Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
215
Utgivningsdatum
2010-08-24
Upplaga
3
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Dimensioner
178 x 109 x 14 mm
Vikt
120 g
SAB
Dodf,C:do
ISBN
9789127129856
Till längtans försvar eller vemodet i finsk tango (pocket)

Till längtans försvar eller vemodet i finsk tango

(8 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2010-08-24
55
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 149 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Det finns en känsla som ibland drabbar oss när vi måste skiljas från någon, när vi längtar hem, när vi minns flydda tider eller märker hur fort allt har gått eller när vi annars blir djupt gripna eller tacksamma vi kallar det vemod.

Andra gånger är det en konkret upplevelse av skönhet som gör att vi blir berörda och djupt påverkade. Det är så ljuvligt att det nästan gör ont en bitterljuv känsla.

I Till längtans försvar menar Owe Wikström att det också finns ett vemod inbyggt i själva livet. Sett i ett större sammanhang hänger detta vemod samman med den känsla av hemlöshet och förvirring vi kan känna inför existentiella livsfrågor. Vemodet kan också ha att göra med det hotfulla i att tiden går så fort, vår oro för att dö en tanke vi sällan törs tänka till slut. Dessa frågeställningar gör att upplevelsen av vemod gränsar till andligt sökande och religiös tro. Hur förhåller sig längtan till religion? Varför berörs så många av det heliga trots att de säger sig inte tro?

Till längtans försvar är på samma sätt som Owe Wikströms tidigare böcker skriven med en mängd exempel ur vardagen. Här blandas jazz, bärplockning, gudstjänster och julsånger med tunga vetenskapliga namn och moderna ikoner som Woody Allen, Ingmar Bergman och Da Vinci-koden
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Till längtans försvar eller vemodet i finsk tango
 2. +
 3. Från ett cafébord i Paris : Om vänskap, tristess och samtalets nyanser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från ett cafébord i Paris : Om vänskap, tristes... av Owe Wikström (inbunden).

Köp båda 2 för 224 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Till längtans försvar eller vemodet i finsk tango. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Lagom lättsam läsning på flyg, tåg, buss. Den är...
  Ann-Kristin Olsson, 29 augusti 2013

  Lagom lättsam läsning på flyg, tåg, buss. Den är allmännt upplyftande och ger hopp i vardagen. En bok att ha med sig överallt och kan läsas om igen för att stärka sig själv.

 2. Boken tar upp allmänmänskliga frågor som nostalgi och...
  Läslustig, 22 augusti 2013

  Boken tar upp allmänmänskliga frågor som nostalgi och vemod. Sökandet efter en andlig dimension går som en stark ström genom skriften. Möjligen blir det en del upprepningar, och språket är långt ifrån poetiskt - det känns som om tankarna hade krävt en diktares metaforer för att riktigt fästa i känsla och minne..

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Till längtans försvar eller vemodet i fin...