Arbete, konsumtion och den nya fattigdomen (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
140
Utgivningsdatum
2012-05-03
Upplaga
2
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Sven-Erik Torhell
Dimensioner
210 x 135 x 10 mm
Vikt
179 g
ISBN
9789171733696
Arbete, konsumtion och den nya fattigdomen (häftad)

Arbete, konsumtion och den nya fattigdomen

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2012-05-03
195
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Hur långt räcker de traditionella åtgärderna när det gäller att bekämpa den nya fattigdom som i dag breder ut sig i västvärlden? Finns det nya, oväntade lösningar på detta växande problem? Dessa frågor står i centrum för Arbete, konsumtion och den nya fattigdomen.
Zygmunt Bauman spårar den förändring som ägt rum i synen på arbetet under den moderna historien och vilka konsekvenser denna fått. Han undersöker vidare i vilken utsträckning de beprövade sätten att bekämpa den framväxande fattigdomen ännu är tillämpliga.
I modernitetens gryning hoppades man kunna locka de fattiga till fast och regelbundet arbete i fabrikerna, utrota fattigdomen och säkra den sociala freden - allt på en gång. I praktiken tjänade den moderna arbetsmoralen till att fostra och disciplinera människor. Bauman beskriver hur detta gradvis har förändrats. Moderniteten har utvecklats från ett »samhälle av producenter» till ett »samhälle av konsumenter». Arbetsetiken har ersatts av konsumtionsestetiken.
Arbete, konsumtion och den nya fattigdomen mynnar ut i en plädering för ett radikalt åtskiljande mellan den enskilde individens »berättigande till en summa pengar» och »den faktiska förmågan att tjäna pengar». Genom att omvandla socialförsäkringssystemen enligt dessa principer är det möjligt, menar Bauman, att föra över välfärdsstatliga värden som frihet, jämlikhet och social rättvisa till den utvecklingsfas som de kapitalistiska staterna nu har trätt in i, en fas där målet full sysselsättning har försvunnit bortom det genomförbaras och önskvärdas horisont.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Arbete, konsumtion och den nya fattigdomen
  2. +
  3. Flytande rädsla

De som köpt den här boken har ofta också köpt Flytande rädsla av Zygmunt Bauman (häftad).

Köp båda 2 för 405 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Arbete, konsumtion och den nya fattigdomen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Läsningen går trögt, ingen bra översättning
    Tullio Zannoni, 12 augusti 2021

    Bokens budskap är ok men det känns lite förlegat. Jag tror att översättningen är inte helt bra. Läsningen går trögt. Det är inte själva begreppen somär svåra utan språket. Ett alttför komplicerat språk, helt onödigt.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Zygmunt Bauman