Järnålderns symboler och dolda budskap (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
288
Utgivningsdatum
2022-09-26
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Regild, Stine (form)
Dimensioner
218 x 162 x 28 mm
Vikt
733 g
SAB
Jc.17
ISBN
9789189065338
Järnålderns symboler och dolda budskap (inbunden)

Järnålderns symboler och dolda budskap

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden, Svenska, 2022-09-26
319
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
"Arkeologiska föremål och fynd kommer alltid att ruva på hemligheter", skriver Kent Andersson inledningsvis i denna välillustrerade, faktafyllda och ledigt berättade historia från den långa järnåldern.

Fokus ligger naturligtvis på Sverige med de nutida gränserna. Fynden är rikliga. Banden till Romarriket och till den islamiska världen fanns redan då fynden berättar. Författaren introducerar både hemligheter och gåtfulla symboler.

Vad avslöjar fynden? De olika mynten, runinskrifterna, de fester som anordnades och vad som bjöds? Hur gjordes guldringar, bältspännen, svärdsfästen hur fick man fatt på guldet och silvret? Här har man grävt fram verkstäder, men vad tillverkades? Och varför gjordes de olika gravarna, där ibland den döda kroppen brändes, ofta tillsammans med både tjänare och husdjur.

Och hur såg mötet ut för nordborna inför det skrivna språket? Vad berättar runstenarnas budskap om och hur förändrades det? Offer gjordes i sjöar och våtmarker av dåtidens människor varför och med vad?

Här finns mängder av frågor, många tänkbara tolkningar. Lämningar skvallrar om vida kontakter. Bildmaterialet är storartat och läsningen fascinerande. Järnålderslivet kommer närmare.

Kent Andersson, bosatt i Uppsala, docent i arkeologi och författare till en rad populärvetenskapliga böcker om bl.a. järnåldern, senast Järnålderns djur (2021). Under många år arbetade han vid Historiska museet i Stockholm.
___

"Spännande fakta som att vissa män under vikingatiden lät fila sina tänder som ett hemligt kännetecken för gemenskap och att ovanliga metallfiguriner från fjärran länder troligen utgjorde metallskrot som var tänkt att återanvändas i nya gjutningar." Ewa Bergdahl, BTJ. Helhetsbetyg: 4.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Järnålderns symboler och dolda budskap
  2. +
  3. Början på allt : en ny historia om mänskligheten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Början på allt : en ny historia om mänskligheten av David Graeber, David Wengrow (inbunden).

Köp båda 2 för 588 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Järnålderns symboler och dolda budskap. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Full av intressanta upplysningar
    -, 21 januari 2023

    Jag gillar verkligen denna bok. Ja, jag är en historiskt intresserad person, och en del visste jag redan, men med bildernas hjälp, och alla små detaljer, blev historien så levande. En känsla av Rom och guldets historia i vår egen forntid.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Kent Andersson