Krig eller fred : ödesdigra beslut i kristider (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
341
Utgivningsdatum
2020-10-22
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Molin, Johannes (form)
Dimensioner
217 x 158 x 25 mm
Vikt
660 g
SAB
Obba
ISBN
9789189063242
Krig eller fred : ödesdigra beslut i kristider (inbunden)

Krig eller fred : ödesdigra beslut i kristider

(4 röster)
Inbunden Svenska, 2020-10-22
299
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Hur tas beslut att gå i krig? Hur formas processen fram till stridernas början eller till avgörandet att istället söka förhandlingar och fredlig uppgörelse? Vilken roll spelar politiska ledares personligheter? Hur påverkar oförmåga att inse motpartens tänkesätt och avsikter? Är optimism om den egna styrkan och övertygelse om säker framgång en förutsättning för krigens början? I denna bok skildras tio krig som utkämpats eller förhindrats.

Här får vi läsa om förspelen till första och andra världskriget, den ryske tsarens avsikter mot Sverige och Stalins politik mot Finland; om Storbritanniens och Frankrikes krig mot Egypten 1956 som ändade två stormaktsepoker; om Kubakrisen som förde världen till randen av kärnvapenkrig; om den väpnade konfrontationen Kina-Sovjetunionen 1969-1970; om de oändliga krigen i Afghanistan; om Jeltsins och Putins brutala angrepp i norra Kaukasus och aggression mot Georgien och Ukraina; om västmakternas intervention mot Libyen. Hur flyttade stormakterna sina pjäser på det globala schackbrädet, när och hur togs de avgörande besluten?

Örjan Berner, svensk ambassadör på centrala poster i Moskva, Berlin, Paris, Helsingfors och diplomat i FN och i Kina, ger en initierad och livfull skildring av ödesdigra beslut om krig eller fred i stormakternas kanslier.

------------------------------

"Örjan Berner har skrivit en av de bästa böckerna på mycket länge om krig och krigsrisker." Hans Stigsson, Norrköpings Tidningar
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Krig eller fred : ödesdigra beslut i kristider
  2. +
  3. Verktyg för fred : exempel från Liberia och Sri Lanka

De som köpt den här boken har ofta också köpt Verktyg för fred : exempel från Liberia och Sri... av Sofia Wennerstrand, Malin Söderlund (häftad).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Örjan Berner