Det sköna med skönlitteraturen. Del 1-3 (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Svenska akademien
Antal sidor
574
Utgivningsdatum
2014-01-13
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
205 x 135 x 35 mm
Vikt
1004 g
SAB
G.58
ISBN
9789113059389

Det sköna med skönlitteraturen. Del 1-3

Häftad,  Svenska, 2014-01-13
247
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Svenska Akademiens Nobelbibliotek har under de senaste tjugo åren arrangerat föreläsningar om modern skönlitteratur i samarbete med Regionbibliotek Stockholm. Ambitionen med föreläsningsserien Det sköna med skönlitteraturen har varit att ge överblick, bakgrund och inspiration till läsning och begrundan av den litteratur som skrivs idag.

Den främsta målgruppen har varit yrkesverksamma som förmedlar skönlitteratur till brukare av bibliotek och bokhandel. Föreläsningsserien har även lockat andra intresserade, och för att ge fler möjlighet att ta del av några av föreläsningarna beslutade Svenska Akademien 2009 att ge ut en antologi, som 2012 och 2013 följdes av en andra och en tredje volym.

Föreläsarna som bjudits in är alla specialister knutna till universitet eller till litterär kritikerverksamhet. Många har också direkt anknytning till Nobelbiblioteket som låntagare och forskare.

De ämnen som behandlats under åren sträcker sig från översikter över enskilda språks skönlitteratur (arabisk, finsk, fransk, latinamerikansk, portugisisk, spansk, turkisk ) till mer gränsöverskridande eller temainriktade föreläsningar som Genus och kanon, Det flyttbara biblioteket - om världslitteratur och litteraturen i världen, Litterär självframställning - modernister i exil, Novellens pånyttfödelse i Sverige, Sköna och osköna ljud i skönlitteraturen.

Närmare sjuttiotalet föreläsare har framträtt i serien sedan 1990 talet, varav trettiotvå medverkar i de tre antologierna: Magnus Bergh, Nina Burton, Marius Chivu, Maria Ekman, Ulf Eriksson, Mattias Fyhr, Anna Gustafsson Chen, Stefan Helgesson, Birgitta Holm, Stephan Larsen, Lotta Lotass, Göran Malmqvist, Arne Melberg, Anders Olsson, Malgorzata Packalén, Sture Packalén, Margareta Petersson, Gail Ramsay, Tomas Riad, Kristina Rotkirch, Birgit N Schlyter, Torbjörn Schmidt, Cecilia Schwarz, Örjan Sjögren, Ann Steiner, Barbro Ståhle Sjönell, Jesper Svenbro, Petra Söderlund, Birgitta Wallin, Magnus William Olsson, Ebba Witt Brattström och Per Wästberg .

De delar som ingår i serien är:

Det sköna med skönlitteraturen 1 - Introduktioner till den samtida litteraturen på Nobelbiblioteket, 2009. Det sköna med skönlitteraturen 2 - Modernt och omodernt men samtida, 2012. Det sköna med skönlitteraturen 3 - Föreläsningar om skönlitteratur på Nobelbiblioteket, 2013.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Det sköna med skönlitteraturen. Del 1-3
  2. +
  3. Nobelpriset i litteratur : En introduktion

De som köpt den här boken har ofta också köpt Nobelpriset i litteratur : En introduktion av Sture Allén, Kjell Espmark (häftad).

Köp båda 2 för 331 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Svenska Akademien