Månadens boktips av Ann-Helén Laestadius

"Just nu dras jag till historiska böcker. Kanske har det att göra med att jag själv nyss skrivit om femtiotalet. Men det kan också handla om en flykt till tider när allt på ett sätt var enklare eftersom människan inte hela tiden översköljdes av information som man måste ta ställning till. Här kommer tre tips som tar dig till en annan tid."

 • Räkna hjärtslag

  Katarina Widholm

  »En av mina favoriter i år... Om man gillar till exempel böckerna om Maj, Historieätarna och Stil i P1 så får man allt det - det är mat, mode, Stockholm 1937« Johanna Lundin i SVT Go kväll»Imponerande debutroman... Det är en vardagsskildring, men så spännande berättad att man hoppar högt när dörren till våningen på Östermalm öppnas vid fel tid... Förhoppningsvis blir det flera böcker om Betty.« Lotta Olsson, Dagens Nyheter»Katarina Widholm har lagt hela sin själ i försöket att skapa en sann bild av hur livet kunde gestalta sig för unga fattiga flickor under 1930-talet. Som samhällsskildring får hennes roman högsta betyg, som feel good-roman får hon lika högt betyg.« ÖlandsbladetÅret är 1937 och den 17-åriga Betty lämnar Hudiksvall för att bli hembiträde hos doktorsfamiljen Molander på Östermalm i Stockholm. Hon kämpar med långa arbetsdagar och doktorinnans nedlåtande attityd. Betty är oskuldsfull och bildningstörstande och inser snart att i storstaden finns det andra möjligheter och en betydligt större frihet än vad som fanns på hemorten. Inte minst växer en stark vänskap fram med Viola, hembiträdet i grannhuset. Genom böckernas värld kommer Betty i kontakt med Martin, en universitetslektor av judisk börd, och inleder med honom en omöjlig kärleksrelation.Räkna hjärtslag är en berättelse om en ung kvinnas väg ut i livet, i en historisk tid som liknar vår egen. Det är en varm roman med tidstroget språk och färgstarka detaljer som snabbt förflyttar läsaren till tiden strax före andra världskriget.Fler röster om boken»Det är en härlig roman som blandar vardagsslitet och arbetsvillkoren för ett hembiträde (som fick mig att tänka lite på Kristina Sandbergs skildring av hemarbete) vid tiden strax före andra världskriget med kärlek, klasskillnader och resonemangsäktenskap.« Kommunalarbetaren»Räkna hjärtslag är en okonstlad skildring, påminner om gammaldags romaner, men minst av allt banal. Snarare ett genomarbetat hantverk med många fyndiga tidsmarkörer.« Norran »En helt underbart berättad historia om människor som känns alldeles äkta och engagerar på varje sida.« Expressen Söndag »Välskrivet, gediget En stilsäker, lite gammaldags rejäl och hederlig roman som för tankarna till Kristina Sandbergs August-prisade böcker om hemmafrun Maj - men också till den omåttligt populära tv-serien Vår tid är nu.« Alingsås Tidning »Med nya romanen Räkna hjärtslag får hembiträdet en plats i skönlitteraturen. Möjligen sin första verkliga plats.« Arbetarbladet »Katarina Widholms realism tar sig direkt in i mitt hjärta. Den bärs upp av en varm och fin ton... en fulländad debut.«LitteraturMagazinet »En fin berättelse om svunnen tid. Ett härligt språk som gör att jag lätt kommer in i handlingen och lär känna karaktärerna.« Bloggen Villa Freja

 • Älven

  Rosa Liksom

  "Älven är en roman som låter oss förstå vår egen samtid, och med vars hjälp vi kanske kan närma oss livets innersta väsen. Den är, minst sagt, storslagen." Upsala Nya Tidning"Nödvändig läsning." Kulturnytt, SRLapplandskriget 1944. Flickans pappa är ute i kriget som redan tagit hennes bröder och hennes gravida mamma har lämnat gården tillsammans med Farbror. Tillsammans med en piga, själv evakuerad från Karelen, och granngårdens kopiga och en liten pojke samt all deras boskap, ansluter flickan sig till den stora vandringen genom det krigshärjade finska Lappland, för att komma i säkerhet på andra sidan vattnet. Det är en marsch fylld av strapatser; hunger, kyla, höstens framfart och ett virrvarr av människor och djur på väg undan kriget. "Älven" är på en gång tidlös och dagsaktuell.Rosa Liksom skildrar ett stycke närhistoria som belyser en undanskymd företeelse - de svenska flyktinglägren under krigsårens slutskede och evakueringen av den finska Tornedalens befolkning.

 • Som vi lekte

  Ninni Schulman

  Sommaren 1983 släpps f. d. polisen Ingrid Wolt ut från kvinnofängelset Hinseberg. För att starta ett nytt liv slår hon sig ner i Dalarna. Hennes högsta önskan är att få tillbaka dottern Anna som bor i fosterfamilj, men då måste hon ha ett arbete. Eftersom ingen vill anställa en fängelsekund startar hon Siljans Spaningsbyrå och får snart sitt första uppdrag. Ett år tidigare försvann den 12-årige Mattias spårlöst. Enligt polisutredningen omkom han i en drunkningsolycka, men Mattias mamma vägrar acceptera förklaringen och ber Ingrid att ta reda på vad som hänt. Tillsammans med Benny, en bekant från Polishögskolan, börjar Ingrid nysta i fallet som kastar en mörk skugga över hela byn.Första delen i ny deckarserie av populära och kritikerhyllade Ninni Schulman.

Räkna hjärtslag - Katarina Widholm

"Det är slutet av trettiotalet och 17-åriga Betty åker från familjen i Hudiksvall i omoderna lantliga kläder och flätor på ryggen för att bli hembiträde hos läkare Molander med familj på Östermalm i Stockholm. Huvudstaden och människorna hon möter förändrar henne. Betty sliter nästan dygnet runt och boken är en initierad skildring av makt och klass som snabbt blir till en bladvändare."

Älven - Rosa Liksom

"Jag har hört historierna om andra världskriget på andra sidan älven om Tornedalen, berättade av släktingar till mig. Det här är ett annat krig, Lapplandskriget, men minnena av berättelserna väcks till liv. Att läsa Älven om tonåringar på flykt är stundtals plågsamt, inte minst skildringarna av flyktinglägren, men den unga flickans överlevnadsinstinkt ger hopp."

Som vi lekte - Ninni Schulman

"Men hej åttiotalet! Det här är en nostalgitripp för alla oss som växte upp på åttiotalet men det är framför allt en deckare utan dagens moderna teknik vilket gör allt än mer spännande. En pojke försvinner och en kvinna nyss utsläppt från fängelset kommer till den lilla byn i Dalarna och får i uppdrag att hjälpa familjen att lösa fallet. Ninni Schulman är en mästare på att skapa spänning i det vardagliga."

Läs Ann-Helén Laestadius böcker i Sápmitrilogin

Upptäck Ann-Helén Laestadius tidigare böcker