Pensionärsplaneten: Spaniensvenskar och pensionsmigration i en globaliserad värld (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2016-11-29
Upplaga
1
Förlag
Makadam förlag
Medarbetare
Arneback, Jessica (foto) / Gavanas, Anna (foto)
Dimensioner
220 x 170 x 15 mm
Vikt
533 g
ISBN
9789170612275
Pensionärsplaneten: Spaniensvenskar och pensionsmigration i en globaliserad värld (häftad)

Pensionärsplaneten: Spaniensvenskar och pensionsmigration i en globaliserad värld

(5 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad,  Svenska, 2016-11-29
189
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Pensionärsplaneten: Spaniensvenskar och pensionsmigration i en globaliserad värld Kan levereras innan julafton
Svenskar som utvandrar till Spanien på ålderns höst är ett växande fenomen, men svenska Spanienpensionärer utmålas i medierna ofta som oförmögna att "integrera sig" i det spanska samhället. Själva har Spanienpensionärerna tröttnat på myterna om att de är bortskämda golfare, skattesmitare eller salongsalkoholister som vägrar lära sig spanska och försöker återskapa ett "Lilla Sverige" i Spanien.
I "Pensionärsplaneten" möter vi ett brett spektrum av människoöden: folkpensionären, fattigpensionären, sjukpensionären och den hemlöse. Vi möter även människor (migranter och spanjorer) som arbetar med Spanienpensionärer på olika sätt. Utifrån dessa färgstarka berättelser och livsöden har Anna Gavanas skrivit en reportagebok som diskuterar internationalisering, global arbetsfördelning, arbetsvillkor och privatisering av äldreomsorg. Vem är invandrare? Vilka migranter är mer önskvärda än andra, enligt vem och varför? Hur ser pensionärernas liv ut i Spanien och hur ser villkoren ut för migranter och spanjorer som på olika sätt arbetar med dem?
Anna Gavanas är socialantropolog och docent vid Linköpings universitet. "Pensionärsplaneten" bygger på drygt två års fältarbete och 200 intervjuer på Solkusten och Kanarieöarna.
Efterord av Olav Fumarola Unsgaard.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Pensionärsplaneten: Spaniensvenskar och pensionsmigration i en globaliserad värld
 2. +
 3. Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför nästa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför ... av Anders Tegnell, Fanny Härgestam (inbunden).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Pensionärsplaneten: Spaniensvenskar och pensionsmigration i en globaliserad värld. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Superbra läsvärd och mkt roande
  Yvonne Domeij, 16 januari 2020

  Jag 75+ fattigpensionär boende Hornstull läser och läser om med stor förtjusning! Det är min nattlektyr, en godnattsaga för mig som "osvensk" f.d. utlandstelefonist (med eng. franska spanska tyska och lite grekiska i bagaget) och f.d. lärare i svenska för turkiska flyktingar. En underbar bok och då läste jag ändå Ferrante, Enquist och Tunström innan! Skönt flyt i boken, intressanta reflektioner och observationer. Härligt med detaljrikedomen; kaffebrödens namn, tavlornas motiv, intervjupersone... Läs hela recensionen

 2. Intressant ämne, med förutfattade meningar
  OlaJolo, 31 mars 2018

  Anna Gavanas har forskat i ett intressant ämne och hon gav mig en hel del nya insikter, men tyvärr lyser hennes egna åsikter igenom med jämna mellanrum. Hon har svårt att hålla tillbaka att hon ogillar möjligheten för pensionärer att välja var de ska bo och vilken form av äldreboende de ska ha.

  I övrigt är boken relativt välskriven och lättläst samt den lyfte på många orörda stenar.

 3. Pensionärsplaneten
  kenneth lundgren, 30 januari 2017

  Mycket bra skriven bok om pensionärer och deras bosättning/vistelse i Spanien och på Kanarieöarna. Det är ingen homogen grupp som beskrivs utan snarare en mångfald av berättelser om Svenskarna i det nya landet

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Anna Gavanas