Tristia och Brev från Pontos (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
300
Utgivningsdatum
2019-06-15
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Ingvar Björkeson
Dimensioner
217 x 140 x 25 mm
Vikt
590 g
SAB
Hce.03
ISBN
9789127161610

Tristia och Brev från Pontos

av Ovidius
(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2019-06-15
249
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  162
Visa alla 1 format & utgåvor
År 8 enligt vår tideräkning slog katastrofen till för poeten Ovidius. Han blev bannlyst från Rom av kejsar Augustus. Varför? Teorierna är många, någon entydig förklaring finns inte. Ovidius själv skrev kryptiskt att orsaken var "en diktbok jag skrev och ett misstag". Diktboken skulle då vara Kärlekskonsten, och förklaringen till Augustus vrede att den skulle ha varit för omoralisk. (Vilket är svårt att tro, för det saknades verkligen inte osedlig poesi i Ovidius samtid.) Och vad skulle då misstaget vara? Man tror att det Ovidius på något vis haft samröre med Augustus dotter Julia, och varit inblandad i den otrohetsaffär som lett till hennes förvisning.

Ovidius skeppades iväg till Tomis vid Svarta havet (nuvarande Constana i Rumänien). Ensam och olycklig i denna utkantstillvaro diktade Ovidius om sin sorg, och bad vänner om hjälp att få återvända. Men han fick stanna där han var, och dog vid Svarta havets kust.

Från att ha varit betraktade som Ovidius mindre viktiga verk, har Tristia och Brev från Pontos på senare tid fått en renässans som ett viktigt vittnesmål om exilens villkor. De har blivit en källa för nutida författare att inspireras av och fantisera kring, bland andra österrikaren Christoph Rans mayr (Den sista världen) och Theodor Kallifatides (Brev till min dotter).

Ingvar Björkesonär vår främste översättare av klassiska verk, och har tidigare tolkat bland andra Dante, Home ros och Vergilius till svenska, samt Ovidius Metamorfoser och Fasti.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Tristia och Brev från Pontos
 2. +
 3. Metamorfoser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Metamorfoser av Publius Ovidius Naso (inbunden).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ovidius

 • Fasti

  Ovidius, Pablius Ovidius Naso

  »Fasti« är helt enkelt den romerska beteckningen för en almanacka, en förteckning över årets alla högtider. När den romerske poeten Ovidius skrev sin "Fasti" ville han ge bakgrund till varför man firar olika helger, exempelvis den rätt b...

 • Metamorfoser

  Ovidius

  Få poetiska verk har haft större betydelse för den västerländska kulturen än Ovidius Metamorfoser . Författare som Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio, Geoffrey Chaucer och William Shakespeare har tagit djupa intryck av de dramatiska historierna -...