Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
108
Utgivningsdatum
2021-07-07
Förlag
The Sublunar Society
Dimensioner
210 x 135 x 7 mm
Vikt
147 g
SAB
Hc.02
ISBN
9789189235212
Fadren (häftad)

Fadren

Häftad Svenska, 2021-07-07
149
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Fadren (1887) är ett av August Strindbergs mest spelade och översatta dramer. Tragedin blev med sin enkla realism och sin psykologiska trovärdighet Strindbergs stora genombrott - även internationellt. Dess centrala tema är kampen mellan könen, vem som ska vara den styrande inom äktenskapet och bestämma över barnen, en brännande fråga under 1880-talet, med sin nyvaknade jämställdhetsdebatt.

Verket handlar om Laura, som försöker driva sin intellektuelle och grubblande make mot undergång. Hennes förhoppning är att övertyga honom om att han är galen och få honom inlagd på mentalsjukhus. För att nå ett behövligt övertag antyder hon att Bertha möjligen inte är deras gemensamma dotter.

Inspiration hämtade Strindberg från sitt eget äktenskap med Siri von Essen, där intentionen var att de båda skulle få utveckla sina konstnärsdrömmar. Siri bröt mot sin tids konventioner för gifta kvinnor och följde sin dröm att bli skådespelerska, och Strindberg gav henne sitt stöd. Men tio år senare, när de blivit föräldrar till flera barn, var inget längre så enkelt som de hade önskat.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fadren
  2. +
  3. Löpa varg

De som köpt den här boken har ofta också köpt Löpa varg av Kerstin Ekman (inbunden).

Köp båda 2 för 358 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av August Strindberg