Ingår i kampanjer:
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Kuopio (del 1)
Antal sidor
281
Utgivningsdatum
2021-07-13
Förlag
Lind & Co
Översättare
Mattias Huss
Originaltitel
Mustat morsiamet
Medarbetare
Lindeberg, Eva (form)
Dimensioner
180 x 110 x 18 mm
Vikt
158 g
SAB
Hce
ISBN
9789179035310
Brudar i svart (pocket)

Brudar i svart

Pocket Svenska, 2021-07-13
59
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
En finsk motsvarighet till Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad!

Anna växer under 1900-talet upp på den fattiga finska landsbygden. Efter moderns död flyttar hon till Kuopio, i hennes ögon en metropol, där hon får jobb som tjänsteflicka. Snart träffar hon den mörkögde Lassi, som varit på sjön och sett världen. De blir ett par och det dröjer inte länge innan Anna väntar smått. Anna och Lassi gifter sig och likt många andra arbetarkvinnor får Anna välja en brudklänning i svart, som också kan duga till annat. Men barnet är dödfött och Annas liv rasar. Enligt svärmor är det Guds vilja som sker, enligt Lassi är meningen med eländet att stärka deras stridsvilja. Han talar politik och Anna hittar papper som propagerar för demonstrationer. Dagen de ska fira hennes 21-årsdag blir han arresterad. Sju år på tvångsarbetslägret Dragsvik lyder domen. Anna inser att om hon ska klara sig måste hon lära sig att sörja för sig själv.

I Brudar i svart står kvinnorna i centrum, deras vardag med stank av lut och lakanstvätt, försvunna hemtrakter och det nya liv som växer fram för dem som flyttar in till städerna.

SIRPA KÄHKÖNEN (f. 1964) är författare och f.d. ordförande för Finlands PEN samt finska författarförbundet.
Lind & Co har tidigare givit ut hennes roman Granitmannen, som nominerades både till Finlandiapriset och Nordiska rådets pris, samt fackboken Livsöden i Finlands bortglömda fångläger, som behandlar hennes morfars tid i Dragsvik. Brudar i svart är den första romanen i den hyllade Kuopiosviten om hemstaden i östra Finland. Romanerna är delvis baserade på händelser i hennes egen släkt.

"Kähkönen är en skicklig berättare [...] Efter denna första roman i Kuopio-serien är det bara att hoppas på att de sex övriga också ges ut på svenska. Sirpa Kähkönen är läsvärd, enkelt uttryckt."
Jan Bergsten, Norrländska Socialdemokraten

"Brudar i svart är en stor läsupplevelse. Det beror förstås på kraften i berättelsen i sig och dess storartade gestaltning av karaktärer, men också på Mattias Huss levande översättning."
Maria Küchen, Sydsvenskan

"Det är om levande finsk historia Sirpa Kähkönen berättar. Detaljrikedomen i denna vardagshistoria har fyllt varje sida med must och märg."
Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Brudar i svart
  2. +
  3. Lärarinnans sång

De som köpt den här boken har ofta också köpt Lärarinnans sång av Vigdis Hjorth (pocket).

Köp båda 2 för 118 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Sirpa Kähkönen