Rosarvet i Nationella genbanken (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
623
Utgivningsdatum
2022-01-26
Förlag
SLU / Nationella Genbanken
Medarbetare
Persson, Helena (red.) / Henell Grafisk Form (form)
Illustratör/Fotograf
Marie Widén
Dimensioner
276 x 214 x 40 mm
Vikt
2200 g
ISBN
9789157698575
Rosarvet i Nationella genbanken (inbunden)

Rosarvet i Nationella genbanken

(8 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2022-01-26
842
 • Skickas inom 7-10 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan tyvärr inte levereras innan julafton.
I många äldre trädgårdar kan man fortfarande återfinna en del av de tusentals rossorter som introducerats i Sverige under framför allt 1800- och 1900-talen, i några fall långt tidigare. Det är rosor som odlats, älskats och gått i arv i generationer. I dag är de här vackra, väldoftande och tåliga rosorna en del av vårt gemensamma gröna kulturarv. Under 2004-2010 genomförde Programmet för odlad mångfald, Pom, en landsomfattande inventering under namnet Rosuppropet. Drygt 100 rosinventerare sökte upp och dokumenterade rosor och roshistorier över hela landet. Särskilt intressanta rosor samlades in och efter mångårig provodling och utvärdering valdes 331 ut för att bevaras i Nationella genbanken vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Rosorna är, tillsammans med genbankens alla övriga växtslag, en växtgenetisk och kulturhistorisk resurs för trädgårdar i vår tid och i framtiden.

I den här boken presenteras 274 av genbankens rossorter ingående med sort- och gruppbeskrivningar, ett omfattande bildmaterial och med fascinerande historier om människorna som odlade dem. 169 av rosorna beskrivs här för allra första gången. I boken ges också en detaljerad bild av inventeringsarbetet och en historisk bakgrund till hur rosor introducerades, odlades och fick en framträdande roll i parker och trädgårdar. Det här är inte bara ett lexikon över det svenska roskulturarvet, det är också en hyllning till alla dem som odlat och bevarat gamla rosor!

Boken är unik med sitt breda tvärvetenskapliga innehåll. Den kombinerar, som ingen annan rosbok tidigare gjort, ny kunskap från ämnena botanik, hortikultur, genetik och svensk kulturhistoria.

Om författarna: Lars-Åke Gustavsson är en välkänd rosexpert och rosboksförfattare som har varit Rosuppropets projektledare sedan starten. I projektet har han särskilt arbetat med vetenskapliga frågor kring rosornas klassificering, släktskap, morfologi och historik. Henrik Morin var Rosuppropets biträdande projektledare och arbetade särskilt med rosuppropets publika aktiviteter och fältinventeringar. Han har också medverkat vid anläggningen av Nationella genbanken och etableringen av lokala klonarkiv.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Rosarvet i Nationella genbanken
 2. +
 3. Vår trädgårdsbok

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vår trädgårdsbok av Christel Kvant, Philippe Hässlekvist, Inger Palmstierna, Lars-Åke Gustavsson (inbunden).

Köp båda 2 för 1201 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Rosarvet i Nationella genbanken. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bästa rosboken
  Mats Gustavsson, 22 februari 2022

  En perfekt bok för rosälskare där man kan läsa allt om dom gamla svensk odlade rosorna och människorna bakom.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna

 • Vår trädgårdsbok

  Christel Kvant, Philippe Hässlekvist, Inger Palmstierna, Lars-Åke Gustavsson

  Äntligen kommer en helt uppdaterad utgåva av en av Sveriges främsta och tyngsta trädgårdsböcker! Vår Trädgårdsbok innehåller allt du som trädgårdsinnehavare kan tänkas behöva veta, speciellt framtagen för svenska förhållanden, med alla klassiska f...