Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Barn och unga som brottsoffer
Antal sidor
140
Utgivningsdatum
2023-05-24
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
210 x 150 x 8 mm
Vikt
192 g
SAB
Oepa
ISBN
9789147146888

Barn och unga som brottsoffer

Häftad,  Svenska, 2023-05-24
303
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Boken ger en förståelse för vad utsatthet för brott innebär för barn och unga och hur samhället kan stödja dem.

Varje år utsätts barn och ungdomar för olika typer av våld och brott som kan ske på olika platser och inom olika sociala relationer. Vad får det för konsekvenser på kort och lång sikt? Hur kan utsattheten förstås och hanteras av de aktörer som har ansvar för att skydda och stödja barnen?

Den här boken handlar om barns och ungas brottsofferskap, men även annan utsatthet som kan få liknande konsekvenser berörs, till exempel försummelse i hemmet och mobbning i skolan. Författarna presenterar teoretiska förklaringar till att barn och unga utsätts för brott, hur utsattheten kan förstås och möjliga konsekvenser av att som barn utsättas för brott på såväl kort som lång sikt. I boken beskrivs också hur barns utsatthet för brott kan hänga ihop med att själv utsätta andra och vilka olika typer av stöd de som utsatts kan behöva.

Boken riktar sig till personer som i sitt nuvarande eller kommande yrke kommer i kontakt med barn och unga som har eller kan ha utsatts för våld och brott, exempelvis inom socialtjänst, polis, hälso- och sjukvård, skola och ideella organisationer.

Sagt om boken

"Syftet med denna bok är att synliggöra och diskutera vad som gör att barns och ungas utsatthet för brott är ett viktigt område att förstå inom flera sektorer i samhället, såsom rättsväsendet, hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Bokens innehåll baseras på såväl nationell som internationell forskning." säger författarna.

Om författarna

Sara Thunberg är fil.dr och universitetslektor i socialt arbete vid Örebro universitet. Hennes forskning handlar huvudsakligen om brottsutsatthet hos unga personer, hur de identifierar sig som brottsutsatta samt om hur identifieringen som brottsoffer får konsekvenser för upplevd tillgång till stödinsatser. Vidare ingår hon i forskningsprojekt som handlar om barns och ungas upplevelser av att bo på skyddat boende samt om utvärdering av tidiga insatser till barn och föräldrar vid misstanke om våld i hemmet.

Karin Hellfeldt är fil.dr och universitetslektor i kriminologi vid Örebro universitet. Hennes forskning rör främst barns och ungas utsatthet för våld, kränkningar och andra typer av brott samt deras behov av stöd och hjälp med särskilt fokus på skolmiljön. Hon är också en av de forskningsansvariga för SOFIA-studien, en vetenskaplig studie som följer cirka 2000 barn från förskoleåldern och vidare genom livet. Studien syftar till att ge kunskap om barns sociala, beteendemässiga och fysiska utveckling och kan användas för att förbättra insatser och det praktiska arbetet med barn.

Åsa Källström är fil.dr och professor i socialt arbete vid Örebro universitet. Hon forskar bl.a. om barns och ungas upplevelser av konflikter, kränkningar, våld och övergrepp med huvudfokus på våld i familjen. Men också om vad utsatthet för försummelse och kriminalitet innebär för barn och om hur samhället kan tillgodose barnens behov av professionellt stöd.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Barn och unga som brottsoffer
  2. +
  3. Klanerna : den systemhotande brottsligheten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Klanerna : den systemhotande brottsligheten av Jan Persson, Johannes Wahlström (pocket).

Köp båda 2 för 382 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna