Horisonten finns alltid kvar : om det bortglömda omdömet (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
220
Utgivningsdatum
2020-10-15
Förlag
Volante
Dimensioner
222 x 148 x 19 mm
Vikt
460 g
SAB
Dd
ISBN
9789189043282
Horisonten finns alltid kvar : om det bortglömda omdömet (inbunden)

Horisonten finns alltid kvar : om det bortglömda omdömet

(50 röster)  |  Läs 9 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-10-15
179
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
"En lovsång till ödmjukhet och förundran", Jan Gradvall, DI Weekend.

"Bornemark presenterar en kritik som både är ödmjuk och rakbladsvass, och framför allt konstruktiv [ ] 'Saklig' är vanligtvis ett tråkigt och torrt ord; så är inte fallet hos Bornemark. Här är sakligt stringent", Dagens Nyheter.

"Det som gör Bornemarks bok verkligt angelägen är att hon påminner oss om att människan inte kan reduceras till en kalkylerande maskin. Och kanske är det en av filosofins främsta uppgifter: att påminna oss om att vi är människor. Samt att lära oss hur lite vi egentligen vet", Svenska Dagbladet.

"Djuplodande och direkt, vass och varierad, relevant och bitvis rolig, så kan boken sammanfattas", Opulens.

"Uppfriskande", Göteborgs-Posten.

"Det är trösterikt och ganska ovanligt. Det är helt enkelt på tiden att filosofer börjar tala [ ] Hon menar, och det har hon rätt i, att en del verksamheter inte kan fungera optimalt utan det hon kallar omdöme [ ] Bornemark argumenterar övertygande", Theodor Kallifatides, Dagens ETC.

 

Vid varje ny ö väntar en ny horisont.

För varje ny upptäckt, för varje nytt hinder, inser vi hur mycket vi fortfarande inte känner till. Så hur ska vi leva med att vi, trots vetenskapens odiskutabla framsteg, aldrig kommer att besitta all kunskap?

Jonna Bornemarks svar är att utveckla det mänskliga omdömet, det som pressats ned av förpappring, floskelproduktionoch digitaliseringstro, i jakt på kontroll och mätbarhet. I boken får vi lära känna dessa hinder, men också omdömets många möjligheter och värde samt hur vi ska främja det. Efter "Det omätbaras renässans" blev förpappring ett nyord. Efter att ha läst "Horisonten finns alltid kvar" kommer vi bland annat att prata om Den manualiserande klassen och igelkottarna.

I Horisonten finns alltid kvar tar Bornemark hjälp av bland andra filosoferna Aristoteles, Cusanus och Hannah Arendt för att finna handfasta råd för hur vi ska hjälpas åt att utveckla vårt omdöme. Gör mikromotstånd. Gör makromotstånd. Våga skriva jag. Våga tro på varandra.

Jonna Bornemark visar vägen till hur vi kan skapa ett mänskligare samhälle och leva ett mänskligare liv. Jonna Bornemark är professor i filosofi vid Södertörns högskola. Boken innehåller även hennes redan klassiska Högtidstal vid Riksmötets öppnande 2019.

 

Jonna Bornemark, professor i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap, Södertörns högskola, är en ofta förekommande gäst i P1, i bland annat Filosofiska rummet och med ett uppskattat Sommar 2017. Efter framgångarna med föreläsningarna om Det omätbaras renässans kallades hon rockstjärnefilosof .
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Horisonten finns alltid kvar : om det bortglömda omdömet
  2. +
  3. Det omätbaras renässans : En uppgörelse med pedanternas världsherravälde

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det omätbaras renässans : En uppgörelse med ped... av Jonna Bornemark (inbunden).

Köp båda 2 för 395 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Horisonten finns alltid kvar : om det bortglömda omdömet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Jag gav den till min bror också!
    Ami Lindkvist, 17 mars 2021

    Efter att ha läst Jonas bok citerar jag henne nästan dagligen! 🐬 Hon ger vår tid precis vad den behöver! Härliga filosofiska analyser av nuet! 🦋

  2. Filosofi och politik
    Erik Arnberg, 12 januari 2021

    En bok som sätter fart på tankarna om ett klokare sätt att driva offentligt förvaltning, visar tydligt hur förpappringen minskat effektiviteten inom bland annat omsorgen.

  3. Utmanande och uppmuntrande perspektiv på livet
    Annika Nordekvist, 5 januari 2021

    Pedagogiskt uppbyggd och välgrundad filosofi om livet och tillvaron, dess möjligheter och svårigheter. Superaktuell med exempel från vardagen kombinerad med perspektiv från historiskt betydelsefulla filosofer och egna moderna välgrundade tankar.

  4. Horisonten finns alltid kvar
    Maija Leena Keloneva, 28 december 2020

    Oerhört viktigt om NPM och den negativa utvecklingen i offentlig sektor. Borde läsas av alla politiker och ansvariga tjänstemän inom statlig- och kommunal förvaltning.

  5. Omdöme
    Lennart Berget, 26 december 2020

    Jag har läst boken med stor behållning och tycker mig få bekräftat att det som varit min ledstjärna i mitt jobb med människor under ett långt arbetsliv stämmer; nämligen att professionellt möta människor med närvaro och engagemang och våga lita till mitt omdöme som jag byggt på och utvecklat med ständigt nya erfarenheter. Det som jag reagerar på är även den "tystnadens kultur" som gör att snart sagt varje person som uttalar kritik kräver att få vara anonym och som avhandlas i boken. Det är fö... Läs hela recensionen

  6. Erfarenhetsbaserad kunskap och oförutsägbarhet
    Mikael Ljung, 7 december 2020

    Ett viktigt inlägg som belyser vikten av att våga släppa manualer och möta det oförutsägbara i människorelaterade yrken. Att försöka vara närvarande i mötet med människor och acceptera det oväntade.

  7. När teori och praktik gifter sig
    Per Örjan Nordkvist, 24 november 2020

    Författaren har lyckats med att få ett filosofiskt resonemang tillämpad i dagens svenska samhälle. En populär berättelse i ordets egentliga betydelse. Mycket läsvärd!

  8. Briljant
    Lene, 13 november 2020

    Synnerligen läsvärd, borde vara obligatorisk läsning för alla som arbetar inom vård, skola och omsorg och alla politiker. Att fundera över hur odla sitt omdöme angår givetvis oss alla

  9. Kunskap
    Tage Ottosson, 29 oktober 2020

    Det finns kunskap utanför sina egna kluster/horisonter, som inte tas till vara.
    Den akademiska bokkunskapen borde nog hjälpa till att få ut den "tysta kunskapen". Mycket blir bara dogmer och kultur, inom egna ramar. Yrkesskicklighet och handlag är viktig kunskap.

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Jonna Bornemark