En kunglig tragedi : En biografi om Gustav IV Adolf (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
242
Utgivningsdatum
2016-11-14
Upplaga
1
Förlag
Fischer & Co
Dimensioner
185 x 115 x 15 mm
Vikt
143 g
ISBN
9789188243195
En kunglig tragedi : En biografi om Gustav IV Adolf (pocket)

En kunglig tragedi : En biografi om Gustav IV Adolf

(18 röster)  |  Läs 5 recensioner
Pocket,  Svenska, 2016-11-14
79
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
En kunglig tragedi : En biografi om Gustav IV Adolf Kan levereras innan julafton
Av svenska kungar har få gått ett så tragiskt och okänt öde till mötes som Gustaf IV Adolf. Hans liv bildar en närmast osannolik händelsekedja, fylld av kontraster och dramatik.

Den stora vändpunkten kom med avsättningen den 13 mars 1809. Kuppen var oblodig och har därför kallats för en "operettkupp". Men det är inte bara avsättningen som är operettliknande. Hela hans liv skulle kunna utgöra den bärande handlingen i en operett eller kanske snarare en opera. Från hans besynnerliga och hårda uppfostran som kronprins till att han bruten till kropp och själ irrade omkring på kontinenten, allt medan ungarna skrek "Schwedenkönig" efter honom och försökte pricka hans höga, otidsenliga hatt med snöbollar. De sista månaderna av sitt liv tillbringade den forne kungen sjuk och alkoholiserad på ett litet värdshus i Schweiz där han tog in under namnet överste Gustafsson. Slutet blir allt annat än glättigt. Det är just dramatiken och kontrasten till hans tidigare kungliga tillvaro som utgjort drivkraften för Mats Wickman att måla upp detta porträtt av Gustaf IV Adolf.

Länge var Gustaf IV Adolf förpassad till historiens glömska. Först under 1900-talet började historiker intressera sig för honom men det har bara skett sporadiskt. En kunglig tragedi är den första heltäckande biografin som ges ut på över 60 år. Här citeras också ur hans egna - och så gott som okända - memoarer, vilka ger en unik inblick i kungens tankevärld.

MATS WICKMAN är kulturhistoriker, journalist och författare till flera böcker, bland andra Stadshuset i Stockholm och Stockholm förr och nu. Hans texter präglas av sakkunskap i förening med en ovanlig förmåga att berätta och levandegöra.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. En kunglig tragedi : En biografi om Gustav IV Adolf
 2. +
 3. Gustav Vasa : en furste bland furstar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gustav Vasa : en furste bland furstar av Olle Larsson (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av En kunglig tragedi : En biografi om Gustav IV Adolf. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Historisk, ja, men kul också
  Kristina von Hlatky, 4 april 2022

  Så välskriven! Man lär sig en hel del om den tiden i hela Europa med detaljer som är väldigt intressanta och ofta roliga. En historisk biografi som får mig att vara ledsen for Gustav IV Adolf och får mig att skratta på nästa sidan. Jättebra bok.

 2. Köp och läs!
  Andreas Almqvist, 30 december 2021

  Mycket bra bok om ett enastående livsöde. Läsaren kan riktigt känna hur kungen mer och mer tappar fotfästet i livet. Rekommenderas varmt!

 3. Oerhört underhållande
  Christer Åkerlund, 24 september 2021

  Gustav IV Adolf, en närapå bortglömd svensk kung som kanske har den mest intressanta och underhållande livshistorien av alla kungar. Det är sällan man läser historiska biografier som får en att skratta högt efter var och varannan sida, men det gör man här. Boken (och kungens livshistoria) är så fullpackad med dråpligheter och bisarra händelser att den skulle ha vunnit på att få sprida ut sig på kanske dubbelt så många sidor, faktiskt kanske till och med hålla för en serie om tre böcker.

 4. en kunglig tragedi
  Ingrid Gunvor Lindeberg, 13 januari 2021

  absolut spännande att få veta detaljerna i denna missförstådda wasa kungs liv-
  han hade många bra och moderna förslag- var inte heller lyxig i sitt leverne utan framstår som enkel klok o egensinnig men inte dum.synd han inte fick vara förbli kung

 5. En tragiskt och sorgsen om honom
  susanne malm, 20 februari 2018

  Det är bra och beskrivningen om hans liv allt från hans födelsen till vuxen man .Han hade haft det tufft och sorgligt barndom allt handlar om discplin och uppfostrar .Han hade det inte så lätt när han växer upp .Hans far kung Gustav iii skämmer bort honom med allt dyrbara lyxiga men han inte hade haft tid umgås med honom en del tyvärr .Han mådde inte bra hela livet och kommer aldrig över hans fars död Han hade bådat kämpat och misslyckande och förlust i kriget i Finland .Han blev avsatt och l... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Mats Wickman