Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Kuopio (del 1)
Antal sidor
281
Utgivningsdatum
2021-07-13
Förlag
Lind & Co
Översättare
Mattias Huss
Originaltitel
Mustat morsiamet
Medarbetare
Lindeberg, Eva (form)
Dimensioner
180 x 110 x 18 mm
Vikt
158 g
SAB
Hce
ISBN
9789179035310
Brudar i svart (pocket)

Brudar i svart

(16 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2021-07-13
79
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Brudar i svart Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
En finsk motsvarighet till Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad!

Anna växer under 1900-talet upp på den fattiga finska landsbygden. Efter moderns död flyttar hon till Kuopio, i hennes ögon en metropol, där hon får jobb som tjänsteflicka. Snart träffar hon den mörkögde Lassi, som varit på sjön och sett världen. De blir ett par och det dröjer inte länge innan Anna väntar smått. Anna och Lassi gifter sig och likt många andra arbetarkvinnor får Anna välja en brudklänning i svart, som också kan duga till annat. Men barnet är dödfött och Annas liv rasar. Enligt svärmor är det Guds vilja som sker, enligt Lassi är meningen med eländet att stärka deras stridsvilja. Han talar politik och Anna hittar papper som propagerar för demonstrationer. Dagen de ska fira hennes 21-årsdag blir han arresterad. Sju år på tvångsarbetslägret Dragsvik lyder domen. Anna inser att om hon ska klara sig måste hon lära sig att sörja för sig själv.

I Brudar i svart står kvinnorna i centrum, deras vardag med stank av lut och lakanstvätt, försvunna hemtrakter och det nya liv som växer fram för dem som flyttar in till städerna.

SIRPA KÄHKÖNEN (f. 1964) är författare och f.d. ordförande för Finlands PEN samt finska författarförbundet.
Lind & Co har tidigare givit ut hennes roman Granitmannen, som nominerades både till Finlandiapriset och Nordiska rådets pris, samt fackboken Livsöden i Finlands bortglömda fångläger, som behandlar hennes morfars tid i Dragsvik. Brudar i svart är den första romanen i den hyllade Kuopiosviten om hemstaden i östra Finland. Romanerna är delvis baserade på händelser i hennes egen släkt.

"Kähkönen är en skicklig berättare [...] Efter denna första roman i Kuopio-serien är det bara att hoppas på att de sex övriga också ges ut på svenska. Sirpa Kähkönen är läsvärd, enkelt uttryckt."
Jan Bergsten, Norrländska Socialdemokraten

"Brudar i svart är en stor läsupplevelse. Det beror förstås på kraften i berättelsen i sig och dess storartade gestaltning av karaktärer, men också på Mattias Huss levande översättning."
Maria Küchen, Sydsvenskan

"Det är om levande finsk historia Sirpa Kähkönen berättar. Detaljrikedomen i denna vardagshistoria har fyllt varje sida med must och märg."
Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Brudar i svart
 2. +
 3. Järnnätter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Järnnätter av Sirpa Kähkönen (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Brudar i svart. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Spännande nutidshistoria

  Det var svårt att sluta läsa om familjen Tuomi och deras grannar under de svåra krigsåren 1939 och flera år framåt. Staden Kuopio som ligger i händelsernas centrum får ta emot många evakuerade flyktingar från Karelen och maten räcker inte till för de fattigaste familjerna. Förutom att skildra krigets fasor är boken en hyllning till alla starka kvinnor som kämpade för sina familjer.

 2. Underbart språk
  Nilla, 6 september 2021

  En bok med ett språk som är en del av berättandet. Boken beskriver förgänglighet och hopp, livet med dess glädjeämnen och svårigheter.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Sirpa Kähkönen