Vid sunda vätskor : handbok i återfallsprevention vid kemiskt beroende (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
2004-04-01
Upplaga
3
Förlag
Bokförlaget Robert Larson
Översättare
Lars Söderling
Originaltitel
Staying sober : a guide for relapse prevention
Medarbetare
Miller, Merlene (medf.)
Dimensioner
200 x 130 x 10 mm
Vikt
250 g
SAB
Vlna
ISBN
9789151403427

Vid sunda vätskor : handbok i återfallsprevention vid kemiskt beroende

(13 röster)  |   Läs 4 recensioner
Häftad,  Svenska, 2004-04-01
155
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Att sluta dricka är ingen konst för en alkoholist -- det har han gjort många gånger. Problemet är att lära sig att leva nykter.

Återfallet är inte en plötslig händelse. Vägen dit är kantad av varningssignaler. Återfallet börjar inte med att han häller upp det första glaset eller tar den första tabletten. Det är slutpunkten på en lång, nedåtgående process.

Dr Terence T. Gorski är en av USA:s främsta specialister när det gäller återfallsprevention. Tillsammans med Merlene Miller beskriver han här utförligt de varningssignaler som föregår återfallet -- och hur man framgångsrikt förebygger eller avbryter den process som skapar suget efter drogen.

Tillfrisknandet förutsätter god kunskap om återfallssymtomen, att man lär sig känna igen dem, samt ett aktivt dagligt arbete. "Det är som att gå uppför en rulltrappa som går neråt. Man kan aldrig stå stilla. Om man slutar att röra sig framåt/uppåt förs man bakåt/neråt", säger författarna i boken.

De flesta återfall vid beroendesjukdom är onödiga. Den beroende vet inte hur han/hon ska bete sig för att förhindra återfallet. I boken förklaras i detalj hur strukturerad återfallsprevention (i nio punkter) kan ge patienten en känsla av trygghet. Strukturerad återfallsprevention bör därför vara en viktig ingrediens i varje rehabiliteringsplan.

Självhjälpsgrupper för återfallsprevention är ett nytt och epokgörande sätt att närma sig rehabilitering vid beroendesjukdom. Boken avslutas med en ingående beskrivning hur en sådan grupp kan startas och hur den arbetar.

Vid sunda vätskor, vänder sig till patienter, anhöriga, vårdgivare av alla slag, handläggare inom socialtjänsten, försäkringskassan -- och inte minst till politiker.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Vid sunda vätskor : handbok i återfallsprevention vid kemiskt beroende. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mer kött på benen.
  Mikael Andersson, 25 september 2023

  I egenskap av beroendeterapeut har jag fått en större förståelse och fördjupning i vad återfall är, som jag inte visste förut.

 2. lättläst om återfallsprevention
  rose-marie nylund, 7 oktober 2015

  Bra och mycket användbar handbok i behandling av alkohol och drogberoende, samt familjens roll och betydelse vid beroende och återfall.

 3. Bra bok.

  Jag tycker att den här boken är helt fantastisk. Den här hjälpt mig oerhört mycket. Den är även till hjälp för familjen om någon är beroende.

 4. Bra bok !
  Tommy Henriksson, 12 september 2014

  Återfallsprevention är det enda vettiga om man vill komma tillrätta med missbruk i alla former, nu menar jag efter behandling på t.e.x. behandlingshem, den riktiga utmaningen börjar när man är utskriven och tillbaka i vekligheten, här finns det jättestora brister..

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Terence T Gorski

Övrig information

Sluta dricka är ingen konst för en alkoholist ? det har han gjort många gånger. Problemet är att lära sig att leva nykter. Återfallet är inte en plötslig händelse. Vägen dit är kantad av varningssignaler. Återfallet börjar med att han häller upp det första glaset eller tar den första tabletten. Det är kulmen på en lång, nedåtgående process. Dr Terence T. Gorski är specialist när det gäller återfallsprevention. Tillsammans med Merlene Miller beskriver han här utförligt de varningssignaler som föregår återfallet, och hur man framgångsrikt förebygger eller avbryter den process som skapar suget efter drogen.