Fler böcker inom
Format
Inbunden med öppen rygg
Språk
Svenska
Antal sidor
139
Utgivningsdatum
2017-03-13
Upplaga
11
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Wadsted, Sebastian (form) / Ottosson, Fredrik (foto)
Illustratör/Fotograf
Terése Karlsson
Dimensioner
256 x 186 x 18 mm
Vikt
628 g
SAB
Pjba
ISBN
9789127149939
En handbok om indigo : färgning och projekt

En handbok om indigo : färgning och projekt

(13 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden med öppen rygg Svenska, 2017-03-13
231
 • Skickas inom 3-6 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Boken är inbunden med öppen rygg där man ser indigoblå tråd.

Sällan har ett färgämne varit så mytomspunnet och mystifierat. I ett samhälle där alla regnbågens färger framställs på kemisk väg i stora fabriker har indigo uppnått en slags kultstatus, som om den vore mer äkta och riktig än andra färger. Orsakerna är nog två; den vackra lyster och det djup som indigo ger och det till synes krångliga förfarande som krävs för att frambringa den. Men egentligen behöver indigofärgning inte vara svårare än att baka surdegsbröd.

Douglas Luhanko och Kerstin Neumüller har tillsammans ägnat sig åt att utforska ämnet indigo; att hitta recept och pålitlig information om ämnets framställning, egenskaper och tillämpning. I boken har de samlat både klassiska och välbeprövade recept med starka kemikalier, och nyskapande mer miljövänliga alternativ. Här finns också recept på indigo i kombination med andra färgämnen. En t-shirt som först färgas gul med björklöv och sedan med indigo får till exempel en intensivt grön ton. Utöver recepten finns också ett antal projekt som blir extra fina med indigo. Med hjälp av shibori, japansk vikteknik, kan du skapa både vackra och unika mönster. Med sashiko broderar du geometriska mönster som enkelt blir som ett konstverk. Vill du ha större utmaningar beskrivs hur du skapar ett lapptäcke i olika blå nyanser.

En handbok om indigo uppmuntrar och inspirerar både nybörjare och erfarna färgare. Tips finns också på hur du som är extra intresserad kan odla ditt eget pigment att färga med.

Douglas Luhanko har ett djupt intresse för denim och indigo. Han driver butiken Unionville på Södermalm i Stockholm, producerar jeans i egna bolaget Blue highway och har en stor denimsamling med basen i de fragment han hittade när han grävde efter gamla jeans i Nevadaöknens övergivna gruvor.

Kerstin Neumüller är herrskräddare med hjärtat i hemslöjden. Hon har ägnat många år åt att studera hantverk och textilhistoria. Kerstin har en stor fascination för hantverkets inverkan på utövare och betraktare, och en stark vilja att dela med sig av sina erfarenheter.

"Historiken är intressant och lättläst. Det är en bok som kan ge hemmafixaren spännande idéer."
Nya Kristinehamns-Posten

"Vackert och genomtänkt."
Tranås-Posten

Det är en bok som kan ge hemmafixaren spännande idéer.
Nya Kristinehamns-Posten
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. En handbok om indigo : färgning och projekt
 2. +
 3. Simple weave : väv utan vävstol

De som köpt den här boken har ofta också köpt Simple weave : väv utan vävstol av Kerstin Neumüller (inbunden).

Köp båda 2 för 441 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av En handbok om indigo : färgning och projekt. Sätt ditt betyg »
 1. Mycket bra information
  Julie, 31 januari 2022

  Boken innehåller mycket bra information om hela processen, inkl. historien, kemi, recept, osv. Vill man prova själv finns allt man behöver för att kunna börja på riktigt.

 2. Perfekt nybörjarbok i ämnet!
  Florran, 11 augusti 2017

  Väl emballerat och snabb leverans.
  Boken, till skillnad från många andra i ämnet går till det väsentliga , handfasta och förlorar sig inte i historiska och vetenskapliga detaljer som gör att man blir "förlamad" och inte vågar och inte vet hur man ska börja... Fullträff för mig!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna