Vikingar (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Läsålder
6-9 år
Antal sidor
43
Utgivningsdatum
2015-06-10
Upplaga
1
Förlag
Bonnier Carlsen
Medarbetare
Siwe, Fredrika (form)
Illustratör/Fotograf
Mats Vänehem
Dimensioner
295 x 240 x 15 mm
Vikt
481 g
SAB
uKb.2
ISBN
9789163880346

Vikingar

(9 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2015-06-10
165
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  29
Visa alla 1 format & utgåvor
Vilka var vikingarna? Följ med på en spännande utgrävning av forntidens gravar, hus, båtar och offerplatser. Varje föremål som hittas blir en viktig pusselbit till bilden av vikingatiden när arkeologen och illustratören Mats Vänehem berättar. Med sin expertis och sina detaljerade, fantasieggande bilder målar han upp en omfattande och bitvis oväntad bild av den mytomspunna vikingatiden.

Vildsinta krigare som reste över haven för att plundra kloster och byar? Den vanliga bilden av vikingar i filmens värld kommer från sagorna. Senare tiders arkeologiska kunskap visar upp en delvis annorlunda, men minst lika spännande värld.

I denna rikt illustrerade allåldersbok får du läsa om allt från vikingarnas vardag - hur de bodde, livnärde sig och vad de trodde på - till plundringståg och äventyrliga upptäckts- och handelsresor. Här får du träffa ruser, varjager och väringar, höra om gamla isländska sagor, om asagudarna Oden, Tor och Freja och mycket mer. Du får också veta vad arkeologer gör och vilket detektivarbete det innebär att utforska gravar och rester av byggnader i jakt på verktyg, vapen, smycken och andra föremål.

Vikingar har tilldelats Carl von Linné-plaketten 2016, ett pris som utdelas årligen av Svensk biblioteksförening till föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar.

Ur juryns motivering:

"Det finns en stark dragningskraft i Mats Vänehems bok Vikingar. På ett suggestivt och intresseväckande sätt ger han oss forskarens och konstnärens bild av en av svensk historias mest omskrivna perioder - vikingatiden. Han utgår från en arkeologisk utgrävning och skapar en förståelse för hur vi hämtar kunskap om äldre tider. Det rika bildmaterialet både lär ut och tilltalar läsaren estetiskt. Kvinnor och barn lyfts fram i både vardag och äventyr, vilket nyanserar bilden av en tid som ofta har förknippats med manligt mod och styrka. (...) En bok som talar till alla åldrar där läsaren blir medskapare och upptäckare."

"En fantastisk faktabok som jag varmt vill rekommendera." Helena Eriksson, Barnboksprat.se
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vikingar
 2. +
 3. Musse & Helium. Den låsta portalen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Musse & Helium. Den låsta portalen av Camilla Brinck (inbunden).

Köp båda 2 för 314 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Vikingar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En jättefin bok om Vikingar!
  Katarina Kristiansson, 5 augusti 2015

  Har läst boken med stor behållning tillsammans mina två söner 9 och 11 år. Boken ger möjlighet att lära mycket om både en spännande tid och ett intressant yrke. De tyckte båda att den var bra. Boken har många fina och detaljrika illustrationer. Kan även rekommendera den till lärare och kommer att tipsa mina barns lärare och skolbibliotekarie om denna bok.

 2. Kanske fel marknadsföring
  Hans Peter Stülten, 29 juli 2015

  Vi blöev något förvånade när vi fisk boken hem. Vi trodde det var en bok för vuxna med information om en intressant period i Nordens historia, så visar det sig att det är en bok närmast avsett för barn strax under tonåren. Det tycker vi inte framgick av Bokus information. Så om någon söker en barnbok om vikingar är den OK, annars inte.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Mats Vänehem