Barnets bästa : om barns rättsliga ställning i familj och samhälle (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
427
Utgivningsdatum
2024-01-04
Upplaga
8
Förlag
Norstedts Juridik
Dimensioner
14 x 201 x 141 mm
Vikt
540 g
SAB
Oeakab-c
ISBN
9789139028994

Barnets bästa : om barns rättsliga ställning i familj och samhälle

Häftad,  Svenska, 2024-01-04
576
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Barnets bästa – tillgodoseendet av ett barns behov och intressen – ska vara ledstjärnan vid alla åtgärder som rör barn. Detta har slagits fast både i FN:s konvention om barnets rättigheter och i många olika svenska lagar. Men vad innebär egentligen barnets bästa som rättslig målsättning och hur ser vi på barn i rättsliga sammanhang?

I Barnets bästa redogörs för barnets rättsliga ställning i familjen och hur barns rätt tillgodoses vid fastställande av föräldraskap och familjetillhörighet. Barns rätt till omsorg och försörjning samt tvister mellan föräldrar om barn behandlas. Vidare redogörs för socialnämndens ansvar för att barn och unga får växa upp under goda och trygga villkor, särskilt vad gäller barn i familjehem och barn som utsatts för brott. Boken innehåller också avsnitt som rör barn och unga som självständiga rättssubjekt; deras rätt att bestämma över sina egna angelägenheter. Barns rättsliga ställning inom hälso- och sjukvården berörs, likaså regler rörande unga lagöverträdare och barns skadeståndsskyldighet. Reglering som rör barns rättsliga ställning på olika sätt är kontinuerligt föremål för reformer. I denna 8:e upplaga har framställningen uppdaterats för att spegla senare års lagändringar och praxis.

Barnets bästa kan användas som kunskapskälla i utbildningar till jurist, socionom, lärare och journalist. Boken är också av intresse för verksamma inom hälso- och sjukvården och för andra med ett yrkesmässigt eller privat intresse av frågor som rör barns rätt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Barnets bästa : om barns rättsliga ställning i familj och samhälle
  2. +
  3. Juridisk metodbok : för socialarbetare och andra offentliganställda

De som köpt den här boken har ofta också köpt Juridisk metodbok : för socialarbetare och andr... av Annika Rejmer, Stefan Zetterström, Sverker Scheutz, Therése Fridström Montoya (häftad).

Köp båda 2 för 968 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anna Singer