Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
242
Utgivningsdatum
2013-05-03
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur
Dimensioner
245 x 170 x 14 mm
Vikt
620 g
SAB
Ia
ISBN
9789144083476
Bild och materialitet : om föreställningar, synsätt, material och uttryck i målning, teckning och fotografi (häftad)

Bild och materialitet : om föreställningar, synsätt, material och uttryck i målning, teckning och fotografi

(2 röster)
Häftad Svenska, 2013-05-03
379
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Det finns en mängd handböcker i måleri, teckning och fotografi med inriktning på material, teknik och praktik, liksom en rad teoretiskt reflekterande texter som behandlar bildtolkning. Men något som länge saknats är en bok som på ett övergripande sätt belyser samspelet mellan material, teknik, praktik, motiv, genre och de diskurser som genereras ur detta. Syftet med Bild och materialitet är att fylla detta behov.

Genom en rad konkreta analyser av svenska konstverk visar författaren hur bilders textuella och visuella dimensioner samspelar. Bokens genomgående tema är att material och tekniker bidrar till att skapa föreställningar och synsätt som präglar västerländska förhållningssätt till bildkonst.

Boken inleds med en diskussion om bildkonstens materiella uttrycksmöjligheter och hur dessa kan relateras till betraktare och konstnär. Därefter följer bokens tre huvudavsnitt där måleriet, teckningens och fotografiets mest grundläggande material, tekniker och praktiker beskrivs och sätts in i en historisk och estetisk-filosofisk kontext.

Bild och materialitet vänder sig i första hand till studenter i konstvetenskap och angränsande ämnen. Den är även lämplig som litteratur för mer praktiskt inriktade bildstudier, exempelvis för blivande bildlärare och på konstskolor. Boken ger också en fördjupad överblick för andra konstintresserade läsare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Bild och materialitet : om föreställningar, synsätt, material och uttryck i målning, teckning och fotografi
  2. +
  3. Spela fritt : improvisation i liv och konst

De som köpt den här boken har ofta också köpt Spela fritt : improvisation i liv och konst av Stephen Nachmanovitch (pocket).

Köp båda 2 för 438 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Bia Mankell

Bloggat om Bild och materialitet : om föreställninga...