Löfvenskiölds arkitektur (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
86
Utgivningsdatum
2016-03-17
Upplaga
2
Förlag
Bokförlaget Tid och Rum
Originaltitel
Löfvenskiölds arkitektur - idébok för hustänkare
Dimensioner
295 x 210 x 10 mm
Vikt
249 g
ISBN
9789187755040
Löfvenskiölds arkitektur (häftad)

Löfvenskiölds arkitektur

(4 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad Svenska, 2016-03-17
279
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Löfvenskiölds arkitektur - idébok för hustänkare förmedlar impulser från svensk byggnadstradition till dagens arkitekter och byggnadsintresserade. Den är ett idéinstrument i vår moderna byggnation på samma sätt som Löfvenskiölds ritningar och skisser var för hans egen samtid. Löfvenskiöld är en länk i den svenska bebyggelsekronologin, han lyfter fram goda byggnadshistoriska förebilder och omplacerar dem hos oss, i vår dagsaktuella byggnadsaktivitet.

Löfvenskiöld planerade att utbilda sig till arkitekt men på grund av sjukdom tvingades han avbryta sina studier vid akademien och istället ägna sig åt jordbruk. Kontakten med lantbruksmiljöns problem, i kombination med ett brinnande intresse för arkitektur och byggnadstradition, utvecklade Löfvenskiöld till en av 1800-talets viktigaste lantbruksarkitekter.

Grunden till Löfvenskiölds arkitektur finns i den genuina svenska byggnadstraditionen. De sällan ritade husen, blev genom hans försorg dokumenterade, utvecklade och tillgängliga för samtidens husbyggare. Löfvenskiölds material utgavs aldrig i bokform, utan endast som otympliga ej bundna planscher. Genom det nu föreliggande urvalet av Löfvenskiölds ritningar har dessa räddats undan glömskans gap, och de kan istället bli en värdefull inspirationskälla och impulsgivare för dagens arkitekter och husvårdande instanser.

De ritningar som medtagits i den här volymen är hämtade ur "Lantmannabyggnader hufvudsakligen för mindre jordbruk", utgiven under åren 1890 till 1894. I inledningen beskriver Löfvenskiöld med egna ord sitt arbetsliv och sitt arbetssätt. Boken och autodidakten Charles Emil Löfvenskiöld introducerar oss i ett formspråk präglat av rationalitet tänkande och omsorg om estetisk organisation.

1800-talet ägde ett byggnadsbestånd som ut många synpunkter var otidsenligt och som inte fyllde de krav ett utvecklingspräglat och rationellare samhälle ställde. Löfvenskiölds nya idéer, sprungna ur egna erfarenheter, ur arbete och studier, passade väl in i de nya strävandena. Han var ingen samhällsomdanare, han förändrade inte boendemönstret, men han förhöjde kvaliteten på den svenska bostaden.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Löfvenskiölds arkitektur
 2. +
 3. Svensk gangsterrap : ett reportage

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svensk gangsterrap : ett reportage av Emil Arvidson (inbunden).

Köp båda 2 för 507 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Löfvenskiölds arkitektur. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. får duga
  Lars Lindén , 15 november 2019

  Boken är väl OK, men skulle vilja haft mer ingående beskrivningar på husbyggena som tex stommar på lador och liknande.

 2. Helt ok
  Louise A., 8 april 2019

  Fantastiskt bra bok för att få inspiration och hjälp för att renovera på ett tidstypiskt sätt. Dock är bilderna väldigt otydliga speciellt på dörrar/fönster och detaljer, vilket drar ner betyget. Hade verkligen önskat skarpare och tydligare bilder, då hade den varit en fullträff.

 3. Denna boken är ett bra underlag för byggnadshistor
  Mats Grandin, 31 augusti 2017

  Jag fullkomligt älskar denna, ty de som är intresserade av gammal byggnadsstil får inte missa denna. Vi hade denna som hjälp när jag gick en utbildning i gammal byggnadsteknik och jag har försökt att hitta den tills nu! Mvh Mats Grandin

Visa alla 3 recensioner