De som köpt den här boken har ofta också köpt Fjällfolk av Bernhard Nordh (häftad).
Köp båda 2 för 318 krBernhard Nordh (1900 -1972) var en av Sveriges i srklass mest lskade och lsta frfattare under fem decennier. I ordets bsta bemrkelse var han en "folkfrfattare". Sitt stora genombrott fick han 1937 med romanen I Marsfjllets skugga.
Bernhard Nordh var av statarslkt frn trakten av Tierp i Uppland. Han rrde sig i ungdomen ver stora omrden i Sverige skande efter arbete. Han var politiskt radikal och stod syndikalisterna nra. Till yrken han prvat hr rallare, skogsarbetare, gjutare och torvarbetare. Sin frsta novell slde Nordh till veckopressen 1926. Sina vandringsr har frfattaren skildrat i de sjlvbiografiska bckerna Kmpa mot det (1949) och I min grna ungdom (1951). Nordh debuterade som romanfrfattare med Jorden r god (1936) och skrev totalt tjugosju romaner, varav ett tjugotal r norrlandsskildringar. Romanen Flickan frn fjllbyn sldes 1945 i sextiotusen ex p fyra veckor vilket d var svenskt bokrekord.
Totalt har Nordhs romaner i Sverige tryckts i nra tre miljoner ex. Hans bcker har versatts till sju sprk och tre har filmatiserats.
Sommaren 1936 anlnde Bernhard Nordh till Marsliden och fick god kontakt med innevnarna i byn. P underlag av deras berttelser och dtida dokument skrev han romanerna I Marsfjllets skugga (1937) och Fjllfolk (1938), som beskriver fjllbyns tillblivelse och frsta uppodling under det sena 1800-talet. Han beskriver mten mellan samer och nybyggare ovanfr odlingsgrnsen och betonar grna inslag av spnning i handlingen. Han befolkar vildmarken, ger den rst och konturfasta kroppar och undersker den tankerymd som vxte fram mellan de mnniskor som i mitten av 1800-talet dristigt skte sig lngre upp mot fjllen fr att bli nybyggare, och f en bit mark och ett liv som de kunde knna var deras eget. Det r ett liv fullt av umbranden, av bokstavlig daglig kamp fr brdfdan och livet, men nd skildrat med vrdighet och sjlvklar respekt.
Bernhard Nordh har sitt srskilda signum som frfattare i frmgan att sinnliggra och synliggra. Sida vid sida med den naturegna dramatiken, till exempel i kampen mellan en vargflock och en lgtjur, blir de mnskliga knslodramerna helt rimliga. D r det inte "vildmarksromantik", d r det p riktigt.
Bernhard Nordhs berttelser har den kvaliteten - den str sig n idag; det smakar, doftar, knns och berr.
(Delvis frn Annelie Brnstrm hmans text i Bernhard Nordh-sllskapets rsskrift 2014)