Gillar vi olika? : hur den svenska likhetsnormen hindrar integrationen (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
236
Utgivningsdatum
2012-09-28
Upplaga
1
Förlag
Timbro
Medarbetare
Hellsten, Elvira (form)
Dimensioner
215 x 143 x 22 mm
Vikt
449 g
SAB
Ohdi
ISBN
9789175668802
Gillar vi olika? : hur den svenska likhetsnormen hindrar integrationen (inbunden)

Gillar vi olika? : hur den svenska likhetsnormen hindrar integrationen

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2012-09-28
189
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Svenskar vill se sig som ett tolerant folk. I det mångkulturella samhället är svenskheten inte så viktig längre. För vi gillar olika.
Men gör vi verkligen det? Statsvetaren Andreas Johansson Heinö har synat självbilden och finner att den tyvärr inte stämmer. I teorin är vi toleranta, men i praktiken stöter vi bort avvikare. Vi gillar inte särskilt olika. Vi gillar lika.
Om vi ska klara integrationens utmaningar krävs att vi förstår vilka vi är och varför. I Gillar vi olika? beskriver Andreas Johansson Heinö hur Sverige på relativt kort tid har blivit ett invandrarland, jämför svensk invandringspolitiken med utvecklingen i resten av Europa och skärskådar invanda föreställningar om mångkulturalism, nationalism, integration och assimilation. Och ställer frågan: vad innebär det egentligen att vara svensk?
Vad har gått fel i integrationspolitiken? Ett mångkulturellt samhälle förutsätter pluralism bortom det triviala. Då är det inte i första hand islamister eller nationalister som vi bör bekämpa - utan den utbredda svenska likhetsnormen

"Johansson Heinö är konkret, konstruktiv och ärlig i sitt uppsåt. Han diskuterar integration för att förbättra, inte för att smutskasta eller slippa tala om något annat. Ansatsen kallar på respekt och allvar, också från den som föredrar andra vägar framåt."
Aftonbladet Kultur

"Ett synnerligen välkommet bidrag till en
debatt som ofta är mer politiskt och normativt
laddad än vetenskapligt vederhäftig."
Lars Trägårdh, historiker

"Andreas Johansson Heinö är befriande insatt i och
påläst om det han talar om. Det är en mycket givande
läsupplevelse." Tove Lifvendahl, författare, debattör och
senior fellow vid Fores
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Gillar vi olika? : hur den svenska likhetsnormen hindrar integrationen
 2. +
 3. Ord och handling : ett liv i diplomatins tjänst

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ord och handling : ett liv i diplomatins tjänst av Jan Eliasson (inbunden).

Köp båda 2 för 288 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Gillar vi olika? : hur den svenska likhetsnormen hindrar integrationen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket intressant bok. Man får en komplett bild på hur...
  Raffe, 10 juni 2013

  Mycket intressant bok. Man får en komplett bild på hur Sveriges värderingar förhåller sig till dem som har åsikter skiljer sig från majoritets. När allt kommer omkring gillar vi olika maträtter, olika hudfärger, olika musikstilar, men man tolererar inga avvikelser i vissa grunduppfattningar.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Andreas Johansson Heinö

 • Anteckningar från kulturkriget

  Andreas Johansson Heinö

  Den blomstertid nu kommer , menskonst, genuspedagogik, bränn Tintin och Pippi, könsneutrala toaletter, en pojke som lucia och hen . Plötsligt ockuperar en mängd nya frågor debattsidorna, köksborden, sociala medier, till och med riksdagen. De disku...

 • Segra eller dö : 1989 och början på kulturkriget

  Andreas Johansson Heinö

  1989 är murens fall och demokratins seger i Östeuropa. Men det är också året då nationalismen kom tillbaka, mångkulturen började ifrågasättas och Ayatollah Khomeini utfärdade en fatwa mot Salman Rushdie.   Om författaren: Andreas Johansson He...