- Format
- Häftad
- Språk
- Svenska
- Serie
- Lund studies in social welfare
- Antal sidor
- 223
- Utgivningsdatum
- 2005-05-01
- Förlag
- Arkiv förlag/A-Z förlag
- Dimensioner
- 215 x 143 x 15 mm
- Vikt
- SAB
- Odg
- ISBN
- 9789179241902
- 300 g
Du kanske gillar
-
Att ordna staden : den nya storstadspolitiken växer fram
175- Skickas inom 2-5 vardagar.
- Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Passar bra ihop
De som köpt den här boken har ofta också köpt Välviljans förtryck : en fallstudie av allmänny... av Tord Jacobson (häftad).
Köp båda 2 för 365 krKundrecensioner
Har du läst boken? Sätt ditt betyg »Fler böcker av Susanne Urban
-
Fostran till valfrihet : skolvalet, jämlikheten och framtiden
Magnus Dahlstedt, Martin Harling, Anders Trumberg, Susanne Urban, Viktor Vesterberg
-
Integration och grannskap : hur kan staden hålla samman?
Susanne Urban
-
Hela staden - bryt segregationen
Jerzy Sarnecki, Andreas Bergh, Susanne Urban, Fredrik Bergström, Oskar Adenfelt
-
Organisation av arbetsmarknads- och bostadsintegration
Emma Holmqvist, Vedran Omanovic, Susanne Urban
Övrig information
I Sverige har den etniska boendesegregationen i storstäderna gått från att vara en rättvisefråga till att ses som ett hot mot den sociala sammanhållningen och välfärdsstatens demokratiska värden. Den sociala integrationens löfte förväntas bli infriat i grannskapet, där delaktighet skall skapas och orättvisor upplösas. I teorin är stadsplanerare alltid för gräsrotsinitiativ, men aldrig i praktiken, visar Mike Davis i boken Los Angeles. Utgrävning av framtiden. Susanne Urban fortsätter i denna anda att granska den svenska storstadsutvecklingen, grannskapsenheterna, planerarna, utredarna, kommunaltjänstemännen, politikerna och deras olika försök att komma åt dagens ¿ etniska ¿ bostadssegregation genom den "nya" storstadspolitiken och dess objekt: Förorten.
Förorten är i blickpunkten för samhällskritiken, som Franzén och Sandstedt visade i Välfärdsstat och byggande, den klassiska studien om efterkrigstidens svenska stadsutveckling -- vilken Susanne Urban knyter an till och följer upp. Hon skärskådar grannskapstankens betydelse för social integration liksom försöken att åstadkomma demokratisk dialog och kommunikativt handlande i s k lokalt utvecklingsarbete i storstadskommunerna. Hon gör nedslag i boendedialoger och framtidsscenarier i Flemingsberg, Skogås och Vårby gård i Huddinge kommun. Detta är hennes avhandling i sociologi om det sena 1990-talets och det tidiga 2000-talets svenska storstadspolitik.
Susanne Urban är fil.mag i sociologi, samhällsplanerarlinjen med socioekologisk inriktning vid Stockholms universitet. Hon har tidigare publicerat Grannskap, idé och planering. En genomgång av svenska och internationella studier med anknytning till grannskapsplanering utgiven av Institutet för bostads- och urbanforskning, samt tre rapporter i utvärderingen av Storstadssatsningen, utgivna av Södertörns högskola.