Format
Häftad
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2016-01-20
Upplaga
2
Förlag
Gleerups Utbildning AB
Originaltitel
Introduktion till filmpedagogik, 2 uppl : Vita duken som svarta tavlan
Dimensioner
230 x 155 x 15 mm
Vikt
415 g
ISBN
9789140692634
Introduktion till filmpedagogik, 2 uppl : Vita duken som svarta tavlan (häftad)

Introduktion till filmpedagogik, 2 uppl : Vita duken som svarta tavlan

Häftad Svenska, 2016-01-20
343
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Introduktion till filmpedagogik belyser hur filmen och andra rörliga bildmedier kan användas för en modern, dialogbaserad undervisning från förskoleklass till gymnasieskola. Vad är egentligen filmpedagogik? Hur kan den bedrivas? Här finns inspirerande och motiverande texter om nyttan och nöjet med filmpedagogik ur både teoretiskt och praktiskt perspektiv.

Den här boken är skriven för pedagoger som är nyfikna på hur filmmediet kan användas inom skola och fritidsverksamhet. Här diskuteras bland annat hur högstadieelevers filmsmak kan breddas, dokumentärfilm kan undersökas och normkritik kan bedrivas med hjälp av blockbusters. Bokens författare beskriver också en ny modell för analys av filmade böcker, varför en kamera kan få den tystaste elev att uttrycka sig och hur det kommer sig att animationsövningar fungerar så bra i särskolan.

Filmpedagogiken utgör egentligen inte en metod, utan flera olika metoder. Den är en estetisk lärprocess - en som stimulerar eleven till att aktivt se, samtala om och skapa såväl självständigt som i dialog med kamrater och pedagog. Den är också en av grundstenarna inom media literacy, eller medie- och informationskunnighet (MIK), som är central för orienteringen och inkluderingen i ett modernt, demokratiskt samhälle. Denna andra, utökade upplaga av boken innehåller ett nytt kapitel om litterära adaptioner.

Författarna är alla erfarna filmskribenter, filmpedagoger, forskare och lärare. Förordet är skrivet av Bengt Göransson, före detta statsråd och ivrig förespråkare för den filmpedagogiska metoden. Boken ges ut i samarbete med Svenska Filminstitutet.

Malena Janson (red.) är forskare, skribent och samordnare för Barn & Unga på Svenska Filminstitutet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Introduktion till filmpedagogik, 2 uppl : Vita duken som svarta tavlan
 2. +
 3. Pedagogisk dokumentation som aktiv agent : Introduktion till intra-aktiv pedagogik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pedagogisk dokumentation som aktiv agent : Intr... av Hillevi Lenz Taguchi (häftad).

Köp båda 2 för 622 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Malena Janson

 • När bara den bästa TV:n var god nog åt barnen

  Malena Janson

  Den vita stenen. Vilse i Pannkakan. Fem myror är fler än fyra elefanter. Tårtan. Ville, Valle och Viktor. Kalles klätterträd. Barnjournalen, Tjejerna gör uppror. Alfons Åberg ... Listan över de barnprogram som producerades och sändes av Sveriges T...

 • Bio för barnens bästa?

  Malena Janson

  Bio för barnens bästa? Svensk barnfilm som fostran och fritidsnöje under 60 år ser bortom myten om den svenska barnfilmen som "världens bästa". Med hjälp av den moderna barndomsforskningen och Michel Foucaults idéer om makt och kunskap u...

Bloggat om Introduktion till filmpedagogik, 2 uppl :...