Till mitt försvar : om advokat Sargon De Basso (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
293
Utgivningsdatum
2020-03-30
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Vlachos, Pascal (form)
Dimensioner
216 x 144 x 24 mm
Vikt
476 g
SAB
Lz De Basso, Sargon
ISBN
9789177750864

Till mitt försvar : om advokat Sargon De Basso

(7 röster)  |   Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-03-30
219
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor


Till vardags företräder han de livsstilskriminella , men även toppskiktet i den öppet nazistiska organisationen NMR. Hur kan du företräda en sådan person? undrar omgivningen. Det leder Sargon De Basso till hans hjärtefråga: kraven på rättssäkerhet för precis alla, oavsett hur mycket samhället föraktar människan. För utan rättssäkerheten har vi ingen demokrati att tala om i Sverige.

Här berättar Sargon De Basso om de lärorika åren på Althins advokatbyrå och om en lång rad viktiga rättsfall som Mikael Persbrandt mot Expressen, förtalsmålet med regissören Ulf Malmros och resningsärendet med den morddömde Samir. Om varför han driver debatten om att Sverige ska bryta med förbudslinjen, med hårda narkotikastrafflagar, och istället avkriminalisera allt eget bruk av narkotika. Om varför han arbetar gratis i tunga och tidskrävande förtalsmål mot stora mediebolag.

Till mitt försvar är berättelsen om hur en andra generationens invandrare, uppvuxen i Örebro, kunnat bli en av landets mest efterfrågade och omstridda försvarsadvokater. Detta trots bottenbetyg på juristlinjen och ett åtal som kunnat ge honom fängelse. Boken är en naken skildring av advokatyrket och rättegångarnas inre dramaturgi. Om hur en idealist överlever ångest och tvivel i en värld av prestationskrav.

Till mitt försvar är en djupdykning in i advokatyrket och skildrar rättegångarnas inre skådespel.

Boken är skriven tillsammans med journalisten Peter Johansson som varit chefredaktör för flera branschtidningar om juridik, till exempel Legally yours och Dagens Juridik.

"Välskriven och intressant bok som naket och rakt på sak ger en bra inblick i en advokats arbete och det svenska rättssamhället."
BTJ

"Den borde läsas av alla som intresserar sig för brott-och straff-eller advokatfrågor. Ofta oväntade vinklar."
Mårten Schultz, professor i civilrätt, Stockholms universitet

"Betyg: (5)++ av 5. Wow! Den här boken vill jag rekommendera er alla att läsa. En rejäl bladvändare, välskriven och intressant. Jag som själv har en stort intresse för rättegångar/brott/krim/advokat-världen var den här boken som pricken över i:et! (...) Upplägget i hela boken är helt enastående och varje kapitel slutar i en olidlig spänning så det bara inte går att lägga undan boken."
Annebannesbokhylla, bokblogg

"Både intressant och välskriven. Man fick en bra inblick i advokatvärlden."
Bokmoster, bokblogg

"Det är en väldigt välskriven och spännande bok som ger en god bild av advokatyrket och det mycket hårda arbetet som krävs för att lyckas. Man får också en inblick i den undre världen och vad som utspelar sig där. Jag slukar boken med stort intresse och kan varmt rekommendera den. 4 av 5."
Josbocker, bokblogg

"Jag la ste och la ste, och kunde inte sluta. (...) Till mitt fo rsvar a r en va lskriven, intressant och riktigt fa ngslande memoar som sa tter iga ng tankar och funderingar hos la saren. En bok som a r la sva rd fo r alla. Starkt tips! Betyg: 4/5"
Idas recensioner, bokblogg

"En lättläst bok med bra flyt som man snabbt tar sig igenom."
i_min_bokhylla, bokblogg

Läsarrecensioner inskickade till @till_mitt_forsvar:
"En kioskvältare. Boken ligger i topp på listorna. Sargon är frispråkig och värnas allas rättssäkerhet. Jag blev fast direkt när jag började läsa den. (...) Till mitt försvar lär bli årets bok!"
Patrick Sjöberg

"Rakt, ärligt och naket. (...) Boken om Sargon De Basso är en tidsresa fylld av spänning, dramatik och skratt."
Christer Gustafsson-Renlid

"Otroligt spännande bok med utmärkt framåtrörelse och konsekvent berättarröst. En riktig 'page turner' i klass med t.ex. Guillou eller GW."
Fredrik Egertz
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Till mitt försvar : om advokat Sargon De Basso. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant inblick i en advokats liv
  eftermiddagste.se, 5 maj 2021

  Det här är en lättläst bok där det känns som att vi får komma Sargon nära. Vi får följa Sargon i hans arbete och hur han tänker och berättandet flyter på så fint. Jag uppskatar verkligen berättarrösten så denna bok lätt hade kunnat bli en enda lång lista av fall men så är inte fallet och det gör att man får en fin inblick i arbetet men också i hur Sargon tänker.

 2. Väldigt intressant
  Stinas_boksida, 9 april 2021

  Hur kan man försvara de vi mest föraktar, de som anklagas för de värsta brotten?
  Läs och förstå.

  Sargon de Basso växte upp utanför Örebro. Vi får här följa honom från hans barndom som andra generationens invandrare, till att idag vara en av Sveriges bästa försvarsadvokat.

  När han kom in på juristutbildningen hade han ett åtal över sig som kunde ge fängelse, så det var inte säkert han kunde fortsätta.
  Under utbildningen hade han bottenbetyg men har kämpat sig uppåt. <... Läs hela recensionen

 3. Intressant
  veronicas_bok_bak_liv, 8 februari 2021

  Sargon De Basso är försvarsadvokat och företräder de kriminella i rättsväsendet. I boken får man delvis ta del av Sargons liv. Han växer upp i Örebro som andra generationens invandrare och om varför det blev just advokat han skulle utbilda sig till. Man får också läsa och ta del av flera olika uppmärksammade rättsfall och ta del av hans arbete, känslor och tankar kring detta.

  För mig blev det här en väldigt intressant och spännande läsning - att läsa om brottsmål och rättssamhället.... Läs hela recensionen

 4. Tankeväckande och välskriven!
  -, 26 december 2020

  Till mitt försvar ger inblick i Sargon De Bassos yrkesliv som försvarsadvokat, och det svenska rättsystemet. Peter Johansson gör ett lysande jobb med att förklara juridikens värld på ett lättbegripligt sätt. Det är en bok som kräver eftertanke och får mig som läsare att fundera över mina egna ställningstaganden.

  Som antirasist måste jag erkänna att det kan vara oerhört svårt att förstå hur det skulle vara att företräda en person med så hatiska åsikter, en nazist. Någon vars värderin... Läs hela recensionen

 5. En av Sveriges bästa försvarsadvokater
  Pia, 9 april 2020

  Efter att ha läst "Till mitt försvar - om advokat Sargon de Basso" så är jag övertygad om att om jag någonsin skulle behöva en advokat så skulle jag göra allt för att få just Sargon De Basso.
  Författaren Peter Johansson har gjort ett fantastiskt arbete med att låta Sargons egen röst genomsyra texten genom att han skrivit i jag-form. Det är som om Sargon själv berättar utan mellanhand. Skickligt! Om det är Sargon själv eller Peter som är "cliffhangers"-mästare blir därför oklart. En "cl... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Peter H Johansson