Psykopatisk personlighetsstörning och några närliggande diagnoser (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
119
Utgivningsdatum
2004-11-01
Förlag
Bokbox Förlag
Dimensioner
230 x 148 x 12 mm
Vikt
200 g
SAB
Vla
ISBN
9789186980320
Psykopatisk personlighetsstörning och några närliggande diagnoser (häftad)

Psykopatisk personlighetsstörning och några närliggande diagnoser

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2004-11-01
255

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Uppslagen till denna bok är minst tvåfaldig. För det första skrev jag en liten rapport vid Regionkliniken i Växjö för 10 år sedan, där "materialet" till stora delar bestod av diagnosen Persona pathologica - en diagnos jag tidigare stött på när jag sommararbetat vid ett stort mentalsjukhus. Diagnosen saknade precision enligt min egen referensram. Då de patienter jag undersökte i Växjö ofta hade missbruk som andradiagnos. Det villsäga, patienterna jag studerade hade en dubbeldiagnos, som visade sig vara mera regel än undantag.

När jag började med psykiatristudier 1967 debatterades "persona pathologica" intensivt i populär- och fackpress, men då under diagnosens kritiserade ordform: psykopati. Jag har nu retrospektivt kunnat konstatera att varje tid har haft sitt "topic" i psykiatrin. Jag debuterade när psykopatidiagnosen debatterades. Senare kom "borderline personality state" att bli diskuterat i fackpress och kanske framför allt blev den en container dit man skickade patienter som vägrade uppträda såsom läroböckerna föreslog. Exemplen på historiska debatter i psykiatrin kan göras oändlig. Överhuvudtaget har jag genom åren kunnat konstatera att patienter är oförskämda nog att uppträda eller visa upp en symptomflora som alls inte stämmer med läroböckernas idealpatienter. Jag har tagit detta ad notam och skrivit denna bok utifrån många olika perspektiv, det vill säga såsom diagnosen psykopati historiskt gestaltat sig. Detta har inte hindrat mig att försöka göra en uppsummering där jag presenterar ett symptomschema i slutkapitlet och detta försök bär jag själv ansvaret för.

Ur Inledningen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Psykopatisk personlighetsstörning och några närliggande diagnoser
  2. +
  3. Big dick energy : den ultimata guiden till vad kvinnor vill ha

De som köpt den här boken har ofta också köpt Big dick energy : den ultimata guiden till vad ... av Fi Lindfors (inbunden).

Köp båda 2 för 464 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Psykopatisk personlighetsstörning och några närliggande diagnoser. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Bra författare!
    Lina Ingulfson, 4 februari 2014

    En bra och intressant läsning skriven av en mycket bra författare. Får verkligen känslan av att författaren vet vad han skriver om.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Bengt Sjöström

Övrig information

I denna bok om psykopati och närliggande diagnoser gör författaren en distinktion mellan jag-starka och jag-svaga psykopater. Genom en sådan uppdelning kan man förstå så vitt skilda karaktärer som vissa "framgångsrika" politiker, näringsidkare, akademiker etc., respektive psykopater som är dömda till institutioner som fängelse, rättspsykiatri, ungdomshem etc.

I boken anförs också en teoretisk modell för att förstå fenomenet psykopati. Det hävdas bl.a. att det inom de flesta av oss "bor" ett rudiment till psykopati. Hos merparten av populationen tar det dock sig uttryck i en fundamental drivmekanism som vi kan kalla självhävdelse eller självuttryck. Hos en mindre de utvecklas denna drivmekanism till en överdriven narcissistisk levnadsstil.