Mörkermanifestet : om artificiellt ljus och hotet mot en uråldrig rytm (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
261
Utgivningsdatum
2020-10-16
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Illustratör/Fotograf
Johan Persson
Dimensioner
216 x 142 x 22 mm
Vikt
458 g
SAB
Uh,Ue,Uccb
ISBN
9789127167483
Mörkermanifestet : om artificiellt ljus och hotet mot en uråldrig rytm (inbunden)

Mörkermanifestet : om artificiellt ljus och hotet mot en uråldrig rytm

(15 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-10-16
237
 • Skickas från oss inom 3-6 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"När Eklöf låter sin personliga, genomlevda relation till natten färga texten växer boken till en rent förtrollande läsupplevelse som på en och samma gång låter mig skärpa, vidga och höja blicken."
Malin Ekroth, GP

Ljus och mörker har styrt livet i miljarder år, med en uråldrig och taktfast rytm – ända tills glödlampan uppfanns. I dag dominerar gatlyktor och fasadbelysningar natten och på bebyggda platser blir det sällan helt mörkt. Att se stjärnhimlen en molnfri natt är en sällsynt upplevelse.

Ljusföroreningar har seglat upp som ett av våra verkligt stora miljöproblem, om än obekant för de flesta. Flyttfåglarnas navigering störs, sköldpaddorna går vilse på väg till strandkanten och insekternas pollinering uteblir. Mörkermanifestet är en bok om vårt behov av det naturliga mörkret och vikten av att låta den uråldriga rytmen ha sin gång – såväl för den biologiska mångfaldens skull som för människans väl och ve.

"En djupt fascinerande djupdykning i mörkrets idéhistoria, så väl som dess betydelse för den biologiska livscykeln. Trollbunden följer jag författaren på exkursioner till högst ovanliga platser: en inventering av fladdermöss i gotländsk medeltidskyrka till det storslagna biblioteket Biblioteca medicea laurenziana i Florens."
Ulrika Kärnborg, Expressen

Mörkermanifestet är en välskriven, lättillgänglig och, menar jag, synnerligen viktig bok. Den är inte bara ett inspel i den pågående miljödebatten, vilken tenderar att helt ha negligerat denna fråga, utan den argumenterar också för att människan själv, och just för sitt välbefinnande, behöver återerövra mörkret. Betyg 5 av 5.”
BTJ

"Poetisk och samtidigt faktaspäckad bok om mörkrets betydelse för såväl människor som djur och natur."
Aktuellt i Politiken

"Ett drabbande försvarstal för den mörka natten."
UNT

”Eklöf beskriver initierat hur artificiellt ljus förleder flyttfåglar och sköldpaddor, får koltrastar att drilla mitt i november och underminerar livsvillkoren för nattfjärilar, lysmaskar och bladlöss.”
DN

Mörkermanifestet:
 • Bli varse mörkret. Dygnets naturliga rytm är uråldrig och en förutsättning för allt liv, men nattens mörker är idag satt på undantag. Var en motvikt.
 • Värna mörkret. Vi lever i en värld som tycks bada i artificiellt ljus, men mörkret finns närmare än du tror – en tågresa bort, en promenad, en avstängd mobiltelefon. Var finner du ditt mörker?
 • Bevara mörkret i din närhet. Släck ner hemma i rum där du inte befinner dig och låt trädgården få vila i mörker om natten. Se mörkrets och skuggornas nyanser framträda.
 • Följ din inre rytm. Låt mörkret omfamna dig innan du somnar, undvik det blå ljuset på kvällen och låt solen nollställa dygnet på morgonen.
 • Upptäck nattens liv. Gör en utflykt bortom städernas bländande himlaglim och
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Mörkermanifestet : om artificiellt ljus och hotet mot en uråldrig rytm
 2. +
 3. Den lodande människan : havet, djupet och nyfikenheten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den lodande människan : havet, djupet och nyfik... av Patrik Svensson (inbunden).

Köp båda 2 för 336 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Mörkermanifestet : om artificiellt ljus och hotet mot en uråldrig rytm. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mörker
  En som saknar besöken i GB (Uppsala), 6 maj 2022

  Lättläst men oerhört intressant med mångsidiga aspekter på nutida och historiska förhållanden. Om riskerna med ljusföroreningar och vad de påverkar. Har givit den som presenter.

 2. Natten som ekologisk nisch!
  Björn Backengård, 26 september 2021

  Ur bokens första kapitel:

  "Inte mindre än en tredjedel av alla ryggradsdjur och nästan två tredjedelar av alla ryggradslösa djur är nattlevande, och det är alltså efter att vi människor somnat på kvällen som det mesta av naturens verksamhet sker [...] Mörkret är inte människans värld, vi är bara på besök."

  Våra upplysta samhällen vräker på natten ut ljus i alla riktningar, och boken berättar hur detta stör det omfattande liv som ska fungera i mörker. Vi får veta mycket om fl... Läs hela recensionen

 3. En mycket välskriven, intressant faktabok!
  Inte glutenfri, 3 februari 2021

  Mycket berikande på flera olika sätt. Välbalanserat, underhållande och välskrivet. Olika miljöer beskrivs känslofyllt och välbehagligt, nästan i nivå med Olga Tokarczuk. Att beskriva fakta på ett sådant sensoriskt sätt är en konst!

 4. Vacker och viktig
  Ulrica (Malmö), 3 februari 2021

  Det tar inte så lång tid efter att du börjar läsa boken innan du tar en liten paus, låter orden sjunka in - och sen vill du ut och uppleva mörkret, det vi nästan förlorat. Så lugnt och vackert skrivet, men med sådan exakthet. Lite i Ålevangeliets anda.

 5. "Mörkermanifestet" läs!!!
  Agneta A, 8 januari 2021

  Visst är det fint att gå omkring i ett väl upplyst samhälle, och kunna njuta av en trädgård med lampor som dekoration på nätterna.
  Men efter " Mörkermanifestet" löper tankarna i helt andra banor.
  Väldigt intressant och läsvärd.

 6. Tankeställare!
  M, 3 januari 2021

  En mycket välskriven men lättläst bok om hur det artificiella ljuset påverkar klimatet, djuren och oss själva. Verkligen värd att läsa! Ger en tankeställare på vad människan egentligen sysslar med och vart vi är på väg.

 7. Mörkermanifestet
  Raino, 4 november 2020

  Detta är ju en realitet idag och gör vi inget så påverkar detta vårt klimat lika mycket som övriga klimatfrågor.

Visa alla 7 recensioner