Syra själv : konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
143
Utgivningsdatum
2012-08-21
Förlag
Max Ström
Medarbetare
Ranung, Per (foto)
Illustratör/Fotograf
Mattias Abrahamsson
Dimensioner
247 x 175 x 20 mm
Vikt
660 g
SAB
641.42,Qcaa
ISBN
9789171262530
Syra själv : konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier (inbunden)

Syra själv : konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier

(44 röster)  |  Läs 14 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2012-08-21

Slutsåld

»Syra små rätter [...] Att syra grönsaker är ett perfekt sätt att bevara sommarens skörd så att den går att njuta av även resten av året«DN.»Mjölksyra med mersmak [...] efter att ha läst hennes (Karin Bojs) eleganta och lustfyllda handbok vill jag göra så mycket mer än den kål som sedan några veckor står och mognar uppe på vinden. Lök, gurka och morötter!«SVDMjölksyrning är en av de äldsta och enklaste metoderna för att konservera och förädla mat. Den är energisnål, behåller viktiga näringsämnen och tar fram fina och komplexa smaker. För författaren och vetenskapsjournalisten Karin Bojs har grönsakssyrning blivit en kär hobby. När hösten går mot vinter är hennes kylskåp fyllt av burkar med lysande orange morotsslantar, syrliga som karameller. Där finns olivgröna gurkor och rosa lökar, benvit surkål och vackrast av allt: rödkålen. De flesta grönsaker går att syra: gurka, skärbönor, röda och gröna tomater, squash, blomkål, paprika, schalottenlök, rödbetor, morötter, kålrötter och rovor.Boken ger en praktisk och enkel handledning om hur själva mjölksyrandet går till och ger odlingstips och recept. Läsaren får också en fördjupad information om vad som händer i en mjölksyrekultur, vilka positiva hälsoeffekter som mjölksyrade produkter har för människan i form av ökat intag av vitaminer och mineralämnen, jämnare svängningar i blodsockret och en förbättrad tarmflora.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 14 recensioner av Syra själv : konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Många bra recept
  Hannah, 9 december 2015

  En bra och lätt förståelig bok med intressant innehåll. Har testat flera av recepten. Någon enstaka recept stämmer inte, annars fått mycket bra resultat. Ett måste för var och en som vill konservera grönsaker på ett hållbart och hälsosamt sätt.

 2. Trevlig bok
  Leila , 4 juni 2015

  En trevlig bok som kan bli en bra present till hipstern som redan brygger sitt eget öl och bakar surdegsbröd. Fina bilder och en smått lyxig känsla,

 3. Syra själv; skriven av en entusiastisk amatör...
  R.E.L, 29 mars 2015

  Det positiva:
  Extremt bra papperskvalitet.
  Karin Bojs har lagt ner en hel del tid på själva forskningen vad gäller mjölksyrning.

  Det negativa:
  Extremt smal bok med många tomma sidor, alltför många bilder, alltför få recept, och ett extremt högt pris med tanke på hur få recept som erbjuds.
  Tyvärr innehåller det inbundna häftet ganska oinspirerande, fantasilösa och tråkiga recept.
  Väldigt få kryddor i recepten, vilket får de mjölksyrade grönsakerna att smaka rätt ... Läs hela recensionen

 4. Intressant läsning
  JA, 11 februari 2015

  Bra för en totalt nybörjare men också om man vill förstå lite djupare vad det är som faktiskt sker vid mjölksyrning, varför det är viktigt med rätt salinitet, vilka bakterier man ska gynna osv

  Trevlig bok från en passionerad mjölksyrare!

 5. Härlig bok
  Camilla , 17 november 2014

  som förmedlar en genuin kärlek till mjölksyrning! Inget hokus-pokus och onödiga svårigheter utan fokus på det enkla och roliga i att syra sina egna grönsaker. Inspirerande recept även om jag kanske förväntat mig några fler. Oväntad bonus var dock de recept de färdigsyrade grönsakerna kan användas till.

 6. Äntligen!
  Gisela Wass, 29 augusti 2014

  En fantastiskt inspirerande bok om mjölksyrning för hemmabruk. Enkelheten och pedagogiken gör att man sätter igång. Bums! Grönsaker skördas. Burkar diskas. Denna bok kommer få det att jäsa och bubbla i såväl torp som lägenhet. Lovar!

 7. Enkla och tydliga recept.
  Dainis Ciparsons, 26 februari 2014

  Har provat 5-6 av syrningsrecepten som är enkla och tydliga. Alla har lyckats. Morötter med rotselleri är familjens favorit. Trevlig historik.

 8. Den enda bok man behöver när man ska till att syra
  Kerstin Olofsson, 28 januari 2014

  Under höstens vedermödor letade jag recept i tidningar, böcker och på nätet. När jag fick den här boken i min hand kunde jag sluta leta och börja syra! Det märks att den är skriven av en vetenskapsjournalist - inget flum, bara teori och beprövad vetenskap.

 9. Väldigt fin bok och kul att lära sig syra. Det är fina...
  Maria , 19 november 2013

  Väldigt fin bok och kul att lära sig syra. Det är fina bilder och bra info. Jag kan rekommendera den till alla men höja ett varningens finger till andra osäkra nybörjare utan egen odlingsmöjlighet att den vänder sig till dem som odlar själva.

  Det står saker i boken som gör att man får känslan av att bara superfärska nyss plockade grönsaker duger. Det känns då lite som att vi som inte odlar själva heller inte kan syra eftersom vi måste köpa vår kål i affären. Och den är ju inte färsk... Läs hela recensionen

 10. En underbar bok för oss som älskar att mjölksyra...
  Eva Valltjärn, 14 augusti 2013

  En underbar bok för oss som älskar att mjölksyra själva. Få inser hur lätt det är och med denna bok,går det som en dans. det är utan tvekan den av mina "mat-böcker" som jag använder och rekommenderar mest till alla mina patienter.

 11. Fina bilder. Bra förklaringar till recepten om varför...
  Fladder, 14 augusti 2013

  Fina bilder. Bra förklaringar till recepten om varför man ska göra på ett visst sätt och vad som kan gå fel om man avviker från recepten. MEN en del recept borde ha korrekturlästs bättre.

 12. Det var precis detta jag var ute efter en bok om att...
  Henrik Vahlgren, 17 maj 2013

  Det var precis detta jag var ute efter en bok om att börja syra på egen hand.
  Man behöver köpa till lite verktyg om man inte har sånt allaredan.
  Men startsträckan är inte så lång som tänkte mig.

  Fin liten bok!

 13. En av dom kokböcker du kommer att ha mest nytta av
  Markus Femling, 30 oktober 2012

  Författaren reder ut metoden för syrning av grönsaker på ett mycket lättförståeligt sätt, och alla konstigheter är som bortblåsta. De bakteriologiska processerna vid syrning av grönsaker beskrivs på ett sätt som får en lekman att förstå.

  Salt, vatten, rätt grönsak och rätt tidpunkt och ett rent kärl räcker.

  Det känns också trovärdigt att läsa hur hygien betonas. Hela boken genomsyras också av en glädje över bra råvaror och det finns dessutom en handledning för den som sk... Läs hela recensionen

 14. Fantastisk
  Kristi, 2 oktober 2012

  Den här boken är ett måste för alla som älskar syrade grönsaker eller vill lära sig mer om dem!

Visa alla 14 recensioner

Fler böcker av Karin Bojs