Hur Homo blev sapiens : om tänkandets evolution (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
222
Utgivningsdatum
2000-01-01
Förlag
Bokförlaget Nya Doxa
Illustrationer
ill.
Dimensioner
225 x 158 x 17 mm
Vikt
485 g
SAB
Doeba
ISBN
9789157803528
Hur Homo blev sapiens : om tänkandets evolution (inbunden)

Hur Homo blev sapiens : om tänkandets evolution

(8 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2000-01-01
209
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
När vi jämför människan med andra djur, letar vi gärna efter särdrag som gör henne unik. Hur Homo blev sapiens lyfter fram människans alldeles speciella förmåga att tänka och att skaffa sig kunskap om världen. Under människans långa utveckling blir tänkandet gradvis alltmer avancerat. Gärdenfors vägleder oss genom hjärnans och tankeförmågornas vindlande tillblivelse, och visar hur människans inre värld blir allt rikare. Denna utveckling har gett oss en föreställningsförmåga som vida överskrider andra djurs. Våra nära släktingar bland aporna kan visserligen planera, men det är bara människor som kan planera för framtiden, vilket ger oss andra användbara förmågor, som att kunna bedra - en raffinerad form av planering som dessutom kräver att man kan föreställa sig andras tankar. Vi är också ensamma om kunna reflektera över våra egna tankar. Det ger oss ett självmedvetande, vilket är förutsättningen för den fria viljan, då den kräver att man förstår sin egen vilja och kan ändra den. Vårt språk, som är mycket rikare än djurens signaler, är också unikt för oss. Genom det får vi förmågan att kommunicera om våra inre världar. Efter läsningen av Hur Homo blev sapiens står det klart att denna förmåga bokstavligen är enastående. Boken fick ett mycket positivt mottagande då den utkom hösten 2000 och föreligger nu i sin andra oförändrade upplaga.
Peter Gärdenfors är professor i kognitionsforskning vid Lunds universitet och en känd och efterfrågad filosof, både av forskarsamfund och allmänhet.
Illustrerad.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Hur Homo blev sapiens : om tänkandets evolution
 2. +
 3. Homo Sapiens

De som köpt den här boken har ofta också köpt Homo Sapiens av Curt Borgenstam (inbunden).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Hur Homo blev sapiens : om tänkandets evolution. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Alla borde läsa!
  Per, 30 augusti 2011

  Mycket bra och lättfattlig genomgång av delar av kognitionsvetenskapen och tänkandets evolution. Författaren baserar sin hypotes på en gedigen genomgång av teorier och studier, men språket är så lättfattligt att innehållet flyter ledigt trotts referenser, förbehåll och noter.

  Ämnet som sådant är bland det viktigaste man kan tillägna sig för att förstå sig själv, samhället och världen, ett måste ...

 2. Ett annorlunda perspektiv
  Alec Ellenson, Lund, 27 juni 2005

  Författaren siktar in sig på vårt medvetande och dess utveckling och betydelse för vår existens. Många fina paralleller och exempel från djurens värld ger en klar förståelse för annars ganska komplexa och komplicerade mekanismer. Även många referenser till skönhetslitteraturens värld gör boken mer avslappnad och mindre "klinisk". Ännu ett bra verk som ger annorlunda perspektiv på kognitionens evolutionshistoria.

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Hur Homo blev sapiens : om tänkandets evo...