Christoffer Carlssons boktips

 • Att döda en härmtrast

  Harper Lee

  Det är 30-tal i en småstad i den amerikanska Södern, mitt under den stora depressionen. En ung svart man, Tom Robinson, anklagas för våldtäkt på en vit kvinna, och samhället vänder sig mot honom. Maycomb må framstå som en sömnig idyll, men under ytan är staden djupt splittrad av segregation och klassklyftor.Åttaåriga Scout är dotter till försvarsadvokaten som tilldelas fallet. Hatet som kokar i staden sipprar oundvikligen in i barnens värld. För Scout, som inte kan låta bli att blanda sig i de vuxnas angelägenheter, blir rättegången mot Tom Robinson det första mötet med samhällets orättvisor."Att döda en härmtrast" är en av 1900-talets mest älskade och omdiskuterade romaner. Den hör till de amerikanska klassikerna och finner ständigt nya läsare.

 • Philip Roths Amerika. Amerikansk pastoral ; Gift med en kommunist ; Skamfläcken ; Konspirationen mot Amerika

  Philip Roth

  Med trilogin "Amerikansk pastoral" (1997), "Gift med en kommunist" (1998) och "Skamfläcken" (2000) och den fristående "Konspirationen mot Amerika" (2004) producerade Philip Roth på kort tid fyra romaner som idag räknas som moderna klassiker.I "Philip Roths Amerika" har de för första gången samlats i en volym, och tillsammans kan de läsas som en väldig roman om USA:s moderna historia; om världskrigets antisemitism, om 1950-talets kommunistjakt, om det revolutionära 1960-talet, om 1990-talets hysteriska Clinton-era. Samtidigt är romanerna, med sina skildringar av hur olika historiska föreställningar om ursprung och identitet krockar med det individuella ödet, påfallande aktuella - såsom klassiker måste vara.Filmen American Pastoral i regi av Ewan Mc Gregor har Sverigepremieör i januari 2017.

 • Kapten Nemos bibliotek

  Per Olov Enquist

  Två pojkar blandas ihop på BB och åker hem med fel familj. Sex år senare uppdagas misstaget och pojkarna återförs till sina riktiga föräldrar. Kapten Nemos bibliotek är berättelsen om ett familjedrama på 40-talet i Västerbottens kustland. Den är en mörk fabel som söker efter svaret på en gåta, som kanske är en kriminalgåta, i det gränsland där fantasin ger skydd mot verkligheten men speglar sanningen.Kapten Nemos bibliotek utkom första gången 1991 och är ett av hans främsta och mest kända verk. Den presenteras här med utförliga kommentarer av Per Svensson och med nyskrivet förord av den författaren Karolina Ramqvist.

Harper Lee - Att döda en härmtrast

Tidlös är den, Harper Lees enda riktiga roman, och den manar till bingeläsning så som man bingeläser en Kepler eller Sarenbrant. En innerlig uppväxtskildring, ett gastkramande rättegångsdrama, den stora amerikanska romanen -- allt i ett. Jag läste den sommaren 2015 och kommer aldrig glömma den. Den ursprungliga svenska titeln i svensk översättning var Dödssynden. Det är sannerligen ingen dum titel, eftersom den manar till eftertanke. Romanen svarar inte på frågan om exakt vilken synd som avses. Eller gör den det? 

Philip Roth - Philip Roths Amerika

Fyra romaner i en! Jo, visst! Albert Bonniers Förlag hade för några år sedan den goda smaken att ge ut en serie av Philip Roths romaner i en enda volym. I Amerikansk Pastoral, Gift med en kommunist, Skamfläcken och Konspirationen mot Amerika undersöker Roth andra världskrigets antisemitism, 1950-talets kommunistskräck, 1960-talet och Vietnam och 1990-talets hysteri kring president Bill Clinton. Men mer än något annat demonstrerar Roth vad en roman är kapabel till. Genom Philip Roths Amerika får vi se honom pröva den, tänja den och omvandla den i en alkemisk växelverkan mellan verkligheten och fiktionen. Bättre än såhär var han nog aldrig, men när han var som bäst var han bättre än alla andra. Ja. Så. Nu har jag sagt det. 

Per-Olov Enquist - Kapten Nemos bibliotek

Till sist. Vad ska man säga om den lilla berättelsen om bortbytingarna i Bureå däruppe i Västerbotten som inte redan har sagts? Kanske är den ett kriminaldrama, historien om Johannes, Eva-Lisa och författaren som långt senare försöker att lägga samman historien. Var är Johannes, egentligen? Har han ens funnits? Om han inte har funnits, vad betyder det? Långsamt och gåtfullt växer anspänningen över sidorna när Enquist driver orden framför sig likt en kusk i natten. Han manar på dem tills de blivit så laddade att gnistor slår över sidorna, och vi förstår vad som står på spel: det gäller inget mindre än livet. 

Christoffer Carlssons tidigare boktips

Läs Christoffer Carlssons spännande böcker