänskligt beteende

De som köpt den här boken har ofta också köpt Studie i mänskligt beteende av Lena Andersson (inbunden).

Köp båda 2 för 338 kr

Kundrecensioner

Det finns 32 recensioner av Egenmäktigt förfarande : en roman om kärlek. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Språket...
  Bokdjungeln , 30 juni 2022

  Detta är en bok som handlar om kärlek och jag upplever att den är skriven av och för akademiker. Detta då språket broderas ut med "finare" ord. Jag får nästan känslan av att den som vill verka mer bildad än den är, eller den som vill skryta med sina akademiska meriter är personer som uppskattar språket i boken.
  Handlingen är ändå bra. Tror att många kan känna igen sig i hur det är att träffa någon som inte fullt är lika intresserad som en själv men som ger tillräckligt mycket för att en ... Läs hela recensionen

 2. Känslolöst känslosam ljudbok
  CG , 8 februari 2019

  Gillade den här boken mycket. Perfekt som ljudbok. Snyggt känslomässigt avskalat språk och korta perspektivskildringar. Känslomässigt och känslolöst på samma gång. På något märkligt vis ger boken mig en hög igenkänningsfaktor men också en lättnad över att inte ha det eller ha haft det på samma vis. Möjligtvis ganska händelselös men för min del fungerade det fint då det istället handlade om sinnet och hur vi kan fungera.

 3. Saknar spänning
  BIA AHLBERG, 1 juli 2016

  Tycker tyvärr inta att denna bok är fängslande. Blir trött på den invecklade svenskan.

  Läser just nu Utan personligt ansvar som tycks gå i samma anda.

 4. "Mitt Livs Novell"
  Belina (Bromma), 20 januari 2016

  Med mycket höga förväntningar började jag läsa den här boken, så omtalad och kritikerrosad. Början gick väl an men sen blev den i mitt tycke riktigt dålig. Det är oväsentligt hur skickligt Lena Andersson broderar ut språket; samma budskap genom hela boken klätt i något som förmodligen ska föreställa djupsinniga funderingar om Kärleken. Alla kan säkert känna igen sig i smärtan av obesvarade känslor men det här blir för kvävande, självförnedrande/destruktivt och sprider ett löjens skimmer över ... Läs hela recensionen

 5. Överskattad bok
  Mia, 17 april 2015

  Sex and the city-intrig men på ett "finare" språk, i "finare" miljöer......GÄSP! Handling: kvinna träffar man, man vill bara ligga, man är skitstövel, kvinna blir kär, ringer ner mannen, förnedrar sig själv i hopp om att kunna "ändra honom med sin kärlek", same old same old......jag fattar inte hypen, storyn är OLD.........../Mia, Lund

 6. Den eviga kampen mellan känslan och förnuftet
  Lena Jeppsson, 27 mars 2015

  Så in i den ärligt och träffsäkert beskrivet. En uppgörelse med något som många kvinnor känner till men inte har förmåga att uttrycka så avskalat och osentimentalt. Tusen tack!

 7. Smärtsam bok med hög igenkänning
  Johanna, 21 februari 2015

  En helt ny typ av bok för mig som fastade totalt. Otrolig igenkänning där jag tror många kan se nya nyanser på sina tidigare relationer. Smärtsamt och ärligt. Huvudpersonernas språk och intressen är inte särskilt bekanta hos mig men lyckades ändå ge ett större djup till boken. Rekommenderas till alla.

 8. Ingen favorit
  -, 20 februari 2015

  Blev rekommenderad av en vän som var helt såld på boken men jag tror det handlar om hur mycket man själv kan relatera till historien. Det tror jag iofs alla mer eller mindre kan om man varit kär. Ingen favorit men jag skulle inte vilja vara utan den heller...

 9. Kärlek?
  Margareta Carlson, 13 februari 2015

  Jag vet inte om det är kärlek det handlar om, snarare flathet. Jag är ingen feminist men tycker att vi måste vara medvetna om vårt värde. Därför blir jag arg när jag möter någon som nära nog utplånar sig själv för att behaga någon av motsatt kön. Men välskrivet är det och trots allt ett trevligt sällskap.

 10. En bok att känna igen sig i.
  CA, 22 januari 2015

  En riktigt bra bok som berör alla som någon gång varit förälskade eller beundrade. Man ler igenkännande eller generat. "Precis så var det!"

 11. Ångestfylld
  Eva, 1 januari 2015

  Hela boken andas ångest och man kommer inte undan själv. Den ska inte läsas innan man ska somna, för den ger så många tankar att man blir sömnlös. Huvudpersonen känns äkta och jag blev arg på att hon förödmjukar sig på detta viset samtidigt som hon känns så intelligent och klarsynt på andra sätt. Det är underbart med en bok som påverkar mig så fullständigt. Som sagt, man kommer inte undan.

 12. ojojoj
  Vitsippan, 26 december 2014

  Man blir alldeles tagen av den här berättelsen. Förbaskad, förtvivlad och det går liksom inte att komma undan. Lena skriver och berättat en alldeles vanlig och samtidigt så komplicerad historia om hopplös kärlek

 13. Tankeväckande
  Gun-Inger Elisabet Fraser, 22 december 2014

  Fick läsa om vissa meningar flera gånger innan man förstod hela innehållet - alltså en bok man inte sträckläser. Ibland igenkännande- ibland alltför blåögd Ester. Tyckte mycket om boken.

 14. Intressant skildring längtan
  Febe Orest, 14 december 2014

  Språket är bra och författaren skildrar huvudpersonen trovärdigt. Den kvinnliga huvudrollsinnehavarens olika handlingar, för att få bekräftelse och kärlek, gjorde mig vid flera tillfällen riktigt arg på henne. Och jag tro att både hennes och hennes utvaldas personligheter finns mitt ibland oss. Vi kanske rent av gör likartade handlingar för att få bekräftelse.

 15. Tyvärr
  -, 9 december 2014

  Citerar Gunnar Sträng: "varför använda så många utrikiska ord när det finns advekat svensk vokabulär?" Med dubbelt radavstånd kan man få en novell se ut som en roman - men mig lurar de inte.

 16. Banal
  butomusu, 8 december 2014

  Svårt att förstå varför denna bok blivit så omtalad. Den är välskriven, men historien är enkel, banal och helt ointressant.

 17. Kan ju inte låta bli
  Annelee Larsson, 14 november 2014

  Om jag säger att jag inte gillar boken måste jag ju tankekullebytta då jag sällan (aldrig?) klottrat så mycket i en bok när jag läst den! ;)

 18. Besatthet
  Ej önskvärd, 10 november 2014

  Jag kan identifiera mig med alla ingredienser av denna vettlösa förälskelse liksom det smärtsamma och tunga arbetet att komma tillbaka till något som kan kallas att leva igen.

 19. Naken och ärlig vinkel
  Eve, 4 november 2014

  Jag tycker att det var en ny och naken ärlig vinkel på problemet när en partner är mer "ivrig" än den andra. Jag tror att många kände igen sig i väntan..... väntan... För egen del så hade jag gett upp mycket tidigare - men den är intressant och har skapat debatt kring fenomenet.
  Eva

 20. Egenmäktighet
  AnnChristine Lindholm, 28 oktober 2014

  Det bästa jag läst på länge. Tur att jag läst färdigt innan debatten om vem som är Hugo Rask fick eld.

 21. Obsession
  bokläsare, 9 oktober 2014

  Bokens innehåll hade gjort sig bättre som en lite längre novell. I och för sig intressant innehåll, men räcker inte för en hel roman.

 22. Helt ok bok!
  Karin Monica, 1 september 2014

  En bra skriven och välgenomtänkt bok. Jag är inte förvånad över att den har fått så många priser. Jag tyckte dock att den var lite deprimerande.

 23. Ointressant bok
  Hympus, 28 augusti 2014

  Jag har svårt att förstå att denna bok har fått Augustpriset. För mig var det en vanlig kärlekshistoria utan spänning. Visst skriver Lena Andersson en njutbar svenska med fint flyt, men varför alla dessa "fina" ord, som går bra att översätta till "vanlig" svenska. Är det snobberi eller försök att imponera?

 24. Outhärdlig!
  issadissa, 1 augusti 2014

  Skammen att inte bli älskad.
  Det märkliga i att alla tecken på passion och kärlek finns där men tolkas av den andre som något helt annat. Världen som då krackelerar och blir helt oförståelig.
  Lena Andersson skriver vasst och obarmhärtigt. Både om Ester och om Hugo.
  Det är ingen roman som slutar med ett otvetydigt slut för frågan står kvar:
  vad är kärlek?

 25. Språket - vilket flyt!

  En banal, lite sorglig historia, men vilket språk! Det är för språket, jag köpte boken. Så kan man inte skriva, om man inte också har läst mycket. Att läsa och skriva hör ju ihop. Att läsa och skriva är ju reversibla processer, när man lär sig detta i skolan. Jag gillar också "blinkningarna" till annan litteratur i litteraturvetenskapen. Tack Lena för den upplevelse som ditt språk ger!

 26. För höga förväntningar?
  Karin Linnéa Arnland, 12 juli 2014

  Det här ämnet har det inte skrivits så mycket om, och det gjorde mig nyfiken på boken.
  Men när man läser om denna kvinna som inte alls ser sitt eget värde, utan modet att gå vidare, känns det alltför gammaldags och tråkigt. Tyvärr, för boken är ändå välskriven....

 27. Typisk kvinnobok

  Otroligt bra skriven - vilken språkbehandling - man njuter! Insiktsfullt om kvinnligt och manligt beteende.
  Tror inte det är något för karlar att läsa dock. Generalisering visserligen men de flesta skulle undra vad karln gjort för fel egentligen.

 28. hög igenkänningsfaktor
  Lisbeth Torstensson, 27 juni 2014

  Svårt att erkänna men det var mycket jag kände igen. Inget jag är speciellt stolt över. Det är bara att hoppas att jag inte gör om samma sak igen.

 29. Det liksom kliar!
  catrin lundeberg, 16 juni 2014

  Boken är mycket lättläst, men ändå väldigt intressant och välskriven. Det liksom kliar i kroppen när man läser hur huvudpersonen begår våld mot sig själv. Det är en mycket sorlig och hopplös situation som skildras.

 30. Välskrivet om smärtan kring obesvarad kärlek
  Andreas Persson, 9 juni 2014

  Ester blir förälskad i narcissisten Hugo. En kort tid av lycka förbyts till en obarmhärtig tillvaro av längtan och upprepade besvikelser pga Hugos ointresse för deras förhållande. Lena Andersson skildrar den ojämställda kärleken på ett briljant sätt.

 31. Underbart språk
  Solnasnackar'n, 4 juni 2014

  Mycket spännande story berättad med ett fantastiskt språk. Detta är också ett sätt att beskriva en relation mellan en man och en kvinna som jag aldrig mött tidigare. Förstår att den fick Augustpriset.

 32. Ett oväntat språk
  Marve, 2 juni 2014

  En enkel historia som det är lätt att känna igen sig i. Trovärdig trots att den känns udda.

  Språket är väldigt utmärkande. Här blandas ett kargt och rakt språk med ett böljande och vackert. Kontraster som ger ett alldeles särskilt uttryck.

Visa alla 32 recensioner

Fler böcker av Lena Andersson