Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2023-06-07
Upplaga
1
Förlag
Votum Förlag
Medarbetare
Kollberg, Per (form)
Dimensioner
227 x 165 x 22 mm
Vikt
630 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789189021860

Hjälten på Titanic : kampen, kvinnorna, sveken

(2 röster)
Inbunden,  Svenska, 2023-06-07
229
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Hjälten på Titanic - kampen, kvinnorna, sveken bjuder på en unik läsning där dagboksanteckningar, brev, dokument och vykort samt bilder från privata album ligger till grund för bokens handling. Vi får följa med på August E Anderssons resa genom livet - som typograf och pappa, agitator och fredsmäklare, älskare och äventyrare, överlevare och hjälte.

August har fått sparken från sitt arbete som typograf för sin medverkan i tidskriften Gula Faran, som innehåller djupt förolämpande angrepp på kungen, religionen, arbetsgivare och strejkbrytare. Han lider av ständiga pengaproblem, och förutom att han övergett sin flickvän och deras nyfödde son har han trasslat in sig i ett faderskapsmål. Dessutom har han en het och hemlig romans med den 26 år äldre agitatorn Kata Dalström.

Den intelligente men smått vildsinte August måste till slut fly från allt han ställt till med. Under falskt namn emigrerar August till Amerika 1912. Han får tag på en biljett till fartyget Titanics jungfrufärd Titanic krockar med ett isberg, katastrofen är ett faktum, men August hyllas för sina insatser för att rädda kvinnor och barn.

August åker runt och håller föredrag om Titanics undergång. Han träffar en ny kvinna och lyckas lura till sig ett arbete som trädgårdsmästare. Med hjälp av sitt mantra Jag kan, jag vill, jag skall börjar han ett helt nytt liv. Sverige och sin son återser han aldrig. Han vägrar att åka båt igen.

Gunvor Nyman är journalist, senast anställd på Värmlands Folkblad där hon trots att hon är pensionär fortfarande recenserar böcker. Hon skriver även lokalhistoriska artiklar som publiceras på Karlstads kommuns hemsida. Hon har tidigare författat böckerna Det var på Sandgrund vi mötte varandra, Fart och fläkt och lagom fräckt om Alvar Anil och hans revyer samt boken Några axplock från min tid i Värmland 2004-2012, om Eva Erikssons tid som landshövding.

Anette Jörgensen, barnbarnsbarn till August, har bidragit med värdefull research samt foton, brev och annan dokumentation från Augusts liv.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Hjälten på Titanic : kampen, kvinnorna, sveken
  2. +
  3. Vägen vi måste gå

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vägen vi måste gå av Katrine Wessel (inbunden).

Köp båda 2 för 463 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Gunvor Nyman