Gift, juveler och mord. Fröken de Scuderi ; Datura fastuosa (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
150
Utgivningsdatum
2016-05-23
Förlag
Timaios Press
Översättare
Barbara Knochenhauer, Lena Bennett
Originaltitel
Datura fastuosa; Das Fräulein von Scuderi
Medarbetare
Berghorn, Rickard (red.)
Dimensioner
190 x 130 x 10 mm
Vikt
181 g
SAB
Hce
ISBN
9789187611070
Gift, juveler och mord. Fröken de Scuderi ; Datura fastuosa (häftad)

Gift, juveler och mord. Fröken de Scuderi ; Datura fastuosa

(2 röster)
Häftad Svenska, 2016-05-23
139
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Författaren, juristen och musikern Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (1776-1822) är den tyska romantiken personifierad. I hans mystiska och medryckande historier ingår fantasi och vardag en skön förening. De är alltjämt lästa och uppskattade -- Hoffmann är en levande klassiker.

Kortromanen "Fröken de Scuderi" beskrivs allt oftare som litteraturhistoriens första deckare, utgiven mer än tjugo år innan Edgar Allan Poe skrev "The Murders in the Rue Morgue". I Hoffmanns märkliga berättelse hemsöks 1600-talets Paris av ett stort antal rånmord. Den brokiga världsstaden lider redan av paranoia på grund av den historiska giftmordsskandalen, som hade kopplingar ända upp i Solkungen Ludvig XIV:s hov. Likt en barockens miss Marple tar mademoiselle de Scuderi på sitt ansvar att försöka rentvå en ung man som blir oskyldigt anklagad för rånmorden. Den kloka gamla damen är ett direkt porträtt av verklighetens Madeleine de Scudery (1607-1701): författare, filosof och grundare av kvinnorörelsen.

"Datura fastuosa" är likaså en milstolpe i den kriminella genrens historia. En ung student är fast i ett äktenskap där han vantrivs. I förtvivlan börjar han att planera giftmord på sin maka. Men även i denna kortroman visar sig allting hänga ihop på ett helt annorlunda sätt än läsaren och huvudpersonerna tar för givet. Hoffmanns klassiska brottmålsskildring publiceras här för första gången på svenska.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Gift, juveler och mord. Fröken de Scuderi ; Datura fastuosa
  2. +
  3. Rödvin och ett misstänkt mord för tre gamla damer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rödvin och ett misstänkt mord för tre gamla damer av Minna Lindgren (pocket).

Köp båda 2 för 202 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ernst Theodor Amadeus Hoffmann