Jag saknar fruntimmer här : en biografi över Anna Bugge Wicksell (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
404
Utgivningsdatum
2020-10-29
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
235 x 160 x 32 mm
Vikt
788 g
SAB
Lz Bugge Wicksell, Anna
ISBN
9789127162426
Jag saknar fruntimmer här : en biografi över Anna Bugge Wicksell (inbunden)

Jag saknar fruntimmer här : en biografi över Anna Bugge Wicksell

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2020-10-29
259
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
I den specialbokade tågvagnen som skulle föra sex svenska toppdiplomater till det allra första mötet i Nationernas för bund i Genève 1920 fanns en enda kvinna, som "sov som en stock" mellan Branting och Hamilton. Ingen historiker har riktigt frågat sig hur Anna Bugge Wicksell kom att hamna i denna krets och vad hon åstadkom där - förrän nu.

Hennes biografi visar sig spegla de nordiska kvinnosaks kämparna på ett ovanligt tydligt och dramatiskt sätt. Den börjar i Norge, där hon tillhör de första kvinnliga studen terna och kvinnorörelsens grundare. Men när hon väljer att ingå samvetsäktenskap, och till råga på allt med den kontroversielle debattören Knut Wicksell, tar familj och vänner sin hand ifrån henne.

Det skandalomsusade paret slår sig ned i Sverige. Anna läser juridik, bekantar sig med de tongivande intellektuella och engagerar sig för liberalismen och fredsrörelsen, ofta som ensam kvinna - "jag saknar fruntimmer här" skriver hon i ett brev. Till skillnad från många andra är hennes vyer internationella - hon åker på konferenser och turnéer, skriver artiklar, grundar föreningar- och slutligen bär det av till den viktiga mandatkommissionen i Nationernas förbund.

"Det här är en läsvärd biografi om en bortglömd pionjär, med ett personligt kvinnoperspektiv på de stora omvälvningar som inträffade för hundra år sedan."
Åsa Moberg, Sydsvenskan

"Boken är hisnande välresearchad ... och rik på detaljer, ... Kan varmt rekommenderas var och en med intresse för kvinno- och fredsrörelsens historia på våra breddgrader, och om vad som tilldrog sig bortom de stora slagordens braskande fasader i den moderna epokens barndom."
Miljömagasinet

"Man kan nästan höra den passionerade kvinnosakskvinnans klagan i titeln till denna ögonöppnande biografi över Anna Bugge Wicksell och hennes tid: Jag saknar fruntimmer här. I många sammanhang var hon ensam kvinna i församlingen. Med esprit och känsla ger Christina Carlsson Wetterberg, professor emerita i historia, röst åt Anna Bugge Wicksell och hennes viktiga arbete."
Clio

"Historien om en kvinna som varit instrumentell men osynlig, jag lärde mig jättemycket - om kvinnorättsrörelsen och om hur den hänger ihop med fredsrörelsen . Den har ett fint språk och är väldigt tillgänglig."
Johanna, Lundin, SVT Go'kväll

"Varje sida genomsyras av gedigen forskningserfarenhet och dessutom behärskar Carlsson Wetterberg konsten att skriva klart och enkelt, utan att bli banal."
SvD

"Som helhet är det en mycket innehållsrik och läsvärd bok som ger en klar uppfattning inte bara om huvudpersonens liv och verk utan även om tidens stora frågor som rösträttsrörelsen och fredsrörelsen, inklusive Nationernas förbund. Läsaren kan lära sig mycket."
Ekonomisk Debatt
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jag saknar fruntimmer här : en biografi över Anna Bugge Wicksell
  2. +
  3. Söderblom och Wallenbergaffären : nytt ljus i ett trauma

De som köpt den här boken har ofta också köpt Söderblom och Wallenbergaffären : nytt ljus i e... av Omi Söderblom (inbunden).

Köp båda 2 för 608 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Christina Carlsson Wetterberg