Den motvilliga feministen : en biografi om riksdagskvinnan och sjuksköterskan Bertha Wellin (inbunden) Den motvilliga feministen : en biografi om riksdagskvinnan och sjuksköterskan Bertha Wellin
Ingår i kampanjer:
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
247
Utgivningsdatum
2021-03-02
Förlag
Verbal Förlag
Dimensioner
215 x 140 x 23 mm
Vikt
464 g
SAB
Lz Wellin, Bertha
ISBN
9789189155336
Den motvilliga feministen : en biografi om riksdagskvinnan och sjuksköterskan Bertha Wellin (inbunden)

Den motvilliga feministen : en biografi om riksdagskvinnan och sjuksköterskan Bertha Wellin

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2021-03-02
79 239 Du sparar 160 kr!
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Kraven på allmän rösträtt växer under 1900-talets början. Motståndet är stort, men 1921 kan kvinnor för första gången rösta och röstas in till riksdagen. Fem kvinnliga ledamöter blir invalda.

Högerpolitikern och sjuksköterskan Bertha Wellin (1870-1951) är en av dem. Hon har inte deltagit i rösträttskampen och hon tar avstånd från kvinnorörelsen.

Men hon är också radikal. Hon är med och grundar Stockholms moderata kvinnoförbund och Svensk sjuksköterskeförening. Hon vill att sjuksköterskor ska sluta niga och föreslår särbeskattning ett halvt sekel innan det genomförs.

Bertha Wellin bryter mot sin tids normer. Det är inte bara hur hon talar, beter sig och ser ut hon har också en livslång relation med en annan kvinna.

Journalisten Sara Heyman har tecknat en inlevelsefull biografi över den fascinerande och motsägelsefulla Bertha Wellin och hennes tid.

Sara Heyman (f. 1981) är journalist och legitimerad sjuksköterska. Hon har tidigare skrivit boken "Sjukt, syster! Kärlek och uppror i svensk sjukvård" (Verbal, 2018).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den motvilliga feministen : en biografi om riksdagskvinnan och sjuksköterskan Bertha Wellin
 2. +
 3. Paul McCartney: Texterna. Ett självporträtt : Mitt liv i 154 sånger

De som köpt den här boken har ofta också köpt Paul McCartney: Texterna. Ett självporträtt : M... av Paul McCartney (inbunden).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Den motvilliga feministen : en biografi om riksdagskvinnan och sjuksköterskan Bertha Wellin. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Historia om sjukskoterskor
  Karin Nylund, 22 april 2021

  En mycket intressant skildring vael forarbetad av forfattaren. Bertha Wellin var nog inte latt att vara tillsammans med - men man maste kanske forsoka satta sig in i tiden da hon levde. Ett fantastiskt manniskoliv. Bravo!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Sara Heyman

 • Sjukt, syster! Kärlek och uppror i svensk sjukvård

  Sara Heyman

  För den som följer vårddebatten är det tydligt att sjuksköterskeyrket ännu ofta betraktas som ett kall. Varför? Därför att det handlar om kvinnor. Men berättelsen om sjuksköterskan är ett unikt kapitel i vår historia. Historien är full av starka, ...