Helig, farlig & gåtfull : återupptäcka Bibelns förunderliga värld (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
218
Utgivningsdatum
2024-03-18
Upplaga
1
Förlag
Spricka förlag
Översättare
Bengt Rasmusson
Originaltitel
Re-enchanting the Text: Discovering the Bible as Sacred, Dangerous, and Mysterious
Dimensioner
220 x 140 x 14 mm
Vikt
430 g
SAB
Ceac
ISBN
9789198634990

Helig, farlig & gåtfull : återupptäcka Bibelns förunderliga värld

Häftad,  Svenska, 2024-03-18
277
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I en tid då Bibeln förefaller ha berövats sin kraft och en allt större bibelanalfabetism sprider sig i det postkristna landskapet, argumenterar Cheryl Bridges Johns för behovet av en "återförtrollning" av bibeltexten: Den behöver återupptäckas som helig, farlig och gåtfull, som en text som låter läsaren träda in i en annorlunda och förunderlig värld fylld av Treenighetens närvaro.

Författaren beskriver hur upplysningstidens fokus på det rationella mänskliga subjektet gjorde det möjligt att objektifiera inte bara naturens värld utan även Bibeln och hur det senare har förvrängt läsningen av den. Denna utveckling skapade uppfattningen att studiet av Bibeln främst handlar om att gå bakom texten och försöka få fram vad den "verkligen" säger, eller att vaska fram tidlösa sanningar, eller att få ett vapen i kulturkrigens skugga. Denna "moderna" version av Bibeln, hävdar hon, bryter inte in i vår välstädade tillvaro. Den utmanar inte våra omhuldade värderingar. Den väcker inte vår förundran. Den föder inte hopp.

Utifrån sitt rika pentekostala arv menar Johns att kyrkan och de kristna bortom både fundamentalismens och liberalteologins misslyckade läsningar av Bibeln, återigen behöver dras in i det rum där Anden och Ordet i harmoni fyller texten med helighet och mysterium. Det är först då som Bibeln kan återfå sin rättmätiga plats som den heliga Skrift som inte låter sig tämjas, utan i stället blir en kraft som rubbar våra cirklar och öppnar upp nya horisonter.

Cheryl Bridges Johns är pastor och teolog och har undervisat på högskolor och seminarier i över fyrtio år. Hon är gästprofessor och direktor för Pentecostal House of Studies vid United Theological Seminary, USA.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Helig, farlig & gåtfull : återupptäcka Bibelns förunderliga värld
  2. +
  3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 516 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Cheryl Bridges Johns