Det sköna med skönlitteraturen. 2, Modernt och omodernt men samtida (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Svenska akademien
Antal sidor
184
Utgivningsdatum
2012-04-24
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
210 x 138 x 15 mm
Vikt
320 g
SAB
G.58
ISBN
9789113046051

Det sköna med skönlitteraturen. 2, Modernt och omodernt men samtida

Häftad, Svenska, 2012-04-24
108 kr
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Svenska Akademiens Nobelbibliotek har sedan början av 1990-talet, i samarbete med Regionbibliotek Stockholm, arrangerat föreläsningar i modern skönlitteratur för anställda i bokbranschen. 2009 publicerades tolv av dessa föreläsningar i Svenska Akademiens skriftserie under titeln Det sköna med skönlitteraturen: introduktioner till den samtida litteraturen på Nobelbiblioteket. Nu kommer en ny antologi med tio föreläsningar under titeln Det sköna med skönlitteraturen 2: modernt och omodernt men samtida.

Liksom i tidigare antologi finns översikter av några språks skönlitteratur genom direkta nedslag i rumänsk (av Marius Chivu), rysk (av Kristina Rotkirch) och spanskamerikansk (av Ulf Eriksson) prosa.

Översättarnas stora betydelse för att vi skall få tillgång till all världens viktiga litteratur framgår särskilt av Magnus Berghs Panache-modern skönlitteratur i svensk översättning och Maria Ekmans Modernt och omodernt: att översätta nyskrivet och klassiker.

Novellens pånyttfödelse i Sverige på 1990-talet och framåt beskriver Barbro Ståhle Sjönell ingående i sitt bidrag. En litteratur som på liknande sätt vuxit i popularitet de senaste decennierna, skräcklitteraturen , från gotik till fantasy, förtydligas av Mattias Fyhr.

Självbiografiska romaner, eller litterär självframställning, som blivit allt vanligare under senare år, har sina många föregångare hos modernister i exil som Arne Melberg lyfter fram.

Att den digitala utvecklingen påverkar både författarnas och läsarnas positioner och arbetssätt visar Magnus William-Olsson (i bidraget Postdigital poesi) och Petra Söderlund (Med livet som insats. Om bokprat på Internet).

Ambitionen med Det sköna med skönlitteraturen är att försöka ge bakgrund och inspiration till den väsentliga skönlitteratur som skrivs idag.

Föreläsarna som bjuds in är alla specialister knutna till universitet eller till litterär kritikerverksamhet. Många har också direkt anknytning till Nobelbiblioteket som låntagare och forskare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Det sköna med skönlitteraturen. 2, Modernt och omodernt men samtida
  2. +
  3. Italo Calvino : skönlitteraturen som livsform

De som köpt den här boken har ofta också köpt Italo Calvino : skönlitteraturen som livsform av Torbjörn Elensky (häftad).

Köp båda 2 för 279 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Det sköna med skönlitteraturen. 2, Modern...