Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
243
Utgivningsdatum
2019-03-02
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner
195 x 140 x 20 mm
Vikt
367 g
SAB
Hc
ISBN
9789127156296
Vem kan segla (inbunden)

Vem kan segla

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2019-03-02
171
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Eva-Marie Liffner skriver om af Chapman (1721-1808) som i en roande skepparhistoria, mustigt och fyllt med historisk ackuratess. // Vem kan segla lyckas både vara ett fantasteri och en levnadsbeskrivning. // Olika verkligheter vävs ju samman i en kavalkad över ett långt och extraordinärt yrkesliv i krigets och vetenskapens tjänst. Bara att njuta av färden.
Aftonbladet

Mästerligt och stilsäkert om Fredric af Chapman. Eva-Marie Liffners nya roman är ett muntert mästerstycke om en riktig krutgubbe.
Arbetarbladet
Mitt i Stockholm, vid Skeppsholmen, ligger sedan åttio år tillbaka en fullriggare från sent 1800-tal vid kaj, numera inredd som vandrarhem. af Chapman är ett av Stockholms verkliga landmärken. Men namnet har nästan blivit som en barnramsa, något som tömts på innehåll. Vem var egentli gen af Chapman?
Fred Chapman var en slug karl, född i Göteborg 1721, en av 1700-talets nya män, en klassisk homo novus som drog fördel av tidens krig. Han var tidens store skeppsbyg gare, en modern vetenskapsman och nytänkare, men med tillräckligt mycket gammal kunskap om att följa havet och vågorna och inte styra alltför mycket, för sådant kan vara farligt.

Eva-Marie Liffners nya roman Vem kan segla försöker få fatt i människan Fred Chapman, innan han blev af och stelnade som marmorbyst. Resultatet är ett slags saga, en tall yarn om en ung och en gammal man, en karl med kappor att vända, höga damer och herrar att tjäna, förmodligen alltid med ett skarp öga på sitt eget avance mang. Den nya staden Karlskrona, först knappt mer än en hamn, en sjöfästning, växer som en kuliss bakom de nya herrarna till en anspråksfull stad, noga planerad för makt och sjökrig.

Eva-Marie Liffner är sig lik. Att läsa en roman av henne innebär att - från första raderna - kastas bakåt i tiden, insupa dofter, se dåtida miljöer framför sig, höra den tidens språkbråk. /../ Det som än en gång fascinerar är hur Eva-Marie Liffner så fritt och burdust osentimentalt lappar ihop verklighet och fiktion. Det bestående är att få vara där i det förflutna, i stämningarna.
Svenska Dagbladet

Vad gäller det där detaljarbetet är Liffner suverän, det visar hon än en gång i sin nya roman Vem kan segla. Hon är också en av de bästa beskrivarna i riket och de avsnitt där hon återskapar landskap, städer, hus och miljöer är rena trolleriet. Allt flammar upp och man känner hur tiden svävar emot oss. Vi står där i stanken och trivs.
Dala-Demokraten

Liffner klär tung research i festdräkt; hennes prosa är doppad i tidens saltstänk och arrakpunsch. Det sägs att en bra skribent ska få fakta att dansa. Liffner lyckas får historiens marmorbyst och bokstavligt talat grå eminenser att svänga loss i en vildsint sjöfararumba.
Blekinge Läns Tidning

Liffner har en osviklig förmåga att frammana historiska scenerier där ingen tidsmarkör är betydelselös.
Göteborgs-Posten

ett språk som det både doftar och sjunger om.
Kristianstadsbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vem kan segla
  2. +
  3. Lacrimosa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Lacrimosa av Eva-Marie Liffner (pocket).

Köp båda 2 för 230 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Vem kan segla. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Välskrivet men inte en av Liffners bästa.
    Sissinghurst, 17 september 2019

    Att få sjunka ned och in i Eva-Maria Liffners världar och språk brukar vara en högtidsstund för mig - men denna gång känner jag att det blivit lite för många poetisk böljande ordvändningar kring en i mångt och mycket torr historisk text kring en verklig person, som i slutänden lämnar mig oberörd. En känsla av att hon inte kunnat eller vågat lämna det faktabaserade tillräckligt mycket bakom sig för att riktigt "hitta hem" och förlita sig på sin fantasi denna gång. Tyvärr. Det är givetvis en sv... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Eva-Marie Liffner