Fienden : Sveriges relation till Ryssland från vikingatiden till idag (inbunden)
Ingår i kampanjer:
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
398
Utgivningsdatum
2023-01-30
Förlag
Ordfront förlag
Medarbetare
Jais-Nielsen, Eva (form)
Dimensioner
234 x 160 x 29 mm
Vikt
713 g
SAB
Kc,Kma
ISBN
9789177753261
Fienden : Sveriges relation till Ryssland från vikingatiden till idag (inbunden)

Fienden : Sveriges relation till Ryssland från vikingatiden till idag

(15 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-01-30
249
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Fienden : Sveriges relation till Ryssland från vikingatiden till idag Kan levereras innan julafton
Ingen av Sveriges grannar har gett landet lika många anledningar till misstänksamhet och rädsla som Ryssland. Ryssen är den hävdvunne farlige främlingen och det är inte svårt att förstå varför: skärgårdshärjningarna kring 1720, invasionen 1808, den tsaristiska repressionen vid förra sekelskiftet, Stalins tyranni och aggression mot Finland 1939, kärnvapenhotet under efterkrigstiden, Raoul Wallenbergs öde, Putins krig mot Ukraina, och så vidare. Vi har lärt oss att Ryssland = Fienden. Den här boken spårar Sveriges relation till Ryssland tillbaka till vikingatiden. För ett drygt millennium sedan var banden mellan våra länder nära och goda men relationen har senare definierats som arvfiendskap.

Historien har aldrig varit förutsägbar, och framför allt - den är inte slut. Att Sverige nu lämnar sin alliansfrihet och rättar in sig i Natoledet är en direkt konsekvens av en historiskt betingad fruktan för grannen i öster.

"Bokens storhet ligger framför allt i att den lyckas skapa en fördjupad förståelse av hur nutiden och historien hela tiden samverkar i skapandet av vår världsbild och i bilden av den idealtypiske ryske fienden." BTJ, Mats K.G. Johansson

"Dick Harrisons bok är som sagt mycket välkommen. (...) Författaren delar generöst med sig av sitt närmast encyklopediska vetande, till priset dock av en detaljrikedom som ibland framstår som överflödig. Men den anmärkningen väger lätt mot bokens sammanlagda tyngd." SvD, Bengt Jangfeldt
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Fienden : Sveriges relation till Ryssland från vikingatiden till idag
 2. +
 3. Hotet från Ryssland

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hotet från Ryssland av Oscar Jonsson (inbunden).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Fienden : Sveriges relation till Ryssland från vikingatiden till idag. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Sverige-Ryssland, en faktamässig guldgruva
  Olle Z Haeggström, 2 maj 2023

  För alla som vill veta mer om Sveriges förhållande till Ryssland. Historiskt och fram till nu är denna bok ett verkligt måste. Dick Harrisons historiska kunskap är imponerande!
  Detta gör att språket iband tenderar att bli lite avhandlingslikt och tungläst.
  Men detta sväljer man lätt när man inser hur mycket kunnande man genom boken får sig till livs.

 2. Perspektiv
  LOE, 3 april 2023

  Boken ger ett långt perspektiv. Mönster, som man även som historiskt intresserad inte riktigt varit medveten om, framstår förfärande tydliga.

 3. Värd att läsa.
  Bengt Rodell, 27 mars 2023

  Lärorik historielektion om relationen Sverige - Ryssland under 1000 år. Harrison ger en detaljerad bild av historien, något som man inte fick i skolans historieundervisning.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Dick Harrison