Den populäre programledaren och uppskattade debattören Andrew Doyle ger oss ett brinnande försvarstal för alla andra friheters fundament - vår rätt att tala och tänka fritt. När samhället i tänkt välmening tar allt kraftfullare tag mot så kallad hatretorik bland annat genom strängare lagar och inskränkningar på sociala medier, visar författaren i denna skarpa och fascinerande bok hur vi undergräver vad tidigare yttrandefrihetskämpar slagits och dött för.
Med en bakgrund som lärare, ståuppkomiker och en avhandling om poesi under renässansen uttrycker sig Doyle med kunskap, insikt, värme och frustration. Bär med dig denna bok in i framtiden - den är essentiell!
"En kraftfull, aktuell och tyvärr alltför nödvändig bok."
- RICHARD DAWKINS
"En fantastiskt bok i rättan tid av en av de smartaste tänkarna i Storbritanien."
- PIERS MORGAN
"Passionerad, akademisk och koncis."
- DOMNIC MAXWELL, THE TIMES
"Grundboken vi har behövt under en längre tid."
- AREO MAGAZINE
"Doyles bok är kortfattad, återhållsam och lika noggrant argumenterad som en erfaren jurists slutplädering i ett högklassigt rättegångsdrama ... en vackert balanserad och heltäckande översikt."
- THE CRITIC
Andrew Doyle är författare, dramatiker, journalist och satiriker född 1978 i Nordirland. Han har skrivit för den fiktiva reportern Jonathan Pie och skapat karaktären Titania McGrath. Titanias bok Woke och Doyles egna böcker Yttrandefrihet (Free Speech) och De nya puritanerna (The New Puritans) ges alla ut på svenska av Nopolar Publishing.Doyle är en aktiv skribent i den engelska pressen, och började arbeta på engelska tv-kanalen GB News 2021, bl a som värd för veckoprogrammet Free Speech Nation. Han har grundat Comedy Unleashed, en scen för stand-up i London. Andrew Doyle har en doktorsexamen i renässanslitteratur från University of Oxford.
Vår yttrandefrihet är inte självklar. Boken Yttrandefriheten ~ Och varför den spelar roll är ett försvar för vår rätt att uttrycka oss fritt. Andrew Doyle tar hänsyn till berättigade farhågor om hur yttranden kan vara skadliga, men hävdar att alternativet - en auktoritär värld där alltmer av våra friheter överlåts till makthavarna att råda över - har mycket värre konsekvenser. Yttrandefriheten är grunden för alla våra friheter, men under de senaste åren har den ändå blivit ifrågasatt. En ny form av aktivism, där själva språket uppfattas som potentiellt våldsamt, har lett till en allt livligare debatt om var gränserna för acceptabelt tal och uttryck bör dras. Regeringar i hela Europa har antagit nya allt striktare lagstiftningar om "hatretorik" för att stävja spridningen av "tvivelaktiga" uttryck och idéer. I USA kräver aktivister en översyn av det första tillägget till konstitutionen, som skrevs för att bland annat garantera religionsfrihet, pressfrihet och just yttrandefrihet för alla individer. Och teknikjättarna i Silicon Valley samarbetar för att kontrollera begränsningarna i det offentliga samtalet. Hur välmenande de än är, utgör dessa tendenser ett hot mot de friheter som våra förfäder kämpade och dog för att säkra. I denna skarpsinniga bok reflekterar och argumenterar författaren och debattören Andrew Doyle kring de vanligaste farhågorna hos skeptiker till yttrandefriheten, och erbjuder samtidigt ett kraftfullt försvar av denna mest grundläggande princip.