Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
366
Utgivningsdatum
2015-09-05
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Sangregorio, Paolo (form)
Dimensioner
180 x 115 x 22 mm
Vikt
213 g
SAB
Hc
ISBN
9789127144590
Utan personligt ansvar (pocket)

Utan personligt ansvar

(53 röster)  |  Läs 6 recensioner
Pocket,  Svenska, 2015-09-05
79
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Utan personligt ansvar Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
Ester Nilsson är tillbaka. Och hon har inte lärt sig någonting.

Fem år efter Hugo Rask träffar Ester skådespelaren Olof Sten. Redan vid det första mötet känner hon igen sin kropps reaktion: hon håller på att bli handlöst förälskad. Olof gör ingen hemlighet av att han är gift med Ebba Silfversköld, men börjar samtidigt träffa Ester. De inleder en relation, som samtidigt inte är en relation enligt Olof. För han är ju gift, och säger sig inte ha några planer på att lämna Ebba. Men vad gör han då hos Ester?
 
Ester köper en bil så att hon kan köra Olof kors och tvärs över landet, till teaterföreställningar och kärleksmöten. Somrarna blir outhärdliga för Ester, för på sommaren umgås gifta män med frun. Ester Nilsson har blivit älskarinna.
Men Olof Sten är märkligt ambivalent och hoppet om att han ska lämna, det finns där. 
 
Utan personligt ansvar är den fristående fortsättningen på Egenmäktigt förfarande. Med skarp blick och mycket humor tar sig Lena Andersson denna gång an älskarinnans roll i vår kultur och de djupt rotade föreställningar som styr tresamheten.

 

För mig är den nya romanen ännu mer läsvärd [än Egenmäktigt förfarande]. Det beror på att Lena Andersson den här gången - diskret men tydligare - lämnar över en del nycklar till metatolkningen av romanen, så att säga är mer generös med sina filosofiska utgångspunkter// Ester Nilsson är egensinnigt, klyftigt och livfullt framskriven av sin författare // [och] har säkrat sig en plats i litteraturen som typ, fiktion och referenspunkt.
Agneta Pleijel, Dagens Nyheter

Gestaltningen av denna ovisshetens gråa zon är storartad och mästerlig. // Som ett slags kärlekens och de mellanmänskliga maktspelens idéroman är Utan personligt ansvar lika briljant som sin föregångare. De filosofiska och politiska frågor boken lyfter skulle kunna diskuteras i oändlighet.
Viola Bao, Svenska Dagbladet

En högst oromantisk roman om romantik som är ännu bättre än föregångaren. [Utan personligt ansvar] framstår nu inte som en uppföljare utan som ett huvudverk.
Karin Arbsjö, Sydsvenskan

Lena Andersson skriver exakt och utmejslat, med ett språk som både ringar in och analyserar det som sker. Här finns mängder av skarpa och alldeles klockrena formuleringar // Utan personligt ansvar är en rasande bra roman, där Lena Andersson skärskådar Esters längtan efter kärlek med en blick som är både genomskådande och djupt ömsint.
Margaretha Levin Blekastad, Nerikes Allehanda

Borde bli ett obligatoriskt inslag på alla kulturhistoriska kurser om seder och bruk i det tjugoförsta århundradet. // Lena Andersson berättelse om Esters vägar och villovägar är i all sin tragik mycket underhållande. Inte minst väninnekören som likt i en grekisk tragedi sjunger sina sånger är obetalbart på pricken rolig.
Lisbeth Larsson, Göteborgs-Posten

Lena Anderssons romaner kommer att bli klassiker
Nils Schwartz, Expressen

Anderssons analytiskt exakta men samtidigt lätta språk bryter effektivt mot de blodsvallande känslor det bär fram.
Fredrik Borneskans, Södermanlands Nyheter

Lena Andersson förädlar ett genomtröskat ämne till gastkramande romankonst. Hon placerar sina studieobjekt på operationsbordet och dissekerar dem lustfyllt med sylvass skalpell. Resultatet är milstolpar i studiet av kärlekens patologi, galenskap och njutning. // även denna gång garnerat med torrt bitande humor. Berörande och helt oemotståndligt. Läs och läs igen!
Tomas Larsson, Östersunds-Posten

I slutet av romanen slår hjärtat nästan dubbla slag av spänning. Utan personligt ansvar" är en minst lika bra och fängslande roman som Egenmäktigt förfarande, vilket säger en hel del. Den förtjänar därför minst lika mycket uppmärksamhet och hylln
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Utan personligt ansvar
 2. +
 3. Egenmäktigt förfarande : en roman om kärlek

De som köpt den här boken har ofta också köpt Egenmäktigt förfarande : en roman om kärlek av Lena Andersson (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Utan personligt ansvar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Värdelös
  Senestro22, 26 januari 2022

  Ännu värre än "Egenmäktigt förfarande". Huvudkaraktären har inte lärt sig någonting och perseverera i samma misstag om och om igen. Ingen spänning, ingen utveckling, bara banalt och repetitiv.

 2. Känslosam
  Gunnel Solveig Yttergren, 19 januari 2017

  En historia från verkliga livet. Började intressant, mitten litet tråkig med många upprepningar av liknande händelser. Slutet bra. Inte lika bra som "Egenmäktigt förfarande" . Jag hade mycket stora förväntningar men kan ändå säga att jag har fått behållning av boken.

 3. Språk
  Björn Johansson, 7 oktober 2016

  Anderssons andra bok om språk uppfyller och överträffar alla förväntningar. Klart läsvärd för alla som gillade Ester Nilssons berättelse i Egenmäktigt förfarande.

 4. Kärlekstrubbel
  Ingegerd Nilsson, 3 november 2015

  Varför falla för en omöjlig kärlek. Är det kärlek eller en kamp om vem som år starkast. Språket är fantastiskt men berättelsen fastnar i sin ojämna kamp. Ingen vinnare.

 5. kopia
  Carin Nordwall, 15 oktober 2015

  En kopia av "Egenmäktigt förfarande". Nytt namn och yrke på på mannen, annars identisk.

  Tråkigt att läsa om huvudpersonen som inte utvecklas utan tvärtom blir mer korkad med tiden.

 6. Magisk uppföljare!
  Bo, 9 oktober 2015

  Det är för mig ytterst sällsynt att en uppföljare till en fantastisk bok är ännu bättre än föregångaren, men Lena Andersson har med "Utan personligt ansvar" överträffar hon "Egenmäktigt förfarande". Språket är poetiskt briljant, dialogen och karaktärerna skarpa och ämnet kring otrohet och rollerna i detta har hög allmän igenkänningsfaktor. En magisk läsning från första till sista sidan.

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Lena Andersson