Jul i Stora Skogen (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Serie
Adventsbok (del 2012)
Läsålder
3-6 år
Antal sidor
101
Utgivningsdatum
2012-10-19
Upplaga
1
Förlag
Rabén & Sjögren
Illustratör/Fotograf
Eva Eriksson
Dimensioner
270 x 250 x 10 mm
Vikt
733 g
SAB
Hcf
ISBN
9789129681062

Jul i Stora Skogen

(136 röster)  |  Läs 21 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2012-10-19
180
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Det är 1 december, den månad då barnen räknar dagarna till julafton. Men det vet inte Vrese, den ilskna gamla gårdstomten, eller Nina och Kain, kaninbarnen, som bor med sin talrika släkt i Stora Skogen. Än mindre vet de att de för första gången ska fira jul eller att tomten ska komma.

TOMTEN TILL S står det på enskylt som kommer med vindarna. Skylten har suttit på Vreses grind, för gårdens mark är till salu. Nu landar den hos kaninerna och läskunniga kråkor tyder den. Tomten ska komma, säger de, TILL S, det måste vara Stora Skogen. Kråkorna vet också att tomten kommer till jul. Vad jul är vet ekorrarna, som berättar att det är när man hänger vackra saker i träden, äter, dansar och sjunger.

Hos Vrese händer det märkvärdiga ting. Han ser en stjärna på himlen, större än alla andra. Den kommer närmare, förvandlas till en kvinna med ljus i håret och en kaffebricka! Hon säger: Du ska få ett barn. Nej förresten två! En idiotisk dröm tänker Vrese, och glömmer bort den.

I Stora Skogen väntar man på tomten! Kaninerna övar på hälsningsfraser och planerar maten till julbordet och alla funderar på hur man ska klappa, för det är tydligt att man ger julklappar. Skogens fåglar klär granarna med vildäpplen, glasbitar och fjädrar i alla färger. Men kaninbarnen Nina och Kain orkar inte vänta, de ger sig ut i vinternatten för att leta upp tomten och hamnar i en snöstorm. Ödet för dem till Vreses gård och plötsligt ser han två genomfrusna barn komma in genom grinden.

Detta är en alldeles, alldeles underbar julsaga i 25 avsnitt, som kan läsas varje decemberdag fram till juldagen. Ulf Stark har förenat klassisk komedi med saga och drama och skapat en berättelse alla måste ta till sitt hjärta. Almapris-nominerade Eva Eriksson har skapat ett hundratal ljuvligt fina färgbilder av världsklass. Boken är ett av Ulf Starks och Eva Erikssons mest glädjebringande och stämningsfulla verk.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 21 recensioner av Jul i Stora Skogen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Trevlig bok
  Malla, 4 december 2023

  Kapitlen blir lite korta för oss att bara läsa ett om dagen så vi har bestämt oss för att läsa ett par stycken åt gången. En mysig julbok blir det då istället för en julkalender,men trevligt det med.

 2. En klassisk julkomedi med saga och drama.
  Gullis lästips (Rönninge), 17 oktober 2019

  "Det är 1 december, den månad då barnen räknar dagarna till julafton. Men det vet inte Vrese, den ilskna gamla gårdstomten, eller Nina och kanin, kaninbarnen, som bor med sin talrika släkt i Stora Skogen. Än mindre vet de att de för första gången ska fira jul eller att tomten ska komma."

  Här har författaren förenat klassisk komedi med saga och drama och skapat en berättelse alla yngre lyssnare måste ta till sitt hjärta och tillsammans med flera ljuvliga och fina färgbilder i världskl... Läs hela recensionen

 3. Fin läsa- högt bok
  Gölin Frank, 29 december 2016

  Fin bok med vackra bilder och fint budskap om julen. Min sexåring och jag tyckte mycket om den och såg varje dag fram mot nästa kapitel.

 4. Den perfekta kalenderboken!
  Bodil Bratt, 29 december 2016

  Boken är uppbyggd som en kalender att läsas från den 1:a december. Språket är fyllt av poesi, värme och humor. Illustrationerna är fantasifulla och fyllda av små intressanta detaljer.
  Jag läste boken för en grupp sexåringar i en förskoleklass och jag såg hur något mjukt tändes i deras ögon. Här återvände vi till den lilla mysiga världen med små nissar och kaniner med känslor och tankar.
  Ett saknat inslag i den annars så kalla och kommersiella julruschen.
  En bok jag varmt kan rekommendera.

 5. Kalenderbok
  Elin Sund, 29 december 2016

  Helt okej kalenderbok, men ganska korta kapitel och lite tunn berättelse som är lite svår för de yngre barnen att hänga med i eller fångas av.

 6. Trevlig bok!
  Ann Caroline Lasson, 27 december 2016

  En lättläst bok som är lätt att komma in i även för den yngre lyssnaren!
  Något korta kapitel tyckte vi!

 7. Besviken.
  Anki , 9 december 2016

  Dystra och tråkiga bilder. Ingen upplyftande och rolig bok i väntan på julen. Den åkte in i ett skåp och så köpte jag en annan bok som var mycket piggare och gladare.

 8. Mysig adventsbok
  Pepe Nordin, 5 december 2016

  Lagom avancerad text och lagom korta kapitel. Min tre-åring (läsvan) pratar ofta om Vrese och kaninerna. Jag ser fram emot att få läsa den här i advent flera år framåt. Rekommenderas varmt.

 9. Perfekt julkalender
  JS, 16 januari 2016

  Perfekt att läsa som julkalender på morgonen, 25kapitel där varje kapitel är på ca 3sidor styck. En varm berättelse.med fina illustrationer.

 10. Munter julstämning..?
  Anna Christina, 22 december 2015

  Lite glädjedödande med Vrese som är så vresig större delen av boken. Ingen bok man blir glad av direkt. Kaninerna däremot är mysiga och sprider julstämning med sin förväntan om tomten. Fina illustrationer.

 11. Jul i stora skogen
  Linda J, 18 december 2015

  Vackra illustrationer, magi och julkänsla. Lite fler spänningsmoment hade varit önskvärt dock. Ett kapitel för varje dag skapar en fin röd julkalendertråd. Perfekt att läsa för förskoleklass då flera sekvenser handlar om bokstäver i olika sammanhang, vilket kan leda till lustfyllt lärande.

 12. Jättefin bok!
  Malin , 15 december 2015

  Barnen ser fram emot ett nytt kapitel för vare dag i december! Fin och mysig bok, både för stor och liten, med vackra bilder!

 13. Fantastisk bok
  Eva Johanna Vidman, 9 december 2015

  Vi läser ett kap varje kväll och min 4-åring älskar den. Jättefina bilder och kap som bara är en sida. Lagom för en fyraåring och kan säkert fungera tidigare också.

 14. Jul i stora skogen!
  Karin W, 27 januari 2015

  Lånade boken på biblioteket och läste den för förskolebarnen under december. Så nöjd med boken och barnen var fängslade av berättelsen. De följde med i berättelsen och kunde återberätta sagan. En underbar bok enligt mig. Har nu köpt den för hemmabruk och den kommer nog att läsas i många år....

 15. Fantastisk bok med en berättelse/dag. Barnbarnet är 4...
  Lasse Hanson, 15 januari 2014

  Fantastisk bok med en berättelse/dag. Barnbarnet är 4 år och hon tyckte det var mycket roligt med alla namn och de fina bilderna. Speciellt nattskjortsspöket fastnade hon för. Själv är jag helt lyrisk över innehåll och bilder och har läst den själv två gånger. Nu har jag noterat i min kalender att boken ska tas fram i år till första december.

 16. Mycket vacker bok med fina bilder till berättelserna....
  Britt-Marie Nordström, 30 december 2013

  Mycket vacker bok med fina bilder till berättelserna. Fungerar bra som en kalender före jul att läsa ett kapitel varje dag. Rekommenderas varmt till förskoleåldern.

 17. Underbart med en högläsningsbok inför julen med både...
  fröken Kristina, 13 december 2013

  Underbart med en högläsningsbok inför julen med både julstämning, lite spänning, fina bilder och lagom långa kapitel. Läser för en grupp 6-åringar som är mycket intresserade.

 18. Helt ljuvlig bok att läsa kring jul som kalender. Vi...
  Johis, 18 augusti 2013

  Helt ljuvlig bok att läsa kring jul som kalender. Vi fick dock läsa den flera gånger om, avsnitten var något korta för oss så minst tre krävdes per kväll om vi inte läste annat - och DET kom ju inte på fråga, julboken skulle det vara. Basta.

 19. Helt underbar saga med fantastiskt fina bilder....
  Mormor Eva, 24 juni 2013

  Helt underbar saga med fantastiskt fina bilder. Fungerar som sagobok i advent år efter år! Rekommenderar verkligen boken till alla barnfamiljer.

 20. Fantastiskt rolig bok! Jättemysiga illustrationer och...
  Lotta Thunberg, 21 april 2013

  Fantastiskt rolig bok! Jättemysiga illustrationer och mycket rolig text. Vi läste den innan jul men jag tycker den kan läsas hela året. Också utmärkt stor text när barnet ska börja läsa själv. Vi använder den som läsebok hemma till skolarbetet. Absolut en jättebra och jättefin bok! Rekommenderas varmt.

 21. Jul I Stora skogen
  Katharina, 1 november 2012

  Ulf Stark har i dagarna kommit ut med en ny bok som heter
  JUL I STORA SKOGEN
  Den handlar om Vrese och diverse djur som finns i skogen.
  Det är 1 december och barnen räknar dagarna till julafton. Men det vet inte Vrese, den ilskna gamla gårdstomten, eller Nina och Kain, kaninbarnen, som bor med sin släkt i Stora Skogen. Än mindre vet de att de för första gången ska fira en underbar jul eller att tomten ska komma....
  En underbar bok som jag tycker fyller en lucka i mitt julboks... Läs hela recensionen

Visa alla 21 recensioner

Fler böcker av Ulf Stark

Bokvideo