Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
190
Utgivningsdatum
2012-09-10
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Hallmén, John (foto)
Dimensioner
290 x 270 x 20 mm
Vikt
1590 g
SAB
Ugjb
ISBN
9789113040639
Kryp (inbunden)

Kryp

(28 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden Svenska, 2012-09-10

Slutsåld

Kryp är för det mesta så små att vi knappt lägger märke till dem, än mindre tänker på dem som levande varelser. Men ta fram förstoringsglaset och det som nyss var ett oformligt virrvarr av ben och antenner verkar plötsligt stirra tillbaka på oss.

Runt 80 procent av jordens alla djur är insekter. Det finns en miljon beskrivna, men de flesta återstår att sätta namn på. Bara i Sverige har vi 4 500 olika tvåvingar och 700 spindelarter. Ändå vet vi relativt lite om krypen, och vi har inte sett dem så noga, kanske för att de är så små att vi lätt missar dem.

I John Hallméns fotografier får vi uppleva krypens värld i makroperspektiv. Närgångna och kraftigt uppförstorade porträtt visar en sällan skådad verklighet av håriga flugor, slitna skalbaggar och färgstarka flicksländor täckta av daggens droppar. Det blir som en upptäcktsfärd till en främmande, okänd civilisation - en civilisation som finns mitt ibland oss. John Hallmén återvänder ofta till samma plats, ett område inte större än 20 x 20 meter strax utanför Stockholm. Här rymmer en till synes trist grästuva ett myller av liv. Mångfalden är slående, och det händer något när vi kommer nära. En helt vanlig rovstekel, uppförstorad 100 gånger, framträder plötsligt som en varelse från yttre rymden. Fascinerande och smått monstruösa detaljer som fasettögon, antenner och kraftiga käkdelar blir synliga.

Lars-Åke Janzon, fil.dr, jourhavande biolog och förste intendent på Naturhistoriska Riksmuseet medverkar med texter om insekternas beteenden, biologi, förutsättningar och utmaningar.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Kryp. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Underbara bilder
  Fröydi Laszlo, 20 oktober 2016

  De underbara bilderna väcker nyfikenheten på alla dessa häftiga varelser som lever i gräsmattan, ängen eller en skog nära dig. En jättebra gåva till alla som gillar naturen, fotografi eller även design.

 2. Fantastisk
  Kai Kristian Salovaara, 10 april 2015

  Fantastiska foton som avslöjar en vacker värld normalt stängd från vår insyn. Köp boken, väl värd att äga till ett bra pris.

 3. Fantastisk bok
  Lennart, 10 mars 2015

  Både bilder och text är otroligt intressanta. En bok att njuta av! Att se en liten bild av deras naturliga storlek är ett extra plus.

 4. Mycket fina bilder och bra beskrivning av insekterna....
  Nat Urligt, 18 juli 2013

  Mycket fina bilder och bra beskrivning av insekterna. Jag tycker det var fascinerande att se dessa små kryp på så nära håll.

 5. "Kryp" är en spännande inblick i det mikrokosmos som...
  J ERosenberg, 17 juni 2013

  "Kryp" är en spännande inblick i det mikrokosmos som omger vår vardag. En perfekt present! Enda problemet är att jag nu längre omöjligt kan slå ihjäl ens en mygga. Vilka små mästerverk de är, våra kryp!

 6. Helt fantastiska bilder. Kul att upptäcka att så många...
  Sara, 17 juni 2013

  Helt fantastiska bilder. Kul att upptäcka att så många av småkrypen är så vackra och intressanta i närbild. Man blev rikgtigt förvånad hur dom verkligen såg ut.

 7. Härliga bilder med bra info om hur de fotograferats...
  Ulla Huhta, 21 maj 2013

  Härliga bilder med bra info om hur de fotograferats och efterbehandlats. Extra + för bilderna med verklig storlek på varje kryp!

Visa alla 7 recensioner

Bloggat om Kryp