Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
190
Utgivningsdatum
2022-03-09
Förlag
Sortilegio
Dimensioner
210 x 142 x 15 mm
Vikt
227 g
SAB
Hc
ISBN
9789178856992

Flickan med en lapp om halsen : historien om ett finskt krigsbarn

(11 röster)  |  Läs 9 recensioner
Häftad,  Svenska, 2022-03-09
162
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Flickan med en lapp om halsen - Historien om ett finskt krigsbarn är en verklighetsbaserad roman och den fristående fortsättningen på boken Det kom för mig i en hast Historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson, som handlar om Maria Bouroncles mormors syster som en kall påskmorgon 1929 dränkte sina tre små barn. Många läsare har frågat hur det gick för Artur, de döda barnens far. Nu kommer äntligen berättelsen om hans liv efter morden.

Tolvåriga Hilja och hennes lillebror Antti har tvingats lämna allt och alla bakom sig. De är bara två utav alla de finska barn som skickas till Sverige för ett liv bortom kriget. Ett liv utan mamma, pappa och syskon.

Efter tre dagars resa och två veckors karantän når de den lilla byn Vesene i Västergötland. Här skiljs de åt, fast Hilja lovat sin mor att alltid se efter sin lillebror. Trots detta lär hon sig snabbt att uppskatta sin nya tillvaro på gården hos tant Maria och den tystlåtne Artur. Vad hon inte vet är att familjen bär på en mörk hemlighet.

"Mycket bra", tycker BTJ!
"Maria Bouroncle debuterade med Det kom för mig i en hast historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson, en verklighetsbaserad roman om hennes mormors syster. Detta är den fristående fortsättningen på detta familjeöde, och fokuserar på det finska krigsbarnet Hilja som Ingeborgs exmake Artur och hans nya fru Maria tar hand om. [...] Förutom att vara en fortsättning på historien kring Ingeborgs dåd är detta ett fantastiskt tidsdokument över de finska barn som hamnade i Sverige. Romanen är baserad på Hiljas dagböcker och brev, tillsammans med samtal med personer som kände Artur och Maria. Det är en historia som hade klarat sig fint utan den mörka aspekten i familjens förflutna, men detta ger såklart någonting nytt och annorlunda från andra skildringar av krigsbarnen." Lektör Frida Jönsson, BTJ-häfte 7:2022

Maria Bouroncle är efter en lång karriär med internationellt biståndsarbete tillbaka i Sverige som författare på heltid. Hennes gripande porträtt av sin mormors syster i debuten Det kom för mig i en hast har använts i litteraturundervisningen på Göteborgs Universitet, översatts till flera språk och ligger till grund för en dokumentär som prisats på filmfestivaler i såväl USA som Europa.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Flickan med en lapp om halsen : historien om ett finskt krigsbarn
 2. +
 3. En väv av lögner

De som köpt den här boken har ofta också köpt En väv av lögner av Kristin Fägerskjöld (pocket).

Köp båda 2 för 251 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Flickan med en lapp om halsen : historien om ett finskt krigsbarn. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastiskt berättat
  @i_min_bokhylla (instagram), 12 december 2022

  Tolvåriga Hilja och hennes lillebror Antti har tvingats lämna allt bakom sig. De är två av alla de finska barn som skickades till Sverige under kriget.

  Flickan med en lapp om halsen är verklighetsbaserad och en fristående fortsättning på boken Det kom för mig i en hast - Historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson.

  Maria Bouroncle skriver med hjälp av Hilja som låtit henne läsa dagböcker från denna tid. Flickan med en lapp om halsen är Hilja och Marias berättelse sedd ge... Läs hela recensionen

 2. En bok med ett behagligt tempo
  Ulla-Carin N, 14 juni 2022

  Jag tyckte boken var bra och lättläst. Ett behagligt lugnt tempo genom årstider, traditioner, glädje och sorg. Ibland när man läser bok/ser film som bygger på verkliga händelser kan man fundera på hur det gick sen, men här är det tvärtom - här vet jag mer hur det gick sen, då huvudpersonen är min ingifta faster, men inte hur det började liksom.
  Jag gillar hur historiska händelser vävs in i vardagen på landsbygden t ex när det blev fred i världen. Författaren har fått till det mycket trovä... Läs hela recensionen

 3. Lättläst
  Birgitta Eklund, 25 april 2022

  Har läst boken som var före, därför var det jättekul att få läsa denna som ett avslut.

 4. Flickan med en lapp om halsen
  Torbjörn Johansson, 7 april 2022

  Jag har läst en väldigt bra bok. Flickan med en lapp om halsen. Författaren heter Maria Bouroncle. Underrubriken: Historien om ett finskt krigsbarn. Så varsamt och omsorgsfullt berättad att det är omöjligt att lägga ifrån sej boken innan den är utläst. Det mesta tilldrar sej i hjärtat av Västergötland 1944-45-och 46. Det finns inga excesser i västgötadialekt men ett litet antal sublima citat. Hon skriver fram lagårdslukten i Ebbas kök så att näsan rynkar sej.
  Läs och gråt och njut.

 5. Aktuell nu som då
  Eva J, 30 mars 2022

  "Flickan med en lapp om halsen" handlar om Hilja och hennes bror Anttis tid som krigsbarn i Sverige. Maria Bouroncle har vävt ihop en både gripande och spännande berättelse om flyktingbarn i beredskapens Sverige i min hemby! En ovärderlig och varm skildring.

 6. Sträckläsning
  Anno Nym , 20 mars 2022

  När jag väl börjat läsa "Flickan med en lapp om halsen" var det omöjligt att lägga den ifrån sig. Jag läste boken till sista sidan utan paus och tyckte väldigt mycket om den. En otroligt fin skildring av flera människors livsöden då, för länge sen.

 7. En riktig sträckläsare!
  MariaMÖ, 14 mars 2022

  Förbeställde direkt när jag såg att Maria Bouroncle skrivit ännu en bok och jag blev inte besviken. "Flickan med en lapp om halsen" är lika välskriven som Marias första bok "Det kom för mig i en hast" och språket flyter på precis lika bra. Lägg därtill en gripande och historiskt intressant berättelse där jag verkligen kan leva mig in i 12-åriga Hiljas upplevelser och känslor när hon kommer Sverige. Rekommenderar!

  Boken är en fristående fortsättning på "Det kom för mig i en hast" och... Läs hela recensionen

 8. Rekommenderas varmt
  Christer Johansson , 10 mars 2022

  En lysande fristående uppföljare till Det kom för mig i en hast. Välskriven och trovärdig. Fylld av liv, likt en fängslande intressant film. En gripande historia som verkligen kan rekommenderas.

 9. Gripande och lärorikt
  Magnus Bergsten , 9 mars 2022

  En fin berättelse om ett viktigt skede i svensk 1900-talshistoria. Jag har själv mött svenskar med en bakgrund som finska krigsbarn och tycker att det är bra att få veta mer om hur det gick till. Dessutom tycker jag om skildringen av västgötsk landsbygd och småstadsmiljö. Igenkänning!

Visa alla 9 recensioner