Emil (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
294
Utgivningsdatum
2019-03-16
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Farran-Lee, Martin (form)
Dimensioner
215 x 140 x 19 mm
Vikt
396 g
SAB
Hc
ISBN
9789127149595
Emil (häftad)

Emil

Häftad,  Svenska, 2019-03-16
209
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Emil Kan levereras innan julafton
"När Emil är som bäst liknar den lite Hitchcock: Heltne skriver fram en tryckt stämning där man som läsare är osäker på vad som är sanning och vad som är lögn."
Svenska Dagbladet

En man döms för våldtäkt. Sedan frias han. Han byter namn, säger upp kontakten med familj och vänner, börjar ett nytt liv på en annan plats.

Det har gått åtta år när han åker till Teneriffa för att hjälpa sin farmor. Hans liv styrs nu av regler: hård träning, regelbunden sömn, ingen alkohol, ingen distraktion. Men tristessen på ön är kvävande, hettan tränger sig på och när han börjar bryta mot reglerna kommer det förflutna upp till ytan.

Han är frikänd, men hur blir han fri?

Emil är en berättelse om att leva med att ha skadat den man älskar. Roman handlar om det kanske mänskligaste av allt, det att vara obegriplig inför sig själv.

"Emil är en krypande roman. Den genomsyras av obehag, och Heltne gestaltar skickligt huvudpersonens främlingskap inför sig själv och dem han älskar. Jag vet inte hur jag ska känna inför honom: är jag äcklad, väcks min medkänsla? Hur som helst vill jag inte lägga boken ifrån mig förrän jag läst ut den: det finns ett driv i Heltnes avvaktande, korthuggna prosa, ett slags oändlig sorg som samtidigt är liksom förtrollande. Med Emil har Johan Heltne skrivit en bok som ingår i samtidens sexuella och moraliska zeitgeist, och han har gjort det med värdighet."
Svenska Dagbladet

"Emil vågar inte att lita på sig själv. Det är epicentrum i romanen Emil, skrämmande säkert och ytterst skickligt gestaltad. /./
Trots den yttre handlingens dramatik är Emil främst en skildring av hur det är att leva under ett inre psykologiskt hot, att sakna kontroll över det egna livet. Efter den mycket starka debutromanen Det finns ingenting att vara rädd för befäster Johan Heltne sin ställning som en av våra mycket övertygande psykologiska realister."
Gefle Dagblad

"Heltne skriver dialog som gjord för skådespelare som kan växla fritt mellan viskningar och utbrott. /.../ han vet att hjärnan kan lura en, att det behövs ganska lite suggestion. /.../ Det är väldigt bra gjort."
Dagens Nyheter

"Det här är en författare som kan konsten att ladda till synes vardagliga situationer med ett krypande obehag."
Borås Tidning

"Emil går inte att sammanfatta i ett Instagram-inlägg. Han är inte ett "svin". Men definitivt inte heller schablonen av en botgörare eller självbestraffare. Istället gör Heltne det oerhörda: berättar om den helt vanliga människa som gör något fasansfullt."
Expressen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Emil
 2. +
 3. Det finns ingenting att vara rädd för

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det finns ingenting att vara rädd för av Johan Heltne (pocket).

Köp båda 2 för 288 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Johan Heltne

 • Sympati för djävulen

  Johan Heltne

  Under sin uppväxt i församlingen Livets ord mötte Johan Heltne en tystnadskultur som drevs fram av idealet om den goda människan, fri från moraliska brister och misslyckanden. Samma tänkande präglar nu det svenska samhället i stort. Inte minst vis...

 • Det finns ingenting att vara rädd för

  Johan Heltne

  Uppsala, tidigt 90-tal. 16-årige Jonatan står på tröskeln till vuxenvärlden. Livets Ord dominerar hans värld, i tanken och i vardagen. Han är starkt troende, mönsterelev, duktig i fotboll. Livet borde vara enkelt. Men han plågas av skamkänslor kri...