Legalisera narkotika? : ett diskussionsunderlag (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
279
Utgivningsdatum
2011-09-06
Förlag
Academic Publishing of Sweden
Dimensioner
235 x 155 x 23 mm
Vikt
400 g
SAB
Ohi
ISBN
9789163362118
Legalisera narkotika? : ett diskussionsunderlag (inbunden)

Legalisera narkotika? : ett diskussionsunderlag

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2011-09-06
233
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
I huvudsak bygger den svenska narkotikapolitiken på föreställningar om drogernas biokemiska effekter på kroppen och i förlängningen på människors beteende. I detta verk presenteras och skärskådas denna teoribildning, och ett alternativt sätt att betrakta narkotika introduceras.

Därefter genomförs en kritisk granskning av det prohibitionistiska tänkandet som vår drogpolicy är exempel på, och centrala element i den internationella legaliseringsdebatten presenteras. En viktig slutsats är att vår narkotikapolitik medför mycket allvarliga negativa konsekvenser, men samtidigt finns inget fullständigt program som vi med bestämdhet vet skulle fungera bättre. Därför måste vi erkänna för oss själva att vi inte har hela lösningen och att vi måste pröva oss fram. Principerna för det experimenterande samhället presenteras, liksom konkreta exempel på hur man kan gå tillväga.

Eftersom många som vill förnya narkotikapolitiken betraktar internationella drogkonventioner som ett hinder mot nödvändigt nytänkande belyses FN:s betydelse i sammanhanget.

Bokens mest centrala slutsats är att det är omöjligt att vinna kriget mot narkotikan. Därför måste vi sluta fred dvs. lära oss leva med droger. För att kunna göra detta måste det skapas ett klimat där en ny drogpolitik kan växa fram. Som ett första steg ges konkreta förslag både på ämnen som behöver diskuteras och på tänkbara åtgärder som skulle kunna prövas.

Röster om Ted Goldbergs böcker

borde vara obligatorisk läsning för alla som arbetar med missbrukare, eller som vill uttala sig om narkotikapolitiken.
Markus Heilig i Läkartidningen

tar sig an den riskabla uppgiften att nyansera den känsloladdade svenska narkotikapolitiken med ett annorlunda perspektiv.
Ulf G Conrah i Socionomen

vitaliserar och internationaliserar den provinsiellt självgoda svenska narkotikadebatten.Thomas Nordegren i Dagens Nyheter

ett tungt vägande, lättfattligt, engagerat och initierat inlägg i den narkotikapolitiska debatten. Denna nyanserade och mångsidiga skrift kommer sannolikt att bli en klassiker.
Bibliotekstjänst

Ted Goldberg är professor i sociologi med inriktning mot det sociala arbetet vid Högskolan i Gävle. Han har forskat om narkotika i mer än fyra decennier och skrivit och medverkat i böcker om narkotika, det moderna svenska samhället, sociologi i praktiskt socialt arbete, invandrare samt alternativ universitetspedagogik.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Legalisera narkotika? : ett diskussionsunderlag
 2. +
 3. Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det fallna imperiet : Ryssland och väst under V... av Martin Kragh (inbunden).

Köp båda 2 för 342 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Legalisera narkotika? : ett diskussionsunderlag. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En bok alla borde läsa för att bland annat få en mer...
  Dick Dahl, 31 maj 2013

  En bok alla borde läsa för att bland annat få en mer sansad bild om hur den narkotikapolitiska diskussionen sett och ser ut i Sverige. Rekommenderas skarpt! Tips om förändring är ett plus.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ted Goldberg

 • Hur blir man narkoman? : och hur hindrar vi det?

  Ted Goldberg

  Den svenska narkotikapolitiken bygger i stor utsträckning på teorin att narkotika förändrar kroppens funktionssätt och leder till att individen förlorar kontrollen över sitt liv. I denna bok är drogernas biokemiska verkningar bara en av flera vikt...

 • Demystifying Drugs

  Ted Goldberg, Jo Campling

  Based on extensive participant observation research, a life-history model is presented to explain why very few of those who come into contact with narcotics become problematic consumers; that is make drugs one of the most central elements in their...