Från världsarv till naturreservat : en resa i sydsvenska marker (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
157
Utgivningsdatum
2019-08-19
Upplaga
1
Förlag
Firma Ola Högberg
Originaltitel
Från Världsarv till Naturreservat
Medarbetare
Högberg, Ola (foto)
SAB
Uhe-c
ISBN
9789163928208
Från världsarv till naturreservat : en resa i sydsvenska marker (inbunden)

Från världsarv till naturreservat : en resa i sydsvenska marker

Inbunden Svenska, 2019-08-19
269
Skickas inom 7-10 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Det finns två tydliga syften med den här boken. Det ena är att ge läsaren tips om vackra och intressanta platser att besöka i den sydsvenska naturen och landskapet och det andra syftet är att ge kunskap och information om de olika former av skyddsåtgärder som finns för värdefulla naturområden och historiska kulturobjekt i Sverige.
Det handlar om objekt som anses vara så värdefulla att de behöver skyddas från olika former av slitage, intrång, exploatering, osv. Objekten klassificeras på olika sätt, allt efter skyddsbehovet eller objektets betydelse. Olika skyddsformer har olika juridisk verkan och dignitet och det är olika myndigheter som är ansvariga i respektive fall. De vanligaste och mest kända skyddsformerna är Världsarv, Nationalparker, Naturreservat, Natura 2000-områden, Naturminnen, Biosfärområden, Geoparker, Ekoparker och Fornlämningar, men det finns också mer specialiserade direktiv för t ex fågelskydd, arter, våtmarker, mm. Många av dessa begrepp är kopplade till internationella organisationer som UNESCO och EU. I boken beskrivs och förklaras de olika skyddsformerna på ett enkelt och lättförståeligt sätt och i bokens inledning redovisas begreppen och deras skapandeprocess och ansvarsfördelning.
Bokens fortsättning innehåller beskrivningar av ett trettiotal intressanta och besöksvänliga naturområden i södra Sverige. Platserna som beskrivs i boken är valda med omsorg för att representera de olika skyddsformerna. Här ges personliga beskrivningar av de aktuella miljöerna, ledsagat av lättsmält faktainformation om geologi, fågelliv, flora, historiska händelser eller personer, allt efter vad som är relevant för respektive plats.
Beskrivningarna kan sägas följa en tänkt resa som börjar med besök i norra Bohuslän och därefter fortsätter med besök i Dalsland, Västergötland och Östergötland. Sedan följer kustlandskapen Halland, Skåne, Öland och till sist Gotland. Det handlar mycket om kustnära platser, inklusive Vänerns och Vätterns stränder.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Från världsarv till naturreservat : en resa i sydsvenska marker
 2. +
 3. Upptäck Tiveden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Upptäck Tiveden av Ola Högberg (häftad).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ola Högberg

 • Upptäck Tiveden

  Ola Högberg

  En rikt illustrerad bok om Tivedens nationalpark med omgivningar. I text och med vackra foton beskrivs områdets natur, djur och fågelliv, geologi och historia.

 • Kring Västergötlands berg

  Ola Högberg

  I boken beskrivs de västgötska platåbergen med sin speciella geologi, samt Galtåsen och Hökensås i söder. Framför allt beskrivs naturen och tips ges till olika vackra platser som kan besökas. Även kartor visas. På och vid de olika bergen har genom...

Bloggat om Från världsarv till naturreservat : en re...