Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
383
Utgivningsdatum
2010-09-02
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
333 x 233 x 40 mm
Vikt
2480 g
SAB
Gcz Strindberg, August
ISBN
9789113022604
Om Strindberg (inbunden)

Om Strindberg

(20 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden Svenska, 2010-09-02

Slutsåld

"Och ändå är jag en av dem som har fastnat i Strindbergs garn", skriver Lena Einhorn i sitt inledningskapitel till denna bok. "Han har tagit sig in i min sfär, utan att jag bett honom komma in."

"Att ge sig i kast med August Strindberg - denna hyperproduktiva, instabila, livsnjutande, kvinnohatande, grandiosa mastodont till författare - är att, vare sig man vill eller inte, med blixtens hastighet transporteras in i hans värld, och den tid i vilken han lever. Och sedan ha väldigt svårt att ta sig ut", fortsätter Lena Einhorn, som är bokens huvudredaktör.

Om Strindberg är en samling berättelser om Strindberg, ägnade att tillsammans ge gamla och nya läsare en bild av den mångfacetterade, komplicerade människan och författaren, skrivna av en celeber samling författare: skönlitterära, Strindbergsexperter, genusforskare och journalister. Berättelserna följer i viss utsträckning Strindbergs liv, och denna bok kan alltså även läsas som en biografi över en av Sveriges mest framstående - och mest kontroversiella - författare.
Vad är det då som gör att August Strindberg aldrig upphör att vara aktuell? Läs bidragen från bokens författare och foga förhoppningsvis ihop pusslet:
Susanna Alakoski, Eva Borgström, Ernst Brunner, Clarence Crafoord, Johan Cullberg, Lena Einhorn, David Gedin, Ulrika Knutson, Lisbeth Larsson, Rebecka Lennartsson, Ann-Sofie Lönngren, Eivor Martinus, Björn Meidal, Jan Myrdal, Björn Ranelid, Ludvig Rasmusson, Nathan Shachar, Nina Solomin, Göran Söderström, Ebba Witt-Brattström och Leif Zern.

Om Strindberg är formgiven av Pär Wickholm, rikt illustrerad med bland annat samtida fotografier, målningar och tidningsartiklar.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Om Strindberg. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En fantastisk bok som man kan läsa om och om igen.
  Anne Olsson, 23 januari 2015

  Alla dessa olika författare som ger sin egen speciella skildring av Strindberg och episoder ur hans liv är en härlig läsupplevelse. En fröjd att läsa Björn Meidals beskrivning av Strindberg pga hans stora och omfattande kunnande gällande Strindberg.

 2. En vacker bok med intressanta texter av olika...
  Manne, 30 oktober 2013

  En vacker bok med intressanta texter av olika författare och fint illustrerad. Strindberg upphör aldrig att fascinera. En ovanligt spännande personlighet.

 3. boken ger en bra bild av AS, men saknar mer om hans...
  gert rosvall, 6 augusti 2013

  boken ger en bra bild av AS, men saknar mer om hans måleri,en svensk impressionist,dessutom en bra fotograf.Hans förhållande till kristendomen,från ateist till kriten tro inför döden.

 4. Bidragsgivarna till denna perspektivrika bok om...
  Inge Knutsson, 18 april 2013

  Bidragsgivarna till denna perspektivrika bok om Strindberg ser först ut att ligga farligt nära ännu en kändiskavalkad, men det visar sig vara en givande bok, framför allt på illustrationssidan.

Visa alla 4 recensioner

Bloggat om Om Strindberg