Det enda könet : varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
303
Utgivningsdatum
2013-02-14
Förlag
Månpocket
Medarbetare
Westman, Malin (form)
Dimensioner
177 x 110 x 20 mm
Vikt
168 g
SAB
Q
ISBN
9789175031729
Det enda könet : varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin (pocket)

Det enda könet : varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin

(31 röster)  |  Läs 6 recensioner
Pocket,  Svenska, 2013-02-14

Slutsåld

"Ekonomi handlar om pengar och varför de är bra", påstod Woody Allen. Fast riktigt så enkelt är det nog inte.

Hur får du din middag? lyder ekonomins grundläggande fråga. Det är i själva verket en ytterst komplicerad fråga. Nationalekonomins fader Adam Smith skrev att slaktaren, bagaren och bryggaren tillverkar sina produkter, inte för att de är snälla utan eftersom de tjänar på det. Det är egenintresset som ställer middagen på bordet åt oss, skrev Adam Smith. Men han glömde att det i själva verket var hans mamma som ställde fram den åt honom varje kväll.

Ur tanken på egenintresset föddes den ekonomiske mannen som begrepp: Homo Economicus. Homo Economicus är rationell, objektiv, kalkylerande och oberoende. Ekonomerna hävdar att detta rimmar väl med grundläggande mänskliga drag. Men allt som karakteriserar Homo Economicus är egenskaper som vi har lärt oss att associera till manlighet. Är det en slump?

De senaste decennierna har den ekonomiske mannen dominerat, domderat och lagt sig i det mesta. Det finns inget språk som tas på lika stort allvar som ekonomins och det appliceras på allt större delar av vårt liv. Samma typ av analys som förklarar priset på purjolök ska förklara våra inre liv. Med hjälp av ekonomi kan man räkna ut rubbet: från fördelarna med vaniljglass till människolivets värde.

Homo Economicus är inte bara en man. Han är det enda könet.

Katrine Kielos ifrågasätter på ett lärt och lekfullt sätt de ekonomiska principer och förklaringsmodeller som styr vår tid och våra liv - i högre grad än vad vi kanske själva inser.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Det enda könet : varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantatisk klarsyn
  Malte Larsson, 16 februari 2018

  Skriven i ett jättehögt tempo, man vill bara fortsätta läsa. Intressant sätt att beskriva saker och ting i världen, otroligt mycken kunskap som hon besitter.

 2. Pedagogisk, rolig och uppfodrande. Viktigt med en bok...
  Carin Holmberg, 16 oktober 2013

  Pedagogisk, rolig och uppfodrande. Viktigt med en bok som på ett enkelt och lättförståeligt sätt förklarar och tydliggör ekonomiska teorier ur ett könsperspektiv. Värd varenda minut i lästid!!

 3. Om man vill få en bild av vilka idéer som ligger bakom...
  Christer Håkanson, 2 september 2013

  Om man vill få en bild av vilka idéer som ligger bakom privatisering och vinsttänkande inom den offentliga sektorn kan det vara en god idé att läsa Kielos bok. Där presenteras de ekonomiska principer, om än föga verklighetsförankrade, som varit vägledande för vad som kallas New Public Management, dvs införandet av styrningsmekanismer från den varuproducerande sektorn inom kommunal och statlig verksamhet. Med andra ord kommer relationer mellan människor att behandlas enligt samma resultatberäk... Läs hela recensionen

 4. Mycket intressant analys. Fick mig att tänka efter...
  Malin Keijser, 12 juli 2013

  Mycket intressant analys. Fick mig att tänka efter många gånger, och gjorde mig arg ibland. Lite långrandig på vissa ställen, annars vore det en femma.

 5. Mycket klok och vass bok som avslöjar att ekonomi i...
  AB Ryman, 8 juli 2013

  Mycket klok och vass bok som avslöjar att ekonomi i alla högsta grad handlar om ideologi. Insikterna om hur indoktrinerade vi är av det ekonomistiska tänkandet står som spön i backen. Läs den!

 6. I det Enda könet skriver Kielos om ekonomins historia...
  Lillemor Ekstjärna, 23 april 2013

  I det Enda könet skriver Kielos om ekonomins historia och mekanismer på ett enkelt och lättfattligt språk. Boken är lättläst men ger ändå en bra bild och förståelse för de ekonomiska funktionerna som påverkat samhällets utveckling i den riktning som vi ser idag.

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Katrine Kielos

 • Våldtäkt och romantik : en berättelse om kvinnlig sexualitet

  Katrine Kielos

  Läs ett provkapitel här Läs mer om författaren Det här är en bok om våldtäkt. Inte som ett symtom och inte som ett instrument för att plocka politiska poäng. inte heller som en symbolfråga som belyser andra orättvisors relativa allvar.Få sa...