Jag saknar fruntimmer här : en biografi över Anna Bugge Wicksell (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
404
Utgivningsdatum
2020-10-29
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
235 x 160 x 32 mm
Vikt
788 g
SAB
Lz Bugge Wicksell, Anna
ISBN
9789127162426
Jag saknar fruntimmer här : en biografi över Anna Bugge Wicksell (inbunden)

Jag saknar fruntimmer här : en biografi över Anna Bugge Wicksell

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2020-10-29
228
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
I den specialbokade tågvagnen som skulle föra sex svenska toppdiplomater till det allra första mötet i Nationernas för bund i Genève 1920 fanns en enda kvinna, som sov som en stock mellan Branting och Hamilton. Ingen historiker har riktigt frågat sig hur Anna Bugge Wicksell kom att hamna i denna krets och vad hon åstadkom där förrän nu.

Hennes biografi visar sig spegla de nordiska kvinnosaks kämparna på ett ovanligt tydligt och dramatiskt sätt. Den börjar i Norge, där hon tillhör de första kvinnliga studen terna och kvinnorörelsens grundare. Men när hon väljer att ingå samvetsäktenskap, och till råga på allt med den kontroversielle debattören Knut Wicksell, tar familj och vänner sin hand ifrån henne.

Det skandalomsusade paret slår sig ned i Sverige. Anna läser juridik, bekantar sig med de tongivande intellektuella och engagerar sig för liberalismen och fredsrörelsen, ofta som ensam kvinna jag saknar fruntimmer här skriver hon i ett brev. Till skillnad från många andra är hennes vyer internationella hon åker på konferenser och turnéer, skriver artiklar, grundar föreningar och slutligen bär det av till den viktiga mandatkommissionen i Nationernas förbund.

"Det här är en läsvärd biografi om en bortglömd pionjär, med ett personligt kvinnoperspektiv på de stora omvälvningar som inträffade för hundra år sedan."
Åsa Moberg, Sydsvenskan

"Boken är hisnande välresearchad ... och rik på detaljer, ... Kan varmt rekommenderas var och en med intresse för kvinno- och fredsrörelsens historia på våra breddgrader, och om vad som tilldrog sig bortom de stora slagordens braskande fasader i den moderna epokens barndom."
Miljömagasinet

"Man kan nästan höra den passionerade kvinnosakskvinnans klagan i titeln till denna ögonöppnande biografi över Anna Bugge Wicksell och hennes tid: Jag saknar fruntimmer här. I många sammanhang var hon ensam kvinna i församlingen. Med esprit och känsla ger Christina Carlsson Wetterberg, professor emerita i historia, röst åt Anna Bugge Wicksell och hennes viktiga arbete."
Clio

Historien om en kvinna som varit instrumentell men osynlig, jag lärde mig jättemycket om kvinnorättsrörelsen och om hur den hänger ihop med fredsrörelsen Den har ett fint språk och är väldigt tillgänglig.
Johanna, Lundin, SVT Go'kväll

"Varje sida genomsyras av gedigen forskningserfarenhet och dessutom behärskar Carlsson Wetterberg konsten att skriva klart och enkelt, utan att bli banal."
SvD
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Jag saknar fruntimmer här : en biografi över Anna Bugge Wicksell
 2. +
 3. Kerstin Hesselgren : den gränsöveskridande politikern : en biografi

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kerstin Hesselgren : den gränsöveskridande poli... av Renée Frangeur (inbunden).

Köp båda 2 för 447 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Christina Carlsson Wetterberg

 • Gender equality and welfare politics in Scandinavia

  Kari Melby, Christina Carlsson Wetterberg, Anna-Birte Ravn

  Gender equality is often seen as a hallmark of the Nordic countries. This book explores this notion by examining the meanings of gender that underpin policies in the Scandinavian welfare states, historically and today. The book focuses on three Sc...

 • Inte ett ord om kärlek : äktenskap och politik i Norden ca 1850-1930

  Kari Melby, Anu Pylkkänen, Bente Rosenbeck, Christina Carlsson Wetterberg

  Äktenskapet är en ram kring personliga relationer, men det handlar också om politik och makt. I denna bok är det äktenskap som politik som står i fokus, närmare bestämt den process som ledde fram till den djupgående reform av äktenskapslagstiftnin...