En kvinna i regeringen : statsrådet Ulla Lindströms liv och arbete (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
294
Utgivningsdatum
2020-12-04
Förlag
Appell Förlag
Dimensioner
205 x 145 x 25 mm
Vikt
656 g
SAB
Lz Lindström, Ulla
ISBN
9789198548556
En kvinna i regeringen : statsrådet Ulla Lindströms liv och arbete (inbunden)

En kvinna i regeringen : statsrådet Ulla Lindströms liv och arbete

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2020-12-04
259
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
I tolv års tid var Ulla Lindström (1909-1999) ensam kvinna i regeringar ledda av Tage Erlander. Som minister lade hon grunden till den svenska jämställdhetspolitiken, med tvåförsörjarfamilj och barnomsorg i samhällets regi, och hade också ansvar för konsumentfrågor och u-landsbistånd. År 1958 blev hon den första kvinnan som tjänstgjorde som tillförordnad statsminister. I den samtida pressen beskrevs hon ofta som en kvinna som gjorde "fel" både som kvinna och som politiker; hon pratade för mycket och  hon neg inte vid den engelska drottningens statsbesök. Beskrivningen av Ulla Lindström som statsrådet som "gjorde bort sig" säger en hel del om tidens kvinnosyn. 

Mot den bakgrunden och med utgångspunkt från Ulla Lindströms egna dagböcker, brev och skrifter skildrar Gunnel Karlsson Ulla Lindströms tid som statsråd, men också hennes uppväxt och kärleksfulla relation till maken Martin Lindström. Här uppmärksammas även hennes tid som journalist, som delegat i FN:s generalförsamling, som ordförande för Rädda Barnen och som ledande i kampen mot kärnkraft vid omröstningen 1980.

Gunnel Karlsson är historiker och genusvetare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En kvinna i regeringen : statsrådet Ulla Lindströms liv och arbete
  2. +
  3. Jag saknar fruntimmer här : en biografi över Anna Bugge Wicksell

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jag saknar fruntimmer här : en biografi över An... av Christina Carlsson Wetterberg (inbunden).

Köp båda 2 för 487 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av En kvinna i regeringen : statsrådet Ulla Lindströms liv och arbete. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Vilken kvinna
    Vitsippan, 29 juli 2021

    Fantastisk läsning, man kvicknar till i sommarvärmen. Ulla Lindströms klokhet och aldrig sinande engagemang har påverkat och gjort världen lite bättre.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Gunnel Karlsson